Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ανακοινώθηκε η κατασκευή του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Fatih Dönmez ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως η Τουρκία θα κατασκευάσει στην Ανατολική Θράκη το τρίτο της πυρηνικό εργοστάσιο με τη βοήθεια Κινεζικής εταιρείας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για εγγύτητα σε βιομηχανικές ζώνες που έχουν αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο στη Θράκη και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Κίνα» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου είχε αναγγείλει πριν λίγες ημέρες και ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία θα διεξάγει διαγωνισμούς ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δημιουργία σταθμών ηλιακής ενέργειας ισχύος 3.000MW.

Το πρώτο Τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο κατασκευάζεται στο Akkuyu με την βοήθεια της Ρωσικής εταιρείας Rosatom. Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή του, αναμένεται να είναι έτοιμο το 2023. Το εργοστάσιο θα έχει ισχύ 4.800MW και θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το δεύτερο Τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο θα κατασκευαστεί από Γαλλο-Ιαπωνική κοινοπραξία στην Σινώπη του Εύξεινου Πόντου.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν επικρίνει έντονα τα Τουρκικά σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, εξαιτίας της πιθανότητας δημιουργίας σοβαρών προβλημάτων. Όμως, η Τουρκική κυβέρνηση πιστεύει πως η πυρηνική ενέργεια θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, το Ιράν και το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Τον Ιούλιο, ο Υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak είχε επισκεφτεί την Κίνα, από όπου ανακοίνωσε ότι Κινεζικές οικονομικές εταιρείες θα παράσχουν δάνεια στην Τουρκία ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από τα Reuters και Turkish Minute


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.


Διαβάστε επίσης

3 πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα για την Τουρκία;

Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να μην κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου