Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ανθεί η πολυγαμία μεταξύ των μουσουλμάνων της Δανίας

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fakti, που βοηθά μουσουλμάνες γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, περίπου το ένα τρίτο όσων δέχτηκαν βοήθεια παραδέχτηκε πως ο άνδρας τους έχει και άλλες γυναίκες.

Παρόλο που η πολυγαμία είναι παράνομη στην Δανία, είναι συνήθης πρακτική μεταξύ των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα. Οι μουσουλμάνοι της Δανίας παραβαίνουν το νόμο και παντρεύονται περισσότερες από μία γυναίκες, μόνο μέσω θρησκευτικής τελετής. Ο γάμος δεν δηλώνεται, αλλά είναι πραγματικός γράφει η Δανέζικη εφημερίδα Berlingske και αναδημοσιεύει το Ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Η πολυγαμία απαγορεύεται στην Δανία, όμως υπάρχει» δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης Fakti, Lise-Lotte Duch.

Η κοινωνική λειτουργός Ina Jensen υπολογίζει πως το 30% των γυναικών που δέχτηκαν βοήθεια, ανήκει σε πολυγαμική οικογένεια.

«Οι γυναίκες λένε πως είναι κοινή πρακτική. Οι γυναίκες πιστεύουν πως είναι δικαίωμα του άνδρα, σύμφωνα με το Ισλάμ. Αλλά το θέμα είναι ταμπού, επειδή οι γυναίκες αισθάνονται ντροπή όταν ο σύζυγός τους παίρνει και άλλη γυναίκα» λέει η Ina Jensen.

Σύμφωνα με τις γυναίκες, ο άνδρας πρέπει να πάρει και δεύτερη γυναίκα όταν η πρώτη αδυνατεί να πραγματοποιήσει τα καθήκοντά της πλήρως.

Η Anita Johnson που διευθύνει την ιστοσελίδα Ethnic Youth, υποστηρίζει πως πολλές μουσουλμάνες γυναίκες που ζουν στη Δανία καταγγέλλουν πως οι σύζυγοί τους επισκέπτονται τις πατρίδες τους τακτικά και υποπτεύονται πως έχουν και άλλη οικογένεια εκεί.

Σύμφωνα με την Anika Liversage που είναι υψηλόβαθμη ερευνήτρια για την ενσωμάτωση και την ισότητα των δύο φύλων στο Δανέζικο Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας (VIVE), η πολυγαμία δεν γνωστοποιείται από τις γυναίκες και συνήθως συμβαίνει κάτω από τη μύτη του νόμου. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο για τους άνδρες να ασκούν τα συζυγικά τους δικαιώματα με τις πρώην συζύγους τους, τις οποίες αρνούνται να διαζευχτούν.

Η Anika Liversage υποστηρίζει πως το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι ισλαμικοί γάμοι δεν καλύπτονται από την νομοθεσία της Δανίας, που δεν επιτρέπει την εφαρμογή πολυγαμικών νόμων.

«Είναι δύσκολο να νομοθετήσεις για κάτι που δεν έχει νομική ισχύ. Οι άνθρωποι μπορούν να πάνε στην ύπαιθρο και να παντρευτούν σύμφωνα με τους νόμους του Odin και του Thor» λέει η Anika Liversage.

Σύμφωνα με  τον Mohammad Khani, ιμάμη και δάσκαλο ίσως στο μεγαλύτερο Τζαμί της Κοπενγχάγης το Ιμάμης Αλί, η τελετή του γάμου δεν απαιτεί την παρουσία ιμάμη και μπορεί να γίνει και μόνο από μερικούς απλούς ανθρώπους.

«Δεν είναι μυστικό πως στο Ισλάμ επιτρέπεται (οι άνδρες) να έχουν ως τέσσερεις γυναίκες, αλλά πρέπει να αναφερθεί πως δεν επιτρέπεται να δηλώσεις (στο ληξιαρχείο) περισσότερες από μία γυναίκες, σύμφωνα με την νομοθεσία της Δανίας» λέει ο Mohammad Khani.

Το Ισλάμ αποτελεί την μεγαλύτερη μειονότητα στη Δανία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2018 περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ή το 5,3% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Το ποσοστό αυξήθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου