Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

DW: απελάσεις Σύριων από τη Γερμανία

Το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί την επανάληψη των απελάσεων προς τη Συρία, παρά την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η Γερμανική κυβέρνηση, διά του Υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer, επιθυμεί την απέλαση όσων προέρχονται από τη Συρία και έχει αποδειχθεί πως είναι βίαιοι εγκληματίες.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε δύο εβδομάδες, μετά τη σύνοδο των 16 Ομόσπονδων Γερμανικών Κρατιδίων.

Πριν από έναν χρόνο, οι Υπουργοί είχαν αποφασίσει να μην απελαύνονται οι Σύριοι, ως το τέλος του 2018.

Στις αρχές της εβδομάδας, το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε έκθεση για την κατάσταση στη Συρία. Το έγγραφο έχει σκοπό να βοηθήσει τους θεσμούς και τα δικαστήρια της χώρας στις αποφάσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Η έκθεση παραμένει απόρρητη, αλλά από διαρροές έχει γίνει γνωστό πως «η κατάσταση (στη Συρία) παραμένει δύσκολη και επικίνδυνη». Η Γερμανική θέση αναφέρεται και για τις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Άσαντ, όσο και για τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας Roland Wöller του CDU, υποστηρίζει πως «μόλις η κατάσταση ασφαλείς το επιτρέψει, θα πρέπει να υπάρχει η επιλογή επιστροφής στη Συρία κάποιων ανθρώπων που αποτελούν κίνδυνο για τον κόσμο και επίσης εγκληματιών».

Από την πλευρά τους οι αριστεροί εναντιώνονται στην επιλογή αυτή. «Δεν πρέπει να γίνονται απελάσεις στη Συρία» δήλωσε η αριστερή βουλευτής Ulla Jelpke και πρόσθεσε πως η χώρα παραμένει «προβληματική εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου και της τρομοκρατίας, ενώ κυβερνάται από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ που τρομοκρατούσε τους πολίτες στο παρελθόν κα θα το κάνει ξανά».

Η υπόθεση της επανάληψης των απελάσεων προς τη Συρία φαίνεται πως ενισχύθηκε από την περίπτωση βιασμού Γερμανίδων από Σύριους, γράφει η Deutsche Welle.

Ο βιασμός μιας 18χρονης Γερμανίδας στο Φράιμπουργκ από 7 υπηκόους Συρίας και έναν Γερμανό, στα μέσα Οκτωβρίου, έγειρε και πάλι το θέμα της απέλασης επικίνδυνων ατόμων, ειδικά μετά από καταδίκη για εγκλήματα.

Ο Mathias Middelberg, εκπρόσωπος της Angela Merkel, δήλωσε πως η κατάσταση στη Συρία «συνεχίζει να βελτιώνεται, έστω και σε ορισμένα μέρη της χώρας. Η απέλαση περιορισμένου αριθμού ατόμων δεν θα πρέπει να απαγορεύεται».

Η DW αναφέρει πως σε σχέση με όσους Σύριους διαθέτουν χαρτιά πρόσφυγα, θα απελαύνονται μόνο εάν αποτελούν δημόσια απειλή για την ασφάλεια και την τάξη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν κάποιος έχει καταδικαστεί σε τουλάχιστον δύο χρόνια φυλάκιση. Εάν συμβαίνει αυτό, το άτομο αυτό θα πρέπει να χάνει την άδεια παραμονής στη χώρα και θα πρέπει να την εγκαταλείψει άμεσα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: η Συρία είναι έτοιμη για τον επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου προσφύγων

Η Ρωσία καλεί τους πρόσφυγες από τη Συρία να επαναπατριστούν

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη Συρία

Associated Press: Η κυβέρνηση της Συρίας καλεί τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου