Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Η ταινία Interstellar θα μπορούσε να διδάσκεται στα σχολεία!

Η ταινία Interstellar που προβαλλόταν πριν από μερικούς μήνες στις κινηματογραφικές αίθουσες και χαρακτηρίζεται από την επιστημονική της ακρίβεια, θα μπορούσε να διδάσκεται στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής στα σχολεία, σύμφωνα με άρθρο του BBC.

Η ταινία Interstellar διαδραματίζεται σε μια εποχή όπου το περιβάλλον της Γης καταστρέφεται και το μέλλον των ανθρώπων είναι ζοφερό. Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, η επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα είναι ότι ο άνθρωπος δεν ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα και στη Σελήνη. Παρόλα αυτά σε μια μυστική βάση, μια ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να οργανώσει την διάσωση της ανθρωπότητας δια της φυγής προς τα άστρα.

Στην ταινία βλέπουμε την επιστημονική απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας και την ρεαλιστική απόδοση της κίνησης μέσα σε μία σκουλικότρυπα, που φέρουν την υπογραφή του θεωρητικού φυσικού Kip Thorne.

Υπάρχουν επίσης αναφορές σε διάφορα θέματα αστροβιολογίας, αστροφυσικής, σχετικότητας (χωροχρόνος, διαστολή του χρόνου), κβαντικής θεωρίας κ.λπ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Christopher Nolan, δήλωσε στο BBC, «ότι ο τελικός μας στόχος ήταν να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά έτσι ώστε να στρέψει το βλέμμα της προς τα άστρα. Ελπίζαμε ότι μέσα από την θεαματική δραματοποίηση της επιστήμης θα μπορούσαμε να εμπνεύσουμε μερικούς από τους αυριανούς αστροναύτες».

Ο David Jackson, editor του περιοδικού American Journal of Physics στο οποίο δημοσιεύθηκε το άρθρο των Kip Thorne et al, «Visualizing Interstellar’s Wormhole» δήλωσε ότι η εργασία προτρέπει τους καθηγητές φυσικής να προβάλλουν την ταινία στους μαθητές τους εισάγοντάς τους στις έννοιες της γενικής σχετικότητας (general relativity).

Στα συμπεράσματα της εργασίας, οι ερευνητές αναφέρονται στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που δίνει η ταινία Interstellar, κυρίως σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται το μάθημα της γενικής σχετικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η ταινία συνοδεύεται πλέον και από το αντίστοιχο εγχειρίδιο, το βιβλίο που εξέδωσε ο Kip Thorne με τίτλο «The science of interstellar».

Βρείτε το εγχειρίδιο εδώ:
http://www.amazon.com/The-Science-Interstellar-Kip-Thorne/dp/1494559390

Διαβάστε περισσότερα στα link:
http://physicsgg.me/2014/11/10/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-interstellar/

και:
http://www.bbc.com/news/science-environment-33173197#?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
 

Interstellar - Trailer - Official Warner Bros
https://www.youtube.com/watch?v=zSWdZVtXT7E

Βέβαια, στα Ελληνικά σχολεία η φυσική που ασχολείται με τη γενική θεωρία της σχετικότητας και άλλα σύγχρονα θέματα που θα μάγευαν τα παιδιά, είναι απαγορευμένη.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα, διδάσκονται ακόμη αρχαιολογίες, όπως η μηχανή Wimshurst, ενώ ακόμη διδάσκεται η φανταστική και όχι η πραγματική φορά του ηλεκτρικού ρεύματος…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου