Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Στροφή του Λευκού Οίκου προς καινοτόμες πυρηνικές τεχνολογίες

Ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση και χρηματοδότηση της καινοτομίας στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πρόκειται για το Gateway for Accelerated Innovation in Nuclear που θα «παρέχει στην κοινότητα της πυρηνικής ενέργειας πρόσβαση στην τεχνική, ρυθμιστική και οικονομική στήριξη που απαιτείται για να κινηθούν νέα ή προηγμένα σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων προς την κατεύθυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, υπάρχουν περίπου 50 εταιρείες στη βόρεια Αμερική που εργάζονται πάνω σε προηγμένες τεχνολογίες αντιδραστήρων, με τη στήριξη ιδιωτικών κεφαλαίων άνω του 1,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ερευνητική οργάνωση (ενέργεια, κλιματική αλλαγή, εθνική ασφάλεια) Third Way.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του Summit on Nuclear Energy στον Λευκό Οίκο και αποτελεί το πλέον ξεκάθαρο σήμα της κυβέρνησης Ομπάμα προς την κατεύθυνση των νέων πυρηνικών τεχνολογιών.

Οι συνολικές πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν διεύρυνση του προγράμματος εγγυήσεων δανείων (12,5 δισ.) του Αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, θα δώσουν στις εταιρείες του χώρου πρόσβαση σε εθνικά εργαστήρια, δυνατότητα συνεργασίας με ειδικούς του υπουργείου Ενέργειας και βοήθεια στην κατανόηση και «πλοήγηση» στις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με ρυθμιστικά πλαίσια και κανονισμούς, στην αδειοδότηση νέων τεχνολογιών αντιδραστήρων.

Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο τομέα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και η Κίνα: Στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης στο Oak Ridge επιδείχθηκε «οδικός χάρτης» στον οποίο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης πάνω σε νέους αντιδραστήρες.

Σημειώνεται πως η Κίνα λαμβάνει τα 3/4 της ενέργειάς της από τον άνθρακα και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον της για πηγές ενέργειας χαμηλών ρύπων είναι εξαιρετικά έντονο. Μάλιστα η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πυρηνικές της δυνατότητες ως το 2020, σύμφωνα με το World Nuclear Association.

Αμερικανοί ερευνητές του Oak Ridge και Κινέζοι ερευνητές του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσικής της Σανγκάης, συνεργάζονται με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων αντιδραστήρων νέας γενιάς.
Ειδικότερα, εργάζονται πάνω σε αντιδραστήρες τηγμένων αλάτων, τεχνολογία που έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960. Αντί στερεών ράβδων καυσίμου, χρησιμοποιείται υγρό, με σειρά πλεονεκτημάτων, τόσο από άποψης ασφαλείας, όσο και οικονομίας.
Επίσης, διεξάγονται έρευνες πάνω σε αντιδραστήρες με καύσιμα αλάτων, στους οποίους το καύσιμο, όπου γίνονται οι πυρηνικές αντιδράσεις, διαλύεται μέσα στο ψυκτικό (άλατα).

Την στροφή των Αμερικανών στις νέες πυρηνικές τεχνολογίες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καλό θα είναι τα την εξετάσουν και οι Ελληνικές αρχές.
 

Ας μην ξεχνάμε πως η ΕΕ απειλεί με πρόστιμα την Ελλάδα, επειδή εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον (ανεξάντλητο και πάμφθηνο) λιγνίτη που διαθέτει η χώρα.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι δαίμονας. Οι Έλληνες την δαιμονοποίησαν από άγνοια και λόγω της προπαγάνδας κάποιων επαγγελματιών οικολόγων.

Η Τουρκία χτίζει 3 πυρηνικά εργοστάσια. Η Βουλγαρία διαθέτει 2. Τα Σκόπια και η Αλβανία έχουν σκοπό να φτιάξουν από 1, ενώ η Αίγυπτος και η Ιταλία διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια εδώ και πολλά χρόνια.


Η Ελλάδα θα μείνει και πάλι ουραγός;;;



Με πληροφορίες από το naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου