Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την Γερμανία: 264 δισ. ευρώ!

Νέο ρεκόρ κατέγραψε το Γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, αποφέροντας κέρδη 264 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα. Ακολουθούν σε πλεόνασμα η Ιαπωνία και η Ολλανδία.

Η πώληση των προϊόντων που παράγονται στην Γερμανία αποφέρει πλεόνασμα άνω των 200 δισ. ευρώ, ενώ τα εισοδήματα από περιουσιακά στοιχεία προσθέτουν άλλα 63 δισ. ευρώ, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της DW.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να προκαλέσουν  αντιδράσεις και κριτική από άλλες χώρες, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τη Γερμανία πως με τα τεράστια πλεονάσματά της ευθύνεται για το έλλειμμα των ΗΠΑ, που φτάνει στα 460 δισ. δολάρια. Ένα από τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της Γερμανίας είναι τα αυτοκίνητα, στα οποία έχει σκοπό να επιβάλλει δασμούς ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας, υπάρχει η απαίτηση να αυξηθούν οι μισθοί ώστε να αυξηθεί η ζήτηση και η κατανάλωση, σε μια προσπάθεια μείωσης του εμπορικοού πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας απαντά πως τα χρήματα που κερδίζει η Γερμανία επενδύονται από τις Γερμανικές εταιρείες σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, όπως στην Κίνα, όπου εργάζονται περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι και στις ΗΠΑ, όπου εργάζονται περισσότεροι από 850.000.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι εισαγωγές προϊόντων στην Γερμανία από την ΕΕ, δημιουργούν στις Ευρωπαϊκές χώρες 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το Γερμανικό πλεόνασμα ξεπερνάει το 6% που έχει τεθεί ως όριο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ως μακροχρόνια βιώσιμο, καθώς το πλεόνασμα μιας χώρας δημιουργεί έλλειμμα σε άλλη.

Η αδυναμία και η καθυστέρηση που επιδεικνύει η Γερμανία στην μείωση του πλεονάσματος, συνεισφέρει στη δημιουργία εμπορικών εντάσεων και στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, τονίζεται από το ΔΝΤ.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τη Γερμανία να τονώσει την εσωτερική κατανάλωση μέσω της αύξησης των μισθών και των επενδύσεων, ώστε να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες.

Στην λεγόμενη Ενωμένη Ευρώπη, όπου οι θεσμοί επιβάλλουν εποπτεία και προγράμματα διάσωσης των οικονομιών των χωρών που έχουν μεγάλα ελλείμματα, θα έπρεπε να επιβάλλουν και προγράμματα διόρθωσης στις πλεονασματικές οικονομίες.

Θα ήταν προς το συμφέρον όλων των χωρών και θα αποτελούσε πραγματική Ένωση, η αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας από τα Γερμανικά πλεονάσματα. Με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε όφελος και για τις δύο οικονομίες, καθώς η Γερμανική δεν θα κατέγραφε υπερβολικό πλεόνασμα και η Ελληνική θα ανάσαινε από το υπερβολικό χρέος.

Εάν αυτό συνεχιζόταν μέχρι η Ελληνική οικονομία να έφτανε στο σημείο που η ΕΕ θα έκρινε πως μπορεί πλέον να ανταποκριθεί από μόνη της στις υποχρεώσεις της, θα γινόταν πράξη η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και των λαών και η Ευρώπη θα προχωρούσε προς μια πραγματική Ένωση.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου