Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Φορολογικοί παράδεισοι η Γερμανία και οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Tax Justice Network (Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης) η Γερμανία και οι ΗΠΑ τοποθετούνται στην πρώτη δεκάδα με τις πιο επιβλαβείς σκιώδεις οικονομίες στον κόσμο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική ραδιοφωνία DLF το μέλος της οργάνωσης Μάρκους Μάιντσερ, είπε:

«Συνεχίζουν να υπάρχουν στη Γερμανία 3 τρισεκατομμύρια ευρώ από ξένους, τα οποία παίρνουν επιτόκια αλλά δεν φορολογούνται. Οι Γερμανοί τραπεζίτες έχουν το δικαίωμα να δεχθούν χρήματα ακόμη και αν γνωρίζουν ότι προέρχονται από φοροδιαφυγή που έχει γίνει σε άλλα κράτη, από απάτη, παθητική δωροδοκία ή εκβιασμό. Είναι σαν να λέμε: Όσο οι παρανομίες γίνονται στο εξωτερικό, εμείς (οι Γερμανοί) ευχαρίστως να επωφεληθούμε από αυτό το βρώμικο χρήμα».

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Γερμανία καταλαμβάνει την όγδοη θέση στην λίστα με τις πιο επιβλαβείς σκιώδεις οικονομίες. 


Την πρώτη θέση της δεκάδας με τους φορολογικούς παραδείσους που μπορεί κάποιος εύκολα να ξεπλύνει χρήματα, καταλαμβάνει η Ελβετία, ενώ ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, τα νησιά Κέυμαν, το Λουξεμβούργο, ο Λίβανος, η Γερμανία, το Μπαχρέϊν και τέλος το Ντουμπάι / ΗΑΕ.

Διαβάστε λεπτομέρειες στην έκθεση του Tax Justice Network στον σύνδεσμο:
http://www.taxjustice.net/wp-content/uploads/2013/04/FSI-2015-Presser.pdf

Η υψηλή θέση των ΗΠΑ ξαφνιάζει, καθώς είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί στους φορολογικούς ελέγχους.

Η εξήγηση που δίνει ο Μάρκους Μάιντσερ είναι η εξής:
«Παρατηρούμε μια υποκρισία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια ηθική με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Υπάρχει πράγματι μεγάλη αποφασιστικότητα όσον αφορά τη δίωξη των Αμερικανών φοροφυγάδων και την εφαρμογή των δικών τους φορολογικών νόμων στο εξωτερικό. Όμως δεν συμβαίνει και το αντίστροφο. Οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και δεν μεταβιβάζουν δεδομένα και πληροφορίες εύκολα στο εξωτερικό. Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που μεταφέρουν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό σε αντίθεση με αυτές που φτάνουν από το εξωτερικό. Από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι ΗΠΑ εξελίσσονται σε έναν τεράστιο φορολογικό παράδεισο. Χωρίς αμφιβολία είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τα χρήματα επίδοξων φοροφυγάδων».

Βλέπουμε πως οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Γερμανία, οι χώρες που κουνάνε το δάχτυλο σε όλους τους άλλους για θέματα ηθικής και φορολογίας, είναι πρωταθλήτριες της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, όταν αυτό προέρχεται από το εξωτερικό. Αρκεί να μην έχει γίνει η παρανομία στις ΗΠΑ και την Γερμανία.

Οι δύο αυτές χώρες προσφέρουν εχεμύθεια και επιτόκιο στις καταθέσεις των ξένων, που θα «κρύψουν» τα χρήματά τους στις τράπεζές τους.
Μήπως πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο; Να γίνουμε εμείς ο παγκόσμιος φορολογικός παράδεισος, ώστε να ανακάμψουμε ως χώρα;



Με πληροφορίες από τη dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου