Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Έτοιμη η Κίνα να στείλει στρατό στη Συρία για να εξοντώσει τους Ουιγούρους

Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Συρία Qi Qianjin, δήλωσε πως το Πεκίνο θα μπορούσε να αναπτύξει άμεσα στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσει τον Συριακό στρατό να ανακαταλάβει την Idlib και να βοηθήσει σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε άλλα μέρη της χώρας.

Μιλώντας την Πέμπτη στην Συριακή εφημερίδα Al-Watan, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε πως η χώρα του παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Συρία και πρόσθεσε πως ο Κινεζικός στρατός «είναι πρόθυμος να συμμετάσχει με κάποιο τρόπο στο πλευρό του Συριακού στρατού που πολεμά τους τρομοκράτες στην Idlib και σε άλλες περιοχές της Συρίας».

Πηγή του Συριακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik πως δεν γνωρίζει κάτι για πιθανή εμπλοκή του Κινεζικού στρατού στον πόλεμο και πρόσθεσε πως η Συριακή κυβέρνηση «καλωσορίσει κάθε υποστήριξη» στην συνεχιζόμενη προσπάθειά της να καθαρίσει την Συρία από τους τρομοκράτες.

Ο Κινέζος στρατιωτικός ακόλουθος Wong Roy Chang δήλωσε στην εφημερίδα Al-Watan πως υπάρχει συνεχιζόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Συρίας και Κίνας, προσθέτοντας πως η Κίνα επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις Συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Απαντώντας στην ερώτηση για την πιθανότητα οι Κινεζικές δυνάμεις να βοηθήσουν τον Συριακό στρατό στην απελευθέρωση της Idlib, ο Chang είπε πως αυτό «αποτελεί πολιτική απόφαση».

Η πιθανότητα εμπλοκής της Κίνας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία σχετίζεται με το ότι χιλιάδες σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές Ουιγούροι μαζί με τις οικογένειές τους, έχουν παρεισφρήσει στην Συρία και κυρίως στην Idlib, πολεμώντας υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Η Κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δράση τους, καθώς αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Έτσι, το Πεκίνο αναμένεται να αναπτύξει έναν περιορισμένο αριθμό στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, μαζί με συμβούλους προς τον Συριακό στρατό, που σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας θα αποτρέψουν την μυστική επιστροφή των Ισλαμιστών Ουιγούρων στην Κίνα, όπου πιθανότατα θα προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.


Από τον Μάρτιο του 2017, το Πεκίνο απαγόρευσε (μεταξύ άλλων) την χρήση μπούρκας, καλυμμάτων κεφαλής και περίεργων γενειάδων, που παραπέμπουν στο φανατικό Ισλάμ, στην επαρχία Xinjiang όπου κατοικούν οι Ουιγούροι (Uyghur), καθώς από το 2015 έχουν ξεσπάσει ταραχές από τους φανατικούς Ουιγούρους ισλαμιστές, κατά των Κινέζων (Χαν).

Οι Ουιγούροι θεωρούνται το πατρώο γένος των Τούρκων και για τον λόγο αυτό η Τουρκία βοηθά τους Ουιγούρους στις δράσεις τους κατά της Κίνας, κάτι που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το Πεκίνο, που έχει μιλήσει προς την Άγκυρα με ιδιαίτερα σκληρά λόγια για το θέμα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.




Διαβάστε επίσης

Αυξάνεται ο έλεγχος στους Ουιγούρους Μουσουλμάνους της Κίνας

Η Τουρκία υποκινεί τους μουσουλμάνους Ουιγούρους σε τζιχάντ στην Κίνα

Η Κίνα ίσως διαλύσει την Τουρκία μέσω Συρίας

28 Ουιγούρους (τουρκογενείς μουσουλμάνους) σκότωσε η Κινεζική αστυνομία

Επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Κίνας με ταξιδιωτική οδηγία

Σύγκρουση Τουρκίας – Ρωσίας και Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου