Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Ιταλική απειλή τερματισμού της χρηματοδότησης προς την ΕΕ εάν δεν δεχτούν όλες οι χώρες μετανάστες

Ο αναπληρωτής Ιταλός πρωθυπουργός Luigi Di Maio δήλωσε εχθές Πέμπτη πως τα κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της διακοπής της χρηματοδότησης της ΕΕ την επόμενη χρονιά, εάν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν συμφωνήσουν να δεχτούν μετανάστες.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται στο ποια χώρα θα δεχτεί τους 150 ενήλικες παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti που βρίσκεται στην Catania της Σικελίας.

Υπό το βάρος της απειλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε έκτακτη συνάντηση για το θέμα στις 25 Αυγούστου, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, ανακοινώνοντας πως χρειάζεται «άμεση λύση, ώστε οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν με ασφάλεια όσο το δυνατόν συντομότερα» τονίζοντας πως «θα εργαστούμε για την εύρεση λύσης μακράς διάρκειας».

Η Ιταλία δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες παράνομους μετανάστες, ενώ πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να δεχτούν το ποσοστό που τους αναλογεί.

«Εάν αύριο δεν βρεθεί λύση από τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανακατανομή των παράνομων μεταναστών από το πλοίο Diciotti τότε το κίνημα των 5 αστέρων και εγώ δεν θα είμαστε πρόθυμοι να δοθούν το χρόνου τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ» δήλωσε μέσω video στο Facebook ο Luigi Di Maio.

Στο μεταξύ η εισαγγελία στην Ιταλία διενεργεί έρευνα για το εάν υπάρχει «απαγωγή» όσων βρίσκονται πάνω στο πλοίο Diciotti καθώς ίσως να κρατούνται εκεί παρά τη θέλησή τους, κατηγορώντας εμμέσως τον Matteo Salvini.

Ο Matteo Salvini που είναι Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «είναι καθήκον μου να υπερασπιστώ την ασφάλεια των συνόρων της χώρας» και ουσιαστικά παραδέχτηκε πως με δική του εντολή το πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στην Κατάνια. Μάλιστα δήλωσε πως όσοι βρίσκονται στο πλοίο είναι παράνομοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, ώστε να δικαιούνται ειδικής μεταχείρησης.

Η επιτροπή για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ, ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης και οι γιατροί χωρίς σύνορα, έχουν κάνει εκκλήσεις για «απελευθέρωση» των μεταναστών από το πλοίο.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Matteo Salvini είπε πως η Ιταλία θα ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστραλίας και όσοι παράνομοι μετανάστες διασώζονται στη θάλασσα δεν θα μεταφέρονται στο έδαφος της Ιταλίας, όπως δεν μεταφέρονται στο έδαφος της Αυστραλίας.

Ο Matteo Salvini έχει τονίσει πως εάν δεν βρεθεί Ευρωπαϊκή λύση για το θέμα, θα στείλει τους παράνομους μετανάστες πίσω στη Λιβύη.

«Η Ευρώπη ή θα ξεκινήσει να υπερασπίζεται σοβαρά τα σύνορά της και να μοιράζεται τους μετανάστες ή θα αρχίσουμε να τους στέλνουμε πίσω από εκεί που έφυγαν» έγραψε στο twitter ο Matteo Salvini.

Ο Mohamad Siala που είναι Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Λιβύης που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ είπε πως μια τέτοια κίνηση θα είναι «άδικη και παράνομη» καθώς η Λιβύη έχει δεχτεί στο έδαφός της «περισσότερους από 700.000 μετανάστες».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Με πληροφορίες από τα Reuters και Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου