Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ρωσία: η Συρία είναι έτοιμη για τον επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου προσφύγων

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα πως η Συρία είναι έτοιμη να αρχίσει να δέχεται πίσω ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, δείχνοντας πως η Ρωσία θα υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η πρόοδος που συντελείται στις υποδομές της Συρίας επιτρέπει τον επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου προσφύγων, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu κατά τη διάρκεια επίσκεψης στους Κεντρική Στρατιωτική Περιοχή, σημειώνοντας πως υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

Ο Sergei Shoigu είπε πως από το 2015, όταν σταδιακά άρχισε η απελευθέρωση των πόλεων στη Συρία, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επιστρέψει στις εστίες τους. Πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό ακόμη ενός εκατομμυρίου.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας κάλεσε την διεθνή κοινότητα να συμβάλλει κοινωνικά και οικονομικά στην ανοικοδόμηση της Συρίας. Ταυτόχρονα εξέφρασε την έκπληξή του για την συμπεριφορά κάποιων ξένων πολιτικών σε σχέση με την επιστροφή των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον Sergei Shoigu, η κατάσταση στην Συρία βελτιώνεται κάθε μέρα και οι κατάλληλες συνθήκες διαμορφώνονται συνεχώς για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Ο Ρώσος Υπουργός είπε πως κανείς δεν πρόκειται να πείσει κανέναν, ειδικά τις ηγεσίες ορισμένων δομών της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού έγιναν καθώς την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν στην πόλη Tabriz του Ιράν, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, σε μια προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στη Συρία, ενώ υπάρχουν υποψίες πως η κυβέρνηση της Συρίας θα προσπαθήσει να ανακαταλάβει την Idlib, με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Εχθές Δευτέρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron χαρακτήρισε την κατάσταση στην Idlib «ανησυχητική» και πρόσθεσε πως θα ήταν «αλλόκοτο λάθος» εάν η Συρία επέστρεφε στην κανονικότητα με τον Bashar al-Assad στην εξουσία.

«Βλέπουμε αυτούς που θα επιθυμούσαν την επιστροφή στην κανονικότητα αμέσως μετά το τέλος του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία, οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν και η Ευρώπη μαζί με μερικούς άλλους θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως «αυτό το σενάριο θα είναι αλλόκοτο λάθος».

Οι πρόεδροι Vladimir Putin και Donald Trump συζήτησαν την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία κατά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον προηγούμενο μήνα. Στη συνέχεια η Μόσχα ανακοίνωσε πως προωθεί σχέδια στην Ουάσιγκτον για συνεργασία στην επιστροφή των προσφύγων, αλλά λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Με πληροφορίες από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και το Middle East Eye

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία καλεί τους πρόσφυγες από τη Συρία να επαναπατριστούν

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη Συρία 

Associated Press: Η κυβέρνηση της Συρίας καλεί τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου