Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

28 Ουιγούρους (τουρκογενείς μουσουλμάνους) σκότωσε η Κινεζική αστυνομία

Η Κινεζική αστυνομία σκότωσε 28 μέλη ομάδας τρομοκρατών, ενώ ένα μέλος της παραδόθηκε, στην επαρχία Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η επαρχία Xinjiang κατοικείται κυρίως από τουρκόφωνους μουσουλμάνους και συγκλονίζεται συχνά από αιματηρές ταραχές τα τελευταία χρόνια.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στο τέλος μιας επιχείρησης 56 ημερών που πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις της τάξης, έπειτα από ένα επεισόδιο βίας τον Σεπτέμβριο που προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων, σύμφωνα με το Tianshan, την ενημερωτική πύλη της τοπικής κυβέρνησης.

Στόχος της επιχείρησης, ήταν η ομάδα των δραστών της επίθεσης, που είχε θέσει στόχο στις 18 Σεπτεμβρίου ένα απομακρυσμένο ανθρακωρυχείο στην περιοχή Αξού της νοτιοδυτικής Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με την επίσημη πύλη ενημέρωσης.

Νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας είχε στηθεί ενέδρα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 5 αστυνομικών και 11 αθώων πολιτών διαφόρων εθνοτήτων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.



Η επαρχία Xinjiang, μια πολύ εκτεταμένη επαρχία στα δυτικά σύνορα της Κίνας, στην κεντρική Ασία, είναι περιοχή όπου επικρατούν μεγάλες εντάσεις μεταξύ των Χαν, της εθνότητας που είναι πλειοψηφία στην Κίνα και της μειονότητας των τουρκόφωνων μουσουλμάνων Ουιγούρων, που είναι η πλειοψηφία στην περιοχή, μέρος των οποίων τάσσεται κατά της εξουσίας του Πεκίνου.

Η περιοχή πλήττεται τα τελευταία χρόνια από αιματηρές ταραχές, τις οποίες οι αρχές χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές και τις αποδίδουν σε ισλαμιστικές και αυτονομιστικές οργανώσεις, που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Η Κίνα ανακοίνωσε τον Μάιο την εξάρθρωση 181 τρομοκρατικών ομάδων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, μετά την έναρξη επιχείρησης καταστολής πριν από έναν χρόνο, έπειτα από επίθεση με εκρηκτικά που αιματοκύλισε το Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα τηςεπαρχίας.

Ένας μέρος των Ουιγούρων δηλώνει ότι είναι θύμα διακρίσεων και αποκλεισμού από τα οφέλη της ανάπτυξης στην περιοχή, όπου εντείνεται η εισροή των κινέζων Χαν που καταφθάνουν από την υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα για την κόντρα Κίνας – Τουρκίας για τους Ουιγούρους, στους συνδέσμους:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/07/blog-post_10.html
και
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/09/blog-post_22.html



Πηγές:
Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου