Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Η Ρωσία επεκτείνει την ΑΟΖ της

Ενώ η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα για να ανακηρύξει την ΑΟΖ της σύμφωνα με το παγκόσμιο δίκαιο της θάλασσας, η Ρωσία αποφάσισε την επέκταση των ορίων τής δικής της, με βάση την υφαλοκρηπίδα, στη Θάλασσα του Οχότσκ, ατολικά της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε το έγγραφο της επέκτασης της Ρωσικής ΑΟΖ το περασμένο Σάββατο. Το έγγραφο εκδόθηκε μετά από διαβουλεύσεις με την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα και μετά την έγκριση της Ιαπωνίας.

Η Ρωσία εδώ και χρόνια παρουσίαζε αξιόπιστες αποδείξεις ότι όλη η θάλασσα του Οχότσκ, μαζί και το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας, είναι μια φυσική επέκταση της απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής της Ρωσίας.
Επίσης, τεκμηρίωνε τις αξιώσεις της για το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας, βασιζόμενη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία επιτρέπει τη διεύρυνση της οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του κράτους, υπό τον όρο ότι η περιοχή αυτή αποτελεί φυσική προέκταση της ηπειρωτικής χώρας.

«Η Ρωσία υπέβαλε επίσημη αίτηση για την διεκδίκηση της υφαλοκρηπίδας στη Θάλασσα του Οχότσκ τον Φεβρουάριο του 2013. Προηγήθηκαν πολλά χρόνια επιστημονικής μελέτης για να τεκμηριωθεί η θέση μας, ενώ υπήρξε και σειρά εκτενών συνομιλιών με την Ιαπωνία» γράφει το κυβερνητικό έγγραφο.

Η Θάλασσα του Οχότσκ βρίσκεται μεταξύ Σιβηρίας και Ιαπωνίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πήρε το όνομά της από την πόλη Οχότσκ, που ήταν ο πρώτος οικισμός Ρώσων στην Άπω Ανατολή. Περικλείεται από τις Ρωσικές περιφέρειες της Καμτσάτκα, του Χαμπαρόφσκ, του Μαγκαντάν και των Κουρίλων νήσων καθώς και της Σαχαλίνης. Νοτιοανατολικά επικοινωνεί με τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Αναγνωρίστηκε ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, αλλά ήταν τυπικά εκτός Ρωσικής δικαιοδοσίας διότι δεν καλυπτόταν από τη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων που αναγνωρίζεται διεθνώς ως περιοχή ΑΟΖ, αποκλειστικών οικονομικών συμφερόντων.

Το υπέδαφός της αποτελεί τεράστια δεξαμενή φυσικών πόρων, η οποία ελάχιστα έχει διερευνηθεί μέχρι σήμερα. 

Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα βρεθεί η ηγέτης στην Ελλάδα, που σε συνεννόηση με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Λιβύη και την Κύπρο, θα ανακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ, με βάση τη μέση γραμμή του Δικαίου της θάλασσας, ανεξάρτητα από τις κορώνες των Τούρκων και των κολαούζων τους των Αλβανών.




Με πληροφορίες από το infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου