Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Τουρκία προς ΕΕ: «αυτοί είμαστε αν σας αρέσει»

Το πραγματικό της πρόσωπο έδειξε για ακόμη μια φορά η Τουρκία. Το κατάμουτρα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι αντί να της δείξουν την πόρτα της εξόδου από τη σύνοδο, έμειναν κότες μπροστά στον Τουρκικό τσαμπουκά!

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης καταπέλτη της ΕΕ για την Τουρκία και αφού η Τουρκική πλευρά απέρριψε τις επικρίσεις που περιέχονται σε αυτή, σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις προέβη η αρμόδια Τουρκάλα Υπουργός για το παρασκήνιο των επαφών της Τουρκικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.

Η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθηγήτρια Μπερίλ Ντεντέογλου, αποκάλυψε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Χουριέτ ότι έμεινε κατάπληκτη όταν οι Βρυξέλλες προέβησαν σε «απρεπή πρόταση» προς την Τουρκική πλευρά, όπως την χαρακτηρίζει, συνδέοντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, είχαμε έντονες συζητήσεις για το προσφυγικό και για το θέμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης. Δεν είχαμε στην ατζέντα των συζητήσεων ακόμη την έκθεση προόδου. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου ένα νεαρό άτομο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συνδέσει την έκθεση προόδου με το προσφυγικό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ήπιο το περιεχόμενο της έκθεσης, μου είπε, αν βρεθεί λύση στο προσφυγικό. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θυμάμαι πόσο έντονα του απάντησα, δεδομένου ότι δεν προέρχομαι από το διπλωματικό σώμα. Αλλά περίπου του είπα, να την εκδώσετε την έκθεση, ποιος τη φοβάται, αυτοί είμαστε, αν σας αρέσει» είπε η Τουρκάλα «καθηγήτρια» Μπερίλ Ντεντέογλου.


Η κ. Ντεντέογλου πρόσθεσε ότι μετά από αυτό, το θέμα δεν αναφέρθηκε εκ νέου και παραδέχτηκε ότι η έκθεση περιέχει πράγματα για τα οποία λυπάται και δεν θέλει να τα ακούει. 


«Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους κάποιες διαπιστώσεις είναι πραγματικά υπερβολικές, αλλά γνωρίζουμε ότι εμείς ως πολίτες επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια καλύτερη χώρα και υπάρχουν μέθοδοι για να επιτευχθεί αυτό», δήλωσε η κ. Ντεντέογλου. 

Στην επισήμανση της έκθεσης ότι η Άγκυρα θα πρέπει να επαναλάβει τον διάλογο στο Κουρδικό, η κ. Ντεντέογλου λέει ότι ήταν μια καλή προειδοποίηση. «Ο τρόπος να βγούμε από το περιβάλλον βίας είναι αυτός αλλά και παρόμοιες διαδικασίες διαλόγου».

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία ενεργοποίησε και νέα κινητικότητα γύρω από το προσφυγικό. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς επισκέφθηκε την Άγκυρα και είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, για ένα πιθανό κοινό πρόγραμμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, με παράλληλη επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σινιρίογλου φέρεται να είπε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για το άνοιγμα των κεφαλαίων 17, 23, 24, 26 και 31 και ότι αναμένει την κατάργηση της βίζας εισόδου για Τούρκους πολίτες από τον Ιούλιο του 2016 και όχι από 2017, όπως είχε συμφωνηθεί, και ότι αυτό θα θέσει ταυτόχρονα σε ισχύ τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Τουρκίας και Ε!!!

Ευτυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία απορρίπτει το οποιοδήποτε άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό.

Το παζάρι των Τούρκων είναι για σεμινάριο, καθώς μετατρέπουν και την κρίση των μεταναστών – προσφύγων σε αλισβερίσι για την βίζα προς την Ευρώπη και μάλιστα όχι το 2017, αλλά το 2016!

Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ με τους δικούς της όρους και όπως πάει το θέμα, σε λίγο οι Ευρωπαίοι «ηγέτες» θα παρακαλάνε την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ και εκείνη θα αρνείται, κρίνοντας τους όρους ένταξης ασύμφορους για τα σχέδιά της!!!

Αυτά, προς παραδειγματισμό των Ελλήνων «πολιτικών» που ασκούν την «εξωτερική» πολιτική της χώρας…



Με πληροφορίες από τη DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου