Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

«Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ;» αναρωτιούνται στην κυβέρνηση

«Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ;» είναι το ερώτημα που ακούγεται όλο και συχνότερα στους κυβερνητικούς διαδρόμους. Με άλλα λόγια, πόσο χρήσιμη είναι η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα;

Όπως δημοσίευσε το newpost.gr τα στοιχεία δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει κάθε τέτοια συζήτηση, καθώς ως την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης δεν θα ήθελε την παραμικρή κίνηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία στις σχέσεις με τους θεσμούς.

Η αφορμή πάντως για την έναρξη αυτής της ανάλυσης είναι οι παράλογες απαιτήσεις που έχει εμφανίσει το ΔΝΤ από το καλοκαίρι και μετά, ιδίως στις συντάξεις και τους μισθούς.

«Ζητούν αίμα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κυβερνητικού στελέχους στα όσα ζητά το ΔΝΤ για τις συντάξεις, ακόμη και με μείωση της κατώτατης σύνταξης, καθώς και την περικοπή κατά 20% των υπολοίπων συντάξεων μέσω του νέου υπολογισμού τους.

Και πριν καν συνέλθουν οι Έλληνες διαπραγματευτές από τις εν λόγω αξιώσεις του ΔΝΤ, ήρθε η μελέτη τεχνοκρατών του ΔΝΤ, με την οποία προτείνεται η μείωση κατά 2% των μισθών των πολιτών, στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.



Στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν την σκληρότατη στάση του ΔΝΤ, συνεχίζει το newpost.gr, Έλληνες αξιωματούχοι αναρωτήθηκαν μήπως παίζει ρόλο το γεγονός ότι σε περίπου 6 μήνες θα κριθεί το αν θα ανανεωθεί η θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Κάποια κυβερνητικά στελέχη έπιασαν και το κομπιουτεράκι:
Περίπου 18 δισ. ευρώ αναμένει η Ελλάδα από το ΔΝΤ την επόμενη τριετία, ενώ περίπου τόσα (18 δισ.) υπολογίζονται τα κέρδη από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Επίσης, υπάρχουν ακόμη τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι πόροι από τα αυξημένα πλεονάσματα.

«Μήπως τότε δεν έχουμε ανάγκη το ΔΝΤ;», είναι το ερώτημα που θέτουν κάποιοι, ερώτημα που αποδεικνύεται εν τέλει ότι είναι κατά βάση πολιτικό, παρά οικονομικό.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στο newpost.gr, ξεκαθάρισε ότι «μπορεί να μη χρειαζόμαστε τα χρήματα του ΔΝΤ, αλλά μας ενδιαφέρει να το έχουμε σύμμαχο» όπως στην υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο και άρα κάθε τέτοια συζήτηση είναι «ρηχή» και «πρόχειρη».



Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αν η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς τίποτε από αυτά δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ κανένας (ΕΕ και ΝΑΤΟ) δεν έχουν αποδειχτεί πραγματικοί εταίροι και σύμμαχοι.

Φυσικά, όποιος τολμήσει να μιλήσει για έξοδο από το καταστροφικό για την Ελληνική οικονομία ευρώ, την ΕΕ που τιμωρεί την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ που υπερασπίζεται τους «εχθρούς» της Ελλάδας, χαρακτηρίζεται αμέσως κομουνιστής, αναρχικός, προδότης ή τρελός…

Είναι όμως έτσι, ή θα πρέπει επιτέλους να απογαλακτιστούμε ως χώρα και έθνος από τους κηδεμόνες μας, να σταθούμε στα πόδια μας και να γίνουμε ενήλικες επιτέλους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου