Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Γιατί Γερμανοί και Λουξεμβουργιανοί μιλάνε για πόλεμο στα Βαλκάνια λόγω μεταναστών και ταυτόχρονα εξοπλίζεται η Σερβία;

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν περίεργες δηλώσεις αξιωματούχων από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πολεμικές συγκρούσεις στην Ευρώπη εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την προηγούμενη Δευτέρα το βράδυ πως ενδέχεται να ξεσπάσουν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, απ’ όπου περνά η πλειονότητα των προσφύγων που επιθυμεί να φτάσει στη Γερμανία, στην περίπτωση που το Βερολίνο κλείσει τα σύνορά του με την Αυστρία.

Υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν εντάσεις μεταξύ χωρών των δυτικών Βαλκανίων και η καγκελάριος δήλωσε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντάρμστατ: «δεν επιθυμώ να φτάσουμε σε ένοπλες συγκρούσεις εκεί».

Πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αν η Γερμανία, που είναι ο βασικός προορισμός των προσφύγων, κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία, οι χώρες των Βαλκανίων από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες θα κάνουν το ίδιο.

Σημειώνεται πως ο φράχτης που έχει υψώσει στα σύνορά της η Ουγγαρία, ανάγκασε τους πρόσφυγες να περνούν από την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία, κάτι που επισημάνθηκε και από την Άνγκελα Μέρκελ.

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης προειδοποίησε και ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ενόψει της συνόδου κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Άσελμπορν, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ,
«οι λανθασμένοι χειρισμοί διάφορων χωρών ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε κανονικό πόλεμο», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των χωρών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καταρρεύσει. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα γρήγορα, αν η απομόνωση αντί για την αλληλεγγύη γίνει κανόνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε Άσελμπορν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και συμπλήρωσε με νόημα πως «η Γερμανία και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Γενεύης ισχύει, όμως υπάρχουν και κάποιες χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν είναι μόνο υλικές. Ο δεσμός που μας συνδέει είναι πάντα η κουλτούρα των ανθρώπινων αξιών. Και αυτοί οι λανθασμένοι εθνικισμοί μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πραγματικό πόλεμο».

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου επεσήμανε ότι «αν η Γερμανία και η Σουηδία φτάσουν στα όριά τους, τότε δεν ξέρω τι θα γίνει στα Βαλκάνια»!

Την ίδια ώρα, η Σερβία αποφάσισε να προβεί σε έναν εξοπλιστικό οργασμό, προφανώς φοβούμενη τα χειρότερα. Η Σερβία συμφώνησε με τη Ρωσία για αγορά πυραύλων S-300V, BUΚ, KRASNOPOL-M2, πολεμικών ελικοπτέρων, ραντάρ, Iskander-E, πυρομαχικών και ανταλλακτικών. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί στη Σερβία εργοστάσιο επισκευής και εκσυγχρονισμού των Ρωσικών ελικοπτέρων Mi-17.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, προσπαθώντας να προλάβει τυχόν αντιδράσεις δυτικών χωρών για την αγορά όπλων από τη Ρωσία δήλωσε:
«Κάποιοι θα ρωτήσουν τι τα θέλουμε τα Ρωσικά όπλα. Ας αναρωτηθούν όμως τι θέλουν τα όπλα όλοι γύρω μας, αφού περιβάλλονται από συμμάχους τους, μέλη του ΝΑΤΟ και μόνο η Σερβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησής του είναι να διασφαλίσει την άμυνα της χώρας.
«Η Σερβία σιωπά όταν οι άλλοι αγοράζουν μαχητικά ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυροβόλα. Αναρωτιέμαι γιατί σε κάποιους δωρίζουν εξέδρες εκτόξευσης και τους πωλούν βαλλιστικούς πυραύλους; Αύριο, κάτω από άλλους συσχετισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, θα κληθώ να απαντήσω τι έκανα για την άμυνα της χώρας», τόνισε ο Σέρβος ηγέτης.

Η κατάσταση κρέμεται πλέον από μία κλωστή. Οι χώρες των Βαλκανίων θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο (στρατιωτικό) τα συμφέροντά τους και τους πολίτες τους, εάν δημιουργηθεί κρίση με αφορμή τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που δεν θα μπορούν να φτάσουν στην Δυτική Ευρώπη.

Το μεγάλο ερωτηματικό ακούει στο όνομα Ελλάδα. Τι θα κάνει η Ελλάδα; Θα πράξει το αυτονόητο, ή θα αφοπλιστεί εξαιτίας της «οικονομικής κρίσης», μένοντας στο έλεος των γειτόνων της, αλλά και όσων παρανόμως έχουν εισέλθει στο έδαφός της, στο όνομα του ανθρωπισμού;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου