Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Θα φορολογούνται τα ακινητοποιημένα αμάξια και σκάφη

Το Περιουσιολόγιο, το οποίο μόνο το πόσα εσώρουχα διαθέτει η Ελληνική οικογένεια δεν  θα γνωρίζει, αναμένεται να αποτελέσει ακόμη μια δυσάρεστη φορομπηχτική έκπληξη για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και σκαφών, που επιθυμούν να τα διατηρούν σε καθεστώς ακινησίας.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στο Περιουσιολόγιο θα καταγραφεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων και των σκαφών που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία.

Η δήλωση και η καταγραφή των οχημάτων και των σκαφών στο Περιουσιολόγιο έχει στόχο την φορολόγησή τους ως πάγια περιουσιακά στοιχεία, όπως συμβαίνει με τα σπίτια και τα οικόπεδα, ασχέτως αν βρίσκονται σε κίνηση ή ακινησία.

Ας μην ξεχνάμε πως και οι ξενοίκιαστες ή οι μη κατοικούμενες οικίες, αλλά και τα ξενοίκιαστα μαγαζιά, μαζί με τα οικόπεδα, φορολογούνται κανονικά, λες και αποφέρουν κάποιο κέρδος στον ιδιοκτήτη τους.


Έτσι, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως δεν μπορούν να εξαιρεθούν τα πάγια κινητά περιουσιακά στοιχεία, εξαιτίας της κατάθεσης των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας ή των αδειών πλεύσης.

Με αυτό τον τρόπο, το οικονομικό επιτελείο πιστεύει πως θα βάλει τέλος στις μαζικές καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας που παρατηρείται κάθε τέλος του χρόνου και στις καταθέσεις των αδειών πλεύσης.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας υπολογίζεται σε 650.000. Επίσης, από τα τέλη Σεπτεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών κατέθεσαν τις Άδειες Πλεύσης των σκαφών τους για να γλιτώσουν από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 2000cc και στα σκάφη άνω των 5 μέτρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου