Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Εντείνονται οι φόβοι διάλυσης της ΕΕ

Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελεί πλέον θέμα ταμπού στις Βρυξέλες. Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ο καιρός που ακουγόταν από όλες τις πλευρές ότι (δήθεν) οι κρίσεις κάνουν την Ευρώπη ισχυρότερη, επειδή τα 28 κράτη - μέλη υποχρεώνονται να συνεργαστούν στενά για να τις υπερβούν.

Η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, η Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, είναι τα αγκάθια στα συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

«Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε κρίση ταυτότητας» δήλωσε ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καταρρεύσει».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές Σεπτέμβρη δήλωσε: «Η ΕΕ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχει αρκετή Ευρώπη στην Ένωση, όπως δεν υπάρχει και αρκετή Ένωση μέσα στην ίδια την Ένωση».

Ο Υπουργός Εξωτερικών το Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, φοβάται ότι εάν δεν επιτευχθεί Ευρωπαϊκή λύση «η Συνθήκη του Σένγκεν είναι καταδικασμένη να πεθάνει».
Μάλιστα δήλωσε πως: «Ο κίνδυνος είναι πλέον σαφής. Έχουμε μόνο λίγους μήνες για τη σωτηρία της ΕΕ. Ένας κακώς νοούμενος εθνικισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματικό πόλεμο».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο φοβούνται οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης πως τα παιδιά τους θα ζήσουν χειρότερες μέρες από εκείνους, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη αυτοσυνείδηση και απειλεί τη δημοκρατία»,

Η απειλή εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας είναι πλέον γεγονός, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητάει περισσότερη ευελιξία μέσα στην ΕΕ, ειδάλλως θα ταχθεί υπέρ της εξόδου από την ένωση.

Ταυτόχρονα, η Καταλονία ζητά την απόσχισή της από την Ισπανία, παρά τις απειλές που δέχεται για ταυτόχρονη έξοδό της από την ΕΕ και αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από το τσάμπιονς λίγκ.

Στην Πορτογαλία έρχεται αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση «κατά της λιτότητας», παρά τις απίστευτες προσπάθειες του Πορτογάλου προέδρου Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα να κρατήσει στην εξουσία με κάθε τρόπο τον Πέδρο Κοέλιο.

Η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης, δεν προχωρά, ιδιαίτερα τώρα που οι ευρωσκεπτικιστές ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της Πολωνίας και αύξησαν πολύ τις δυνάμεις τους στην Δανία.

Ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε ότι «αν η Πολωνία επρόκειτο ποτέ να ενταχθεί στο ευρώ, θα έπρεπε πρώτα να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν η Πολωνία δεν φθάσει το επίπεδο των μισθών της σε αυτό της Γερμανίας, κάτι που σημαίνει ότι όταν ο μέσος μισθός στην Πολωνία είναι στα 689 ευρώ και στη Γερμανία στα 2.598 ευρώ, τότε η ένταξη της χώρας στο ευρώ δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί σύντομα».

Η ολοένα αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών, των θεσμών και των πολιτών, έχει προκαλέσει μεγάλα ρήγματα στην ΕΕ. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την τροπή έπαιξε η προσφυγική κρίση, καθώς οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το ζήτημα με διαφορετικές προτεραιότητες. Αυτό, οδηγεί τους πολίτες στο να πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Άραγε μπορεί;

Η κατάσταση στην ΕΕ είναι χειρότερη από ποτέ. Η λιτότητα έχει εξουθενώσει τους λαούς, που επιπλέον βλέπουν και τις ορδές των μεταναστών και των προσφύγων να γεμίζουν τις γειτονιές.

Η αλήθεια είναι πως ζούμε την αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας ένωσης που δεν λειτουργεί πλέον υπέρ των ανθρώπων, αλλά υπέρ των αριθμών, των πολυεθνικών και των λίγων δυνατών.

Αν δεν ξυπνήσουν σύντομα από τον λήθαργό τους οι Ευρωπαίοι πολιτικοί (μεταξύ αυτών και όλοι οι Έλληνες), σύντομα θα ζήσουμε εκτός από την διάλυση της ΕΕ, πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των άλλοτε φίλων και συμμάχων…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου