Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Φιάσκο η σύνοδος για το μεταναστευτικό στην Μάλτα;

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις για το αποτέλεσμα (αν υπήρχε) της συνόδου για το μεταναστευτικό στην Μάλτα, όπου περισσότεροι από 60 ηγέτες από την Ευρώπη και την Αφρική έλαβαν μέρος.

Σύμφωνα με την DW, αποφασίστηκε η σύσταση ενός ταμείου αρωγής για την Αφρική με στόχο την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτιών του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος από την Αφρική. Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα το πρωί, σε μια πανηγυρική τελετή.

Από το ειδικό αυτό ταμείο, με κεφάλαιο ύψους 1,8 δις ευρώ θα χρηματοδοτούνται προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Το αρχικό κεφάλαιο προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Ισόποσα κονδύλια καλούνται να συνεισφέρουν από την πλευρά τους και οι χώρες μέλη της Ένωσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν μόλις 25 από τις 28 χώρες μέλη έχουν προσφέρει (προς το παρόν) μόλις 78,2 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την DW, οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια στενότερη συνεργασία προκειμένου να καταστεί δυνατή η πολιτική σταθεροποίηση χωρών της Αφρικής και να καταπολεμηθούν τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως η το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει 200 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει τις Αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μετανάστευσης. Τα 125 εκατομμύρια θα δοθούν στην Αιθιοπία, από όπου προέρχονται 700.000 μετανάστες!

Πέρα από το ταμείο βοήθειας, το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Μάλτα με τις Αφρικανικές χώρες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το συντονισμό των δράσεων στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών στις πατρίδες τους, οι οποίες δεσμεύονται να εντείνουν τον αγώνα κατά των διακινητών.
Παράλληλα συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι δυνατότητες νόμιμης εισόδου στην Ευρωπαϊκή επικράτεια, τόσο ατόμων που αναζητούν εργασία όσο και φοιτητών και καθηγητών που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής.
Οι διαδικασίες χορήγησης βίζας αναμένεται να απλοποιηθούν.

Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα Daily Mail, οι Αφρικανικές χώρες αρνούνται να δεχτούν πίσω τους μετανάστες, στα πλαίσια της επαναπροώθησής τους στις χώρες καταγωγής τους, ώστε να περιοριστεί η μετανάστευση.
Το αποτέλεσμα ήταν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανακοινώσουν διφορούμενα σχέδια λύσης του προβλήματος.
Έτσι η Βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «φάρσα» την σύνοδο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στη Γερμανική δημόσια τηλεόραση, εμφανίστηκε σχεδόν εξοργισμένος:
«Συμβαίνει πάντα το ίδιο. Η ΕΕ κινητοποιείται, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί καταθέτουν προτάσεις, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών μελών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα».

Και συνέχισε: «Το σχέδιο δράσης δεν μπορεί να επιφέρει βραχυπρόθεσμες λύσεις. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι δεν θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες λύσεις για αυτά που ζούμε σήμερα, διότι πρόκειται για ένα διαρκές πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να εκπονήσουμε μια στρατηγική με μακροπρόθεσμο προσανατολισμό. Το σχέδιο δράσης που αποφασίστηκε έχει στόχο να προάγει βιώσιμες λύσεις κυρίως στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί επειδή έρχεται χειμώνας. Υπάρχουν μεταναστευτικές ροές που δεν σταματούν».

Ο Μάρτιν Σουλτς σχολίασε και το γεγονός ότι χώρες όπως η Ουγγαρία αποφασίζουν να προστατεύσουν μόνες τους και με τον δικό τους τρόπο τα εξωτερικά τους σύνορα, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν τη δέουσα στήριξη από την ΕΕ;
«Η Ουγγαρία βρίσκεται παράλληλα και στην κορυφή των χωρών εκείνων που λένε ότι δεν εκχωρούμε αρμοδιότητες στην ΕΕ. Εάν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να προστατεύσουμε τα σύνορα στην Ελλάδα ή την Βουλγαρία, τότε θα προστατεύονταν. Εντούτοις χώρες όπως η Ουγγαρία επιμένουν οι εθνικές κυβερνήσεις, εν προκειμένω η Ελληνική ή η Βουλγάρικη, να έχουν την αρμοδιότητα. Εμείς θα αναλαμβάναμε ευχαρίστως την προστασία των συνόρων, για παράδειγμα προς την Τουρκία».

Τελικά, μάλλον φιάσκο ήταν η σύνοδος, που έδειξε με βροντερό τρόπο το πώς σκέφτονται οι Αφρικανοί, το πόσο σέβονται την Ευρώπη, αλλά και το πόσο ανίκανοι είναι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να δώσουν λύση στο καυτό αυτό πρόβλημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου