Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Το Όκλαντ μηνύει την Monsanto ως υπεύθυνη για την μόλυνση του κόλπου του Σαν Φραντσίσκο

Μήνυση κατά της Monsanto για μόλυνση των υδάτων της περιοχής του Όκλαντ και του κόλπου του Σαν Φραντσίσκο, λόγω χρήσης τοξικών χημικών για σειρά δεκαετιών, κατατέθηκε στο δικαστήριο της Καλιφόρνια. Το Όκλαντ ζητά να πληρώσει η εταιρεία τον περιβαλλοντικό καθαρισμό των υδάτων.

Η επιτροπή ελέγχου των υδάτων της πολιτείας υπολόγισε πως η παρουσία των τοξικών PCB (polychlorinated biphenyl) απειλεί το οικοσύστημα της περιοχής.

Τα PCB ήταν ευρέως διαδεδομένα επί 50 χρόνια και χρησιμοποιούνταν στην μόνωση ηλεκτρονικών, μέχρι που απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ το 1979. Παρόλη την απαγόρευση των τελευταίων 36 ετών, τα χημικά αυτά αποτελούν συνηθισμένους ρύπους στα ύδατα, ενώ έχουν εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου.



«Η Monsanto γνώριζε πω τα PCB είναι τοξικά και δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν καθώς δραπέτευαν στο περιβάλλον, ενώ έβρισκαν τον δρόμο τους στις θάλασσες, τις λίμνες, τα ποτάμια, το χώμα και τον αέρα. Παρόλο που υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως η Monsanto παραδεχόταν πως τα PCB γίνονταν ένας παγκόσμιος ρύπος πολύ πριν την απαγόρευσή τους το 1979, απέκρυψε την πληροφορία, ενώ αύξηση την παραγωγή των κερδοφόρων αυτών συστατικών» περιγράφεται στην μηνυτήρια αναφορά.

Υποστηρίζεται πως οι επαρχίες του Όκλαντ και της Αλαμέντα θα αναγκαστούν να ξοδέψουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να καθαρίσουν τον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο.

Από την πλευρά των δημάρχων υποστηρίζεται πως «η εταιρεία είναι αυτή που θα πρέπει να πληρώσει για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος και όχι οι φορολογούμενοι του Όκλαντ και της Καλιφόρνια».
 Επίσης υποστηρίζεται πως «η Monsanto γνώριζε πως τα προϊόντα της αποτελούσαν σημαντική απειλή στην υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος ανά τον κόσμο. Παρόλα αυτά η εταιρεία επέλεξε τα κέρδη από το να προστατέψει τους ανθρώπους, ενώ οι Αμερικανικές πόλεις και οι Αμερικανοί πολίτες ακόμη υποφέρουν από τις συνέπειες».

Παρόμοιες μηνύσεις έχουν καταθέσει και άλλες πόλεις της Καλιφόρνια, όπως το Σαν Χοσέ και το Σαν Ντιέγκο.

 

Δεν θα είναι πρωτοφανές αν κερδίσει το Όκλαντ τη δίκη κατά της Monsanto. Τον Μάιο του 2012, η Ελβετική εταιρεία αγροχημικών προϊόντων Syngenta αναγκάστηκε να πληρώσει 105 εκατομμύρια δολάρια για να λυθεί η υπόθεση της κατηγορίας της δηλητηρίασης εκατοντάδων συστημάτων ύδρευσης στις ΗΠΑ, από το προϊόν της το Atrazine

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2012, Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχη τη Monsanto για ακούσια μόλυνση με χημικά μιας φάρμας. Δύο μήνες αργότερα, γεωργοί στην Αργεντινή μήνυσαν την εταιρεία για σκόπιμη μόλυνση γεωργών, καθώς η εταιρεία επέβαλλε ουσιαστικά την χρήση των χημικών της προϊόντων.
Τον Νοέμβριο του 2014, η Monsanto αναγκάστηκε να πληρώσει 2,4 εκατομμύρια δολάρια σε Αμερικανούς παραγωγούς σιταριού, επειδή το επί μια δεκαετία απαγορευμένο προϊόν της, το  Roundup Ready ανιχνεύτηκε σε μεγάλες ποσότητες στο Όρεγκον το 2013. Επίσης υπήρξαν εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για ακόμη 7 παρόμοιες υποθέσεις.

Η Monsanto επίσης παρήγαγε ένα ζιζανιοκτόνο το Agent Orange, που κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ προκάλεσε μυριάδες ασθένειες και αναπηρίες σε όσους εκτέθηκαν στο χημικό αυτό, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών. Το 2012 η εταιρεία συμφώνησε να αποζημιώσει τους κατοίκους της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου βρισκόταν το εργοστάσιο του Agent Orange. Κατά τον συμβιβασμό, η Monsanto πλήρωσε 84 εκατομμύρια για να παρακολουθεί ένα πρόγραμμα 30 ετών στο Nitro της Δυτικής Βιρτζίνια και 9 εκατομμύρια δολάρια για καθαρισμό περιουσιών σε μολυσμένες πόλεις.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως υπάρχουν πειστικά στοιχεία πως ένα χημικό στο Roundup το glyphosate προκαλεί καρκίνο στα πειραματόζωα. Μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο, ο Π.Ο.Υ. κατηγοριοποίησε το παγκοσμίως πιο γνωστό και περισσότερο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο (το Roundup) ως πιθανά καρκινογόνο για τους ανθρώπους. Φυσικά η εταιρεία απέρριψε την κατηγορία, ως «δραματικά διαφορετική από το συμπέρασμα που κατέληξαν οι οργανισμοί ανά την υφήλιο».

Η εταιρεία αυτό τον καιρό βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με δύο αγρότες που υποστηρίζουν πως το Roundup τους προκάλεσε καρκίνο και κατηγορούν τον γίγαντα της βιοτεχνολογίας για τεχνικές μείωσης των επιπέδων επικινδυνότητας των ζιζανιοκτόνων της.


Πηγή:
https://www.rt.com/usa/321630-oakland-monsanto-contamination-lawsuit/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου