Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης στη Θράκη

Η Ελλάδα αγνοεί την Συνθήκη της Λωζάννης και περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες της «Τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, υποστηρίζει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καλεί την Ελλάδα να κάνει συγκεκριμένα βήματα.

Στην ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα πως αρνείται να αναγνωρίσει τους «εκλεγμένους» μουφτήδες και τους θέτει υπό την εποπτεία ενός νέου κυβερνητικού τμήματος.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται πως το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την Θράκη, αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, επειδή δεν επιτρέπει στην μειονότητα να έχει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες και τα φιλανθρωπικά της ιδρύματα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Τουρκικό μειονοτικό Συμβούλιο Διαβούλευσης της Δυτικής Θράκης αντέδρασε έντονα στο Προεδρικό Διάταγμα, με τη δήλωσή του στις 21 Ιουνίου 2019. Το Υπουργείο μας συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτή τη δήλωση.

Αρχικά, η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάννης, αδυνατώντας να αναγνωρίσει τους Μουφτήδες που εκλέγονται από την Τουρκική Μειονότητα. Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις λανθασμένες πρακτικές της, η Ελλάδα επιδεινώνει τις παραβιάσεις της θέτοντας το γραφείο του Μουφτή και τις αρμοδιότητες της Μουφτείας υπό τον έλεγχο ενός νέου κυβερνητικού τμήματος.

Το εν λόγω διάταγμα, που περιλαμβάνει κανονισμούς σε σχέση με το διοικητικό στάτους, τη δομή και τη δικαιοδοσία του Μουφτή, αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της μειονότητας στην ίδρυση και διαχείριση των δικών της θρησκευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Το προσχέδιο του διατάγματος που ήρθε στο τραπέζι τον Αύγουστο του 2018 και έτυχε ισχυρής και δίκαιης αντίδρασης από την Μειονότητα, παραβλέπει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα που εγγυώνται από την Συνθήκη της Λωζάννης και επίσης στην βάση της αμοιβαιότητας. Το διάταγμα, που ξεκάθαρα σκοπεύει στην διάλυση της θεσμικής αυτονομίας της Μουφτείας μεταμορφώνοντάς την σε ένα συνηθισμένο κυβερνητικό τμήμα, δεν γίνεται αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ούτε έκανε ολοκληρωμένη και ειλικρινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της μειονότητας ούτε έλαβε υπόψη τις απόψεις τους. Αντίθετα, ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους του κρατικού συστήματος, υπεύθυνους για θρησκευτικές υποθέσεις, να προετοιμάσουν το διάταγμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης της Τουρκικής Μειονότητας. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Ελληνική νοοτροπία ως προς τη μειονότητα απέχει πολύ από τις καλές προθέσεις.

Αυτό που Ελλάδα πρέπει να κάνει είναι να αναγνωρίσει του εκλεγμένους Μουφτήδες και να απομακρυνθεί από το λάθος της, της επιβολής του παράνομα διορισμένου Μουφτή.

Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με μη κυβερνητικούς οργανισμούς, που έχουν απαγορευτεί από τις Ελληνικές Αρχές εξαιτίας της χρήσης της λέξης «Τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους, να διασφαλίσει ότι η μειονότητα θα έχει τον πλήρη έλεγχο των βακουφίων και τις βακουφικές ιδιότητες, να επαναδημοσιεύσει τα μέλη της Μειονότητας από τα οποία έχει αφαιρεθεί η υπηκοότητα εξαιτίας του καταργηθέντος Άρθρου 19 του νόμου περί της Ελληνικής Υπηκοότητας, και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για άνοιγμα Μειονοτικών νηπιαγωγείων και Μειονοτικών σχολείων σε όλα τα επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει περισσότερο το αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας στην παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της Τουρκικής Μειονότητας και το γεγονός ότι συμβαίνει σε μιας χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί επιπλέον πηγή ανησυχίας.

Καλούμε τους διεθνείς και τους θρησκευτικούς οργανισμούς, όπως επίσης και τους θεσμούς της ΕΕ να παρακολουθήσουν της κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να πραγματοποιήσουν σημαντικές έρευνες για τις νομικές δράσεις της Ελλάδας που έρχονται σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές αξίες και τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και τις απαιτήσει της Τουρκικής Μειονότητας της Ελλάδας και επαναλαμβάνει πως οποιαδήποτε πρόοδος στα δικαιώματα της Μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις.


Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την ανακοίνωσή του παραβιάζει αυτό την Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς αποκαλεί την θρησκευτική μειονότητα της Θράκης «Τουρκική», δηλαδή την μετατρέπει σε εθνική.

Να τονίσουμε στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ Τούρκους, πως η θρησκευτική μειονότητα της Θράκης όχι μόνο απολαμβάνει ισονομία και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Ελληνικό Δίκαιο, αλλά και έξτρα προνόμια που δεν απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Έλληνες.

Ο διορισμός των Μουφτήδων είναι επιβεβλημένος, όσο έχουν εκτός από θρησκευτική εξουσία και δικαστική, καθώς στο έτος 2019 ισχύει στη Θράκη ο θρησκευτικός νόμος της Σαρίας, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού δικαίου. Η Σαρία πρέπει να καταργηθεί άμεσα!

Είναι απορίας άξιο, γιατί σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, υπάρχει θρησκευτικός διαχωρισμός μεταξύ των υπηκόων της;

Για ποιο λόγο θα πρέπει κάποιοι υπήκοοι της Ελλάδας να διδάσκονται στο σχολείο τα μαθήματα σε διαφορετική γλώσσα από την επίσημη του κράτους, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε μια θρησκευτική ομάδα διαφορετική από την πλειοψηφία του πληθυσμού;

Για ποιο λόγο οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Θράκης λαμβάνουν επιδόματα, μόνο και μόνο επειδή τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο; Αυτό αποτελεί διάκριση σε βάρος όλων των υπολοίπων Ελλήνων, που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να λαμβάνουν επίδομα.

Για ποιο λόγο εισάγονται στα πανεπιστήμια της Ελλάδας με επιπλέον ποσόστωση τα παιδιά των μουσουλμάνων της Θράκης, μόνο και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνοι; Αυτό αποτελεί παραβίαση της ισονομίας σε βάρος των υπολοίπων Ελλήνων, με βάση το θρήσκευμα.

Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν αποδέχεται θρησκευτικό διαχωρισμό και διάκριση μεταξύ των υπηκόων μιας χώρας μέλους. Για ποιο λόγο οι μουσουλμάνοι της Θράκης απολαμβάνουν προνόμια εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων;

Μήπως έχει έρθει η ώρα να καταργηθούν τα προνόμια των μουσουλμάνων της Θράκης; Στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2019, δεν μπορεί να υφίσταται θρησκευτικός διαχωρισμός υπέρ κάποιας θρησκευτικής ομάδας. Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι, έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

Η Τουρκία καλείται: να σκεφτεί καλά ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ελλάδας στις παράλογες απαιτήσεις της, να τερματίσει την κατοχή του 40% της Κύπρου, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να άρει το casus belli κατά της Ελλάδας, να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση από το έδαφός της προς την Ελλάδα, να αποδεχτεί τα σύνορα με την Ελλάδα, να σταματήσει να διεκδικεί νησιά και βραχονησίδες από την Ελλάδα, να σταματήσει τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από Ελληνικά εδάφη, να σταματήσεις τις πειρατικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, να μετατραπεί σε ένα δημοκρατικό και ελεύθερο κράτος δικαίου και να μην ασχολείται με τις εσωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ελλάδας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου