Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Γλύτωσε(;) η Ευρώπη από τρόφιμα μεταλλαγμένα και από μεταλλαξιγένεση

Μία περίεργη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν ουσιαστικά να επιβάλλουν στους πολίτες της ΕΕ να καταναλώνουν τρόφιμα που προέρχονται από γενετικές τροποποιήσεις, ενώ αρνούνται να αποδεχτούν πως η φέτα είναι Ελληνική και η μοτσαρέλα Ιταλική.

Την Τετάρτη 25 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως οι φυτικοί οργανισμοί που προέρχονται από μεταλλαξιγένεση (mutagenesis) είναι Γενετικά Τροποποιημένοι και θα πρέπει να ακολουθούν την νομοθεσία των λεγομένων μεταλλαγμένων.

Μεταλλαξιγένεση (mutagenesis) είναι η διαδικασία τροποποίησης της αλληλοδιαδοχής των νουκλεοτιδίων της αλυσίδας του DNA σε έναν οργανισμό.

Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρήθηκε από πολλούς ως οπισθοδρόμηση για την καινοτομία στις τεχνικές καλλιέργειας.

Το 2016, η Γαλλία είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να διευκρινιστεί εάν μια ποικιλία κραμβέλαιου ανθεκτικού στα ζιζανιοκτόνα, που παραγόταν με νέες τεχνικές ανάπτυξης (mutagenesis), θα έπρεπε να ανήκει στις κατηγορίες των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Οι νέες τεχνικές ανάπτυξης φυτών με γενετική μηχανική, έχουν σκοπό την ενίσχυση της αντοχής τους στην ξηρασία και στα επιβλαβή φυτά.

Η εταιρείες αγροτικής βιομηχανίας υποστηρίζουν πως τα φυτά που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο (μεταλλαξιγένεση), θα μπορούσαν να παραχθούν και με φυσικούς τρόπους, μιμούμενα τη φύση και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να λογίζονται ως Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (μεταλλαγμένοι).

Οι πολέμιοι των φυτών από μεταλλαξιγένεση υποστηρίζουν πως τα φυτά αυτά είναι μία καλυμμένη προσπάθεια προώθησης των «μεταλλαγμένων» στην Ευρώπη, που ως συνέπεια θα έχει να χαθεί το δικαίωμα των αγροτών για χρήση των δικών τους σπόρων.

Στην απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει ότι:
«Οι οργανισμοί που λαμβάνονται με μεταλλαξιγένεση είναι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) κατά την έννοια της οδηγίας για τους ΓΤΟ, στο βαθμό που οι τεχνικές και οι μέθοδοι μεταλλαξιγένεσης μεταβάλλουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού κατά τρόπο που δεν συμβαίνει φυσιολογικά. Επομένως, οι οργανισμοί αυτοί εμπίπτουν κατ ‘ αρχήν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τους ΓΤΟ και υπόκεινται στις υποχρεώσεις που θέτει η εν λόγω οδηγία. Το Δικαστήριο θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση αυτών των νέων τεχνικών μεταλλαξιγένεσης μπορεί να αποδειχθούν παρόμοιοι με εκείνους που προκύπτουν από την παραγωγή και απελευθέρωση ΓΤΟ μέσω της διαγονιδιακής έγχυσης».

Το Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Επιστημονικό Συμβούλιο Ακαδημιών (ΕΣΕΣΑ), που εκπροσωπεί και τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, θεωρεί πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί οπισθοδρόμηση για τις νέες τεχνολογίες στην ΕΕ.

«Το ΕΣΕΣΑ επιβεβαιώνει πως καινοτομίες στην ανάπτυξη φυτών όπως η τροποποίηση των γονιδίων, παραμένει σημαντική για την διατροφική ασφάλεια παγκοσμίως. Αναμένονται οι επιπτώσεις από την δικαστική απόφαση στην ΕΕ και εκτός αυτής, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες που αναμένουν να επωφεληθούν από τους σπόρους που αντιστέκονται καλύτερα στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Σπόρων έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά της στην απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς «εκτός από την παροχή πλεονεκτημάτων για τον καταναλωτή και το περιβάλλον, όπως η ενισχυμένη διατροφή, η βελτίωση της υγείας ή μια πιο κυκλική οικονομία, οι καινοτομίες που έγιναν δυνατές μέσω της επεξεργασίας του γονιδιώματος έχουν τεράστια δυναμική να διατηρήσουν την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, συνεχίζοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης».

«Είναι πλέον πιθανό ότι μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων αυτών των καινοτόμων μεθόδων θα χαθεί για την Ευρώπη, με σημαντικές αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Αυτό προκαλεί σοβαρό πλήγμα στην Ευρωπαϊκή γεωργία και φυτική επιστήμη» σχολίασε ο Garlich von Essen, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπόρων.

Όσοι υποστηρίζουν την Οργανική Γεωργία (τα βιολογικά προϊόντα) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς θα υπάρχει πλέον σαφής διαχωρισμός των προϊόντων και ο Ευρωπαίος καταναλωτής θα γνωρίζει τι πρόκειται να φάει, επειδή θα υπάρχει σαφής σήμανση, εάν πρόκειται για ΓΤΟ και θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει μόνο φυσικά προϊόντα. Ταυτόχρονα θα προστατεύονται και οι γεωργοί, που δεν θα είναι υποχρεωμένοι από τις βιομηχανίες να καλλιεργούν μόνο γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

Ο Αμερικανός Υπουργός Γεωργίας Sonny Perdue αποκάλεσε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πισωγύρισμα, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς να λάβουν αποφάσεις που θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

«Ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει στοιχεία από τις επιστημονικές και αγροτικές κοινότητες, όπως και από τους εμπορικούς εταίρους, στον καθορισμό της κατάλληλης εφαρμογής της απόφασης» είπε ο Sonny Perdue.

«Η γεωργία θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, είτε οι Βρυξέλλες θέλουν να το συζητήσουν, είτε όχι» δήλωσε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου ο Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Sonny Perdue.

ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε επιθετικές τις κινήσεις της Ευρώπης για τις γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα, όπως η φέτα ή μοτσαρέλα. Οι Βρυξέλλες θέλουν να εμποδίσουν άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν τις γεωγραφικές ενδείξεις, αλλά «δεν σκοπεύουμε να συμμορφωθούμε ως προς αυτό» είπε ο Sonny Perdue.



Γενικός σχολιασμός

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιβάλλουν συνεχώς νέους περιορισμούς για το κλίμα και για την διάσωση του πλανήτη από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακά και τα πλαστικά.
Ταυτόχρονα, προσπαθούν να επιβάλλουν στην διατροφική αλυσίδα οργανισμούς που προέρχονται από γενετική τροποποίηση, χωρίς να έχει ελεγχθεί εάν είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους από τους ανθρώπους και ποιες ίσως να είναι οι συνέπειες από την μακρόχρονη κατανάλωσή τους.

Όταν οι ΗΠΑ θεωρούν πως θίγονται τα συμφέροντά τους, επιβάλλουν κυρώσεις και απαιτούν από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο να υπακούσει στις διαταγές τους, ασχέτως εάν τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν συμβαδίζουν με τα Αμερικανικά (βλέπε Ρωσία, Ιράν κλπ).
Όταν όμως έρχεται η ώρα να αποδεχτούν οι ΗΠΑ πως και η Ευρώπη έχει δικαιώματα και συμφέροντα, τότε διαμηνύουν πως δεν θα συμμορφωθούν…


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου