Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Στη φυλακή οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν τις παραδόσεις όπλων από την Τουρκία στο ISIS

Προφυλακίστηκε ο διευθυντής της εφημερίδας Τζουμχουριέτ (Cumhuriyet) Τζαν Ντιουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ, επειδή δημοσίευσαν βίντεο που αποκάλυπτε πως η Τουρκία προμήθευε με όπλα το Ισλαμικό Κράτος!

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι για «πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την πολιτική και στρατιωτική κατασκοπία, την δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών και την προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».
 
Οι κατηγορίες αφορούν δημοσιεύματα της εφημερίδας cumhuriyet τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2015, στα οποία περιλαμβάνονταν αποκαλύψεις και στοιχεία σχετικά με τα φορτηγά της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) τα οποία είχε σταματήσει και ερευνήσει η στρατοχωροφυλακή στις 19 Ιανουαρίου του 2015.
 
Η υπόθεση είναι γνωστή στην Τουρκία ως σκάνδαλο μεταφοράς όπλων στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
 
Μετά τις έρευνες της στρατοχωροφυλακής, στις 23 Ιανουαρίου η αρμόδια υπηρεσία συνέταξε έκθεση στην οποία αναφερόταν πως τα φορτηγά περιείχαν εκρηκτική ύλη.
Τον Μάιο του 2015 προφυλακίστηκαν 5 στελέχη της στρατοχωροφυλακής που υπέγραψαν την έκθεση, καθώς και ο εισαγγελέας που είχε ζητήσει να γίνει έρευνα στα φορτηγά!
 
Στις 29 Μαΐου 2015, η εφημερίδα cumhuriyet δημοσίευσε φωτογραφίες από τα φορτηγά, ενώ έδωσε συνέχεια στις 11 και 12 Ιουνίου με δημοσιεύματα, αλλά και με βίντεο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, το οποίο παρουσιαζόταν ως τεκμήριο της μεταφοράς όπλων και τζιχαντιστών από τη ΜΙΤ, σε στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
 
Έτσι, τα δύο στελέχη της εφημερίδας οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε πως οι δημοσιογράφοι πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές Σιλίβρι της Κωνσταντινούπολης.


Η υπόθεση των φορτηγών συνδέεται και με τις εξελίξεις στη Συρία, την ώρα που η Μόσχα κατηγορεί ευθέως την Άγκυρα για παροχή στήριξης στο Ισλαμικό κράτος.
 
Το θέμα αφορά άμεσα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς από την πρώτη στιγμή ο ίδιος και η κυβέρνηση έκαναν λόγο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Τουρκομάνους της Συρίας.
 
Ο δικηγόρος του Ερντογάν ήταν αυτός που στις 2 Ιουνίου είχε καταγγείλει στην εισαγγελία της Άγκυρας τον Ντουντάρ, με τη δικαιολογία ότι «δημοσιοποίησε εικόνες και πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει τζιχαντιστικές οργανώσεις που μάχονται εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, υπέβαλε προσωπικά μήνυση εναντίον του Ντιουντάρ και διεμήνυσε σε τηλεοπτική του συνέντευξή, ότι ο δημοσιογράφος «δεν θα τη γλιτώσει έτσι, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».
 
Δείτε το επίμαχο βίντεο όπου αποκαλύπτονται τα όπλα που έστελνε η Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος.
https://www.youtube.com/watch?v=steLcQWnqoE


Ο Ντιουντάρ παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο το βραβείο για την ελευθερία του Τύπου, από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde.

Με πληροφορίες από το amna.gr και ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου