Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τρισδιάστατος εκτυπωτής τυπώνει αιμοφόρα αγγεία και ανθρώπινα όργανα

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητά αιμοφόρα αγγεία. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να τα τυπώσουν!

Μια κινεζική εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει φτιάξει τον πρώτο στον κόσμο τρισδιάστατο βιο-εκτυπωτή αιμοφόρων αγγείων, που μπορεί να παράγει εξατομικευμένα όργανα για τους ασθενείς.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δυνατή χάρις σε μια νέα καινοτομία που έχει να κάνει με βιο-μελάνι βλαστοκυττάρων, του οποίου ο πρωταρχικός στόχος είναι το βιο-τύπωμα βλαστοκυττάρων που ανοίγουν τον δρόμο για αναγέννηση οργάνων.

«Ο πυρήνας του εκτυπωτή είναι το BioBrick, στο οποίο βρίσκονται τα βλαστοκύτταρα. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε σε κύτταρα» εξήγησε ο Κανγκ Γιουτζιάν, επικεφαλής των επιστημόνων στην Ρέβοτεκ.

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς με τη βοήθειά τους μεταφέρονται θρεπτικά συστατικά στα όργανα. Γι’ αυτό το λόγο, αν οι επιστήμονες θέλουν να δημιουργήσουν τρισδιάστατα όργανα, πρέπει να φτιάξουν πρώτα αιμοφόρα αγγεία. Για να πετύχουν αυτό το στόχο, έπρεπε να κρατήσουν ζωντανά τα βλαστοκύτταρα, κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. 


https://www.youtube.com/watch?v=Wxh8SxDv_gc


«Η επιτυχία με αυτόν τον εκτυπωτή δεν είναι η εκτύπωση ενός αιμοφόρου αγγείου, αλλά το να βρούμε τη μέθοδο να κρατήσουμε ζωντανά τα αγγειακά κύτταρα και τις υπόλοιπες ουσίες. Η μέθοδος είναι χρήσιμη για την εκτύπωση αιμοφόρων αγγείων, αλλά και για την εκτύπωση συκωτιών, νεφρών και άλλων οργάνων» τόνισε ο Ντάι Κερόνγκ, ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Μηχανολογίας της Κίνας.

Παρόλο που η καινοτομία γεννά πολλές ελπίδες, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μπορέσει να εφαρμοστεί κανονικά στην ανθρώπινη ιατρική φροντίδα.



Πηγή: gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου