Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Η Blackwater θέλει να ιδιωτικοποιήσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Ο πρώην Navy Seal και πλέον επιχειρηματίας Erik Prince υποστηρίζει πως μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που διαρκεί 17 χρόνια, με τον μισθοφορικό του στρατό.

Ο Erik Prince, ο ιδρυτής της περιβόητης εταιρείας μισθοφόρων Blackwater, προσπαθεί να πείσει την Αμερικανική κυβέρνηση πως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μπορεί να τελειώσει με Αμερικανική νίκη, εάν οι Αμερικανικές δυνάμεις μειωθούν στο ελάχιστο και αναλάβει δράση η εταιρεία του, για 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά τον έρευνα που έγινε για τις δραστηριότητες της εταιρείας του (Blackwater) στο Ιράκ, ο Erik Prince αναγκάστηκε να την κλείσει και να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, που τώρα εκπαιδεύει κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας.

Μεταξύ 2001 και 2017 οι ΗΠΑ ξόδεψαν για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν 714 δισ. δολάρια. Ο Erik Prince υποστηρίζει πως τα έξοδα θα μειωθούν στο ελάχιστο, εάν ιδιωτικοποιηθεί ο πόλεμος. Κάθε χρόνο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κοστίζει στις ΗΠΑ 76 δισ. δολάρια.

Εδώ και καιρό, ο Erik Prince προσπαθεί να πείσει τον Αμερικανό Πρόεδρο να ιδιωτικοποιήσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, παρά την αντίθεση του Πενταγώνου. Κατά την διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τους συμμάχους του πως είναι αναγκαία η αύξηση των δυνάμεων που διατηρούν στο Αφγανιστάν. Όμως, ο Έρικ Πρινς πιστεύει πως αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το σχέδιό του προβλέπει την αντικατάσταση των Αμερικανικών δυνάμεων από μισθοφόρους, που θα αναφέρονται απ’ ευθείας στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σήμερα υπάρχουν 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 5.000 σύμμαχοι και 30.000 μισθοφόροι. Το σχέδιο προβλέπει μόλις 2.000 άνδρες των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και 6.000 μισθοφόρους, ενώ θα κοστίσει περίπου 3,5 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί και ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών που δημιουργεί ηθικό πρόβλημα στην Αμερικανική κοινωνία, υποστηρίζει ο Erik Prince.

Εάν αποδεχτεί το σχέδιο ο Donald Trump, θα πρέπει να παρακάμψει τον Υπουργό Άμυνας James Mattis που αντιτίθεται σ’ αυτό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ενοχλημένος με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την έλλειψη αποτελεσμάτων και γι’ αυτό ο Έρικ Πρινς πρόκειται να ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία για να πείσει τον Πρόεδρο και το κοινό για το σχέδιό του. Μάλιστα ελπίζει να προσεγγίσει και τον Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo που ίσως είναι πιο δεκτικός στο σχέδιό του.

Η επίσημη θέση του Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πως η πρόταση του Έρικ Πρίνς δεν βρίσκεται υπό εξέταση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ήθελε να δει περισσότερη πρόοδο στο Αφγανιστάν, αλλά γνωρίζει πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από εκεί θα δημιουργούσε ασφαλείς περιοχές για τους τρομοκράτες Ταλιμπάν που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο James Mattis συμφωνεί με την ανάλυση του προβλήματος στο Αφγανιστάν, αλλά διαφωνεί με την λύση που προτείνει ο Erik Prince, καθώς θα δημιουργηθούν προβλήματα νομικά και ηθικής.

Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται το πρόβλημα και το δίλημμα, για ολόκληρο τον πλανήτη: εθνικός (επαγγελματικός) στρατός ή μισθοφόροι;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Με πληροφορίες από τα Business Insider και Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου