Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Στην Κύπρο Λαβρόφ και Κέρυ

Στην Κύπρο θα βρεθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, αλλά δεν θα συναντηθούν μεταξύ τους.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία της Κύπρου κατά τις επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στις 1-2 Δεκεμβρίου και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στις 3-4 Δεκεμβρίου.

Η Κυπριακή Αστυνομία έχει κάνει τον προγραμματισμό που χρειάζεται για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την ασφάλεια των δύο ξένων επισήμων που θα βρεθούν στο νησί.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, ενώ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, αφού ο κ. Ακιντζί απέρριψε την πρόταση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών για συνάντηση σε ουδέτερο χώρο και όχι στα γραφεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη στα κατεχόμενα.

Σε σχέση με την ατζέντα των επαφών του, αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, το Κυπριακό και την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα φτάσει στην Κύπρο στις 3 Δεκεμβρίου. Βάσει του επισήμου προγράμματος, θα συναντηθεί με ανώτερους Κύπριους αξιωματούχους καθώς επίσης με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες.

Στις 4 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να συζητήσει ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων με την Ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και της προόδου στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Μόνο τυχαίο δεν  μπορεί να χαρακτηριστεί το ταξίδι των δύο Υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς η Κύπρος θα παίξει μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, αναλόγως με το ποιος θα μπορεί να την χρησιμοποιεί ως ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία.

Ας μην ξεχνάμε πως πριν λίγες μέρες, οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση Αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά από το 1974!

Σημειώνεται δε, πως η Κύπρος, εξοπλίζεται αποκλειστικά με Ρωσικά οπλικά συστήματα, λόγω αυτής της Αμερικανικής απαγόρευσης, που ίσχυε μετά την Τουρκική εισβολή.

Επίσης, τα ενεργειακά θέματα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, ενδιαφέρει άμεσα και τις δύο υπερδυνάμεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου