Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Οι Σκοπιανοί επεκτείνουν τον φράχτη και κατηγορούν την Ελλάδα

Η Βαρντάρσκα (ΠΓΔΜ) θα επεκτείνει τον συρμάτινο φράχτη που φτιάχνει στα σύνορα με την Ελλάδα, έγραψε η εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik, σύμφωνα με στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές της χώρας.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει από τις 19 Νοεμβρίου για τις προθέσεις της Βαρντάρσκα να δημιουργήσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από την Ελλάδα, ο στρατός της χώρας ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου την τοποθέτηση συρμάτινου φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, με σκοπό, όπως ανέφεραν οι αρχές της χώρας, «τη δημιουργία ενός βασικού σημείου, από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων».

Το μήκος του φράχτη που τοποθέτησε ο στρατός της Βαρντάρσκα τις προηγούμενες δύο ημέρες επεκτείνεται στα περίπου 4km. Όπως όμως ανέφεραν στην εφημερίδα Dnevnik καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται απλώς για την πρώτη φάση της εγκατάστασης του φράχτη, καθώς τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι εργασίες για την επέκτασή του και το μήκος του θα φθάσει τα 40km, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της προσβάσιμης οριογραμμής μεταξύ της Βαρντάρσκα (ΠΓΔΜ) και της Ελλάδας.

Πάντως μέχρι στιγμής επίσημα, οι αρχές της χώρας δεν έχουν γνωστοποιήσει οτιδήποτε σχετικό με το μήκος του φράχτη, ούτε εάν αυτός θα επεκταθεί.

Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων επικροτούν την απόφαση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα σημειώνοντας ότι «η προστασία των συνόρων της χώρας και η ασφάλεια των πολιτών της αποτελούν δικαίωμα και υποχρέωση των αρχών της χώρας».

Τα δε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επιδίδονται σε επικριτικές αναφορές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τη μεριά της Ελλάδας.


Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Vecer σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Βαρντάρσκα (ΠΓΔΜ) για την ανέγερση του φράκτη κρίθηκε απαραίτητη, «καθώς οι Ελληνικές αρχές, παρά τις οδηγίες της ΕΕ και των κρατών του βαλκανικού διαδρόμου, σκοπίμως μετέφεραν (στα σύνορα με την ΠΓΔΜ) περίπου 2.000 οικονομικούς μετανάστες, για τους οποίους η ΕΕ έχει κλείσει τα σύνορα».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα επισημαίνει ότι επί 10 ημέρες οι μετανάστες έχουν μπλοκάρει τη σιδηροδρομική γραμμή προς τα Σκόπια «και σε αυτό το διάστημα οι Ελληνικές αρχές δεν προσπάθησαν ούτε μία φορά τους απομακρύνουν ή να τους μετακινήσουν».

Εάν η κυβέρνηση της Βρντάρσκα αποφασίσει να δημιουργήσει φράχτη μήκους 40km με την Ελλάδα, τότε όλοι όσοι έρχονται στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία θα εγκλωβιστούν, με αποτέλεσμα η χώρα και οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν ακριβά την ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων 20 χρόνων.


Φωτογραφία ΑΜΠΕ Αλέξανδρος Αβραμίδης

Με πληροφορίες από το mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου