Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Donald Trump υπέρ Brexit, Nigel Farage και Boris Johnson

Κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της ανεξαρτησίας των χωρών τάχθηκε ουσιαστικά με τη συνέντευξή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας από τους Βρετανούς να φύγουν από την ΕΕ χωρίς να πληρώσουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως την 31η Οκτωβρίου χωρίς να πληρώσει τα 39 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 50 δισ. ευρώ) που αξιώνει η ΕΕ ως αποζημίωση για το «διαζύγιο», ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Όπως τόνισε ο Ντόλαντ Τραμπ, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα σημάνει πως εντός λίγων μηνών θα υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας πως θα γίνουν εξαιρετικοί συνέταιροι.

Όπως γράφουν οι Sunday Times, ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε σε ευθεία ανάμειξη στα εσωτερικά της Βρετανίας, λέγοντας πως θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα τον σκληρό αριστερό αρχηγό των Εργατικών Jeremy Corbyn, πριν να επιτρέψει στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να του αποκαλύψουν συγκεκριμένες πληροφορίες και τον κάλεσε να συνταχθεί με τις ΗΠΑ εάν επιθυμεί η Βρετανία να επωφελείται από τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα και σε θέματα πληροφοριών.

Ο Donald Trump επέστησε την προσοχή στους Βρετανούς Υπουργούς να μην εμπιστεύονται την Κινεζική εταιρεία Huawei στο δίκτυο 5G επειδή υπάρχει κίνδυνος διαρροής σημαντικών μυστικών πληροφοριών.

«Εάν δεν πάρετε αυτό που θέλετε, αποχωρήστε. Εάν δεν πάρετε τη συμφωνία που θέλετε, εάν δεν πάρετε μια δίκαιη συμφωνία, αποχωρήστε» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.



Ο Αμερικανός Πρόεδρος προέτρεψε τους Βρετανούς να στείλουν για διαπραγματευτή με την ΕΕ τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ που θριάμβευσε στις ευρωεκλογές με το κόμμα του και ο οποίος επιθυμεί σκληρό Brexit, δηλαδή έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Το κόμμα του Φάρατζ έλαβε 29 από τις 73 έδρες στις ευρωεκλογές, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Εργατικούς, στην τρίτη τους Φιλελεύθερους και στην τέταρτη τους Συντηρητικούς της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας The Sun.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλεσε «λάθος των Συντηρητικών» τη μη εμπλοκή του Φάρατζ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Μου αρέσει πολύ ο Νάιτζελ. Έχει πολλά να προσφέρει. Είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Αλλά δεν θα τον φέρουν (στις διαπραγματεύσεις). Σκεφθείτε πόσο καλά θα τα καταφέρει αν τον φέρουν (στις διαπραγματεύσεις). Απλώς δεν το έχουν σκεφτεί ακόμα» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος για τον Νάιτζελ Φάρατζ.

Θυμίζουμε πως ο Nigel Farage είχε βοηθήσει τον Donald Trump στην προεκλογική του εκστρατεία στις ΗΠΑ.



Ο Donald Trump επιβεβαίωσε πως είπε στην Teresa May να υποβάλλει μήνυση στην ΕΕ ώστε να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις με την Βρετανία.

«Αυτό θα έκανα εγώ, για τα λάθη της ΕΕ που κόστισαν πολλά χρήματα στην Βρετανία και της έκαναν κακό, θα το έβαζα στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), είτε με τη δικαστική μορφή είτε με τη μορφή του αιτήματος. Αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν. Είναι πολύ δύσκολο για την Βρετανία να πετύχει καλή συμφωνία, όταν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με αυτό τον τρόπο» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο Donald Trump είπε πως θεωρεί ότι ο Boris Johnson είναι ο καλύτερος για να αναλάβει την πρωθυπουργία στη Βρετανία.

«Δεν γνωρίζω εάν θα εκλεγεί, αλλά πιστεύω πως είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, με πολύ ταλέντο… Νομίζω πως ο Μπόρις θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Νομίζω πως θα είναι έξοχος» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου