Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Συμφωνία για επιστροφή προσφύγων από την Γερμανία στην Ελλάδα

Τελικά συμφώνησε η Ελλάδα με την Γερμανία και θα αρχίσουν οι επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, εφόσον αυτοί έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Την περασμένη Παρασκευή, η εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών Eleonore Petermann δήλωσε πως επίκειται συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, ενώ αναμένεται η ανταλλαγή των τελικών επιστολών συμφωνίας για το θέμα.

Η συμφωνία φαίνεται πως αφορά την επιστροφή όσων έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα και στη συνέχεια μετέβησαν στην Γερμανία μέσω της Αυστρίας.

Δεν είναι όμως ακόμη ξεκάθαρο τι ανταλλάγματα προσφέρθηκαν στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία για το ίδιο θέμα μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας προέβλεπε την βοήθεια της Γερμανίας στην αποτροπή του διάπλου της Μεσογείου παράνομων μεταναστών από το Μαρόκο.

Η συμφωνία δεν αναμένεται να αφορά πολλούς παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς μόλις 150 παράνομοι μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο αλλού, πέρασαν τα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας από τα μέσα Ιουνίου.

Η Γερμανία προσπαθεί να έρθει σε παρόμοια συμφωνία και με την Ιταλία, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη δυνατό, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να μεταβεί στην Ιταλία για να διαπραγματευτεί η ίδια για το ζήτημα.

Ταυτόχρονα, η Ιταλία απειλεί να επιστρέψει στην Λιβύη τους 177 παράνομους μετανάστες που διέσωσε Ιταλικό σκάφος της ακτοφυλακής, σε Μαλτέζικα χωρικά ύδατα.

Η Ιταλία υποστηρίζει πως οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να αποβιβαστούν στην Μάλτα, αλλά η Μάλτα δεν το επιτρέπει, υποστηρίζοντας πως οι παράνομοι μετανάστες δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου και αρνήθηκαν κάθε βοήθεια από την ακτοφυλακή της Μάλτας, καθώς επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία.

Ο Matteo Salvini δήλωσε πως «είτε η Ευρώπη θα αποφασίσει να προσφέρει στην Ιταλία σοβαρή και συμπαγή βοήθεια, ξεκινώντας για παράδειγμα με τους 180 περίπου μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti, είτε θα γίνει αυτό που θα αναγκάσει τους λαθροδιακινητές να σταματήσουν τις δουλειές τους μια για πάντα. Αυτό είναι η επιστροφή των διασωθέντων στην Λυβύη».

Εάν η Ιταλία επιστρέψει τους παράνομους μετανάστες στην Λιβύη θα έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, επειδή θα επιστρέψει ανθρώπους που έχουν διασωθεί από την θάλασσα και θέλουν να υποβάλλουν αίτηση ασύλου, σε μη ασφαλή χώρα, όπως είναι η Λιβύη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την ΕΕ.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου