Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

NASA: Αυξάνονται οι πάγοι της Ανταρκτικής

Μπορεί να λιώνουν οι πάγοι στον Αρκτικό ωκεανό, μπορεί να λιώνουν διάφοροι παγετώνες ανά την υφήλιο, όμως στην Ανταρκτική οι πάγοι αυξάνονται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η NASA.

Μάλιστα η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση του ΟΗΕ για το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και την επίπτωσή τους στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Για την ακρίβεια φαίνεται πως η Ανταρκτική ανακτά τα χαμένα κομμάτια του πάγου που είχαν λιώσει λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες μετά από μετρήσεις μέσω δορυφόρων και ανάλυση στοιχείων από το 1979 ως πρόσφατα.



Πολλοί επιστήμονες συμφωνούν πως στην Χερσόνησο της Ανταρκτικής και σε τμήματα της Δυτικής Ανταρκτικής, χάνεται πάγος με αυξανόμενο ρυθμό. Όμως στην Ανατολική εσωτερική Ανταρκτική, οι πάγοι αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο των συνολικών απωλειών!

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το φαινόμενο οφείλεται στο ότι τα τελευταία 10.000 χρόνια αυξήθηκαν οι χιονοπτώσεις στην Ανταρκτική. Η χιονόπτωση πρόσθετε 112 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο από το 1992 ως το 2001, η οποία όμως περιορίστηκε στους 82 δισεκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο από το 2003 έως το 2008. Συνολικά η Ανταρκτική κερδίζει 135 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως.



Σύμφωνα με τους μελετητές, τα νέα δεν είναι καλά, καθώς αναμένουν τα επόμενα 20 χρόνια να αρχίσουν οι απώλειες σε πάγους να είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη. Αυτό, πιστεύουν, θα μπορούσε να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 3m.

Εάν η μελέτη είναι σωστή και δεν υπάρχει επίπτωση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, τότε οι επιστήμονες θα πρέπει να έχουν υποτιμήσει την σημασία του λιωσίματος των πάγων στη Γροιλανδία.

Με πληροφορίες από τα cnn.com rt.com και express.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου