Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Στόχο αποτελούν οι Τούρκοι για τον στρατό του Χαφτάρ στη Λιβύη

Οι δυνάμεις του στρατού της ανατολικής Λιβύης που είναι πιστές στον Khalifa Haftar ανακοίνωσαν πως απαγορεύουν τις εμπορικές πτήσεις από την Λιβύη προς την Τουρκία και από την Τουρκία προς την Λιβύη, όπως επίσης και τον ελλιμενισμό Τουρκικών πλοίων.

Η ανακοίνωση έγινε εχθές Παρασκευή από τον εκπρόσωπο του στρατού της ανατολικής Λιβύης Ahmed Mismari και αναδημοσιεύεται από το πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη και πρόσκειται στους αδελφούς μουσουλμάνους. Την Τετάρτη, οι δυνάμεις της κυβέρνησης κατάφεραν να αποκρούσουν τη μεγάλη επίθεση των δυνάμεων του Haftar που εδώ και τρεις μήνες προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη.

Οποιοδήποτε αεροσκάφος που καταφθάνει στην Λιβύη από την Τουρκία και προσπαθεί να προσγειωθεί στην Τρίπολη θα αντιμετωπίζεται ως εχθρικό, είπε ο Mismari. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα Τουρκικά πλοία που θα ελλιμενίζονται σε Λιβυκά λιμάνια.

Ο Mismari πρόσθεσε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός θα επιτίθεται σε οποιαδήποτε Τουρκική παρουσία, χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Έχουν δοθεί οδηγίες στην αεροπορία να στοχεύει Τουρκικά πλοία και βάρκες στα Εθνικά ύδατα της Λιβύης. Τοποθεσίες Τουρκικών συμφερόντων εντός Λιβύης, εταιρείες και εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Τουρκικό κράτος (εντός Λιβύης) θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από τις ένοπλες δυνάμεις» είπε ο Στρατηγός Ahmad Al-Mesmari σύμφωνα με το δίκτυο Arab Νews.

Ο εκπρόσωπος του Haftar κατηγόρησε την Τουρκία πως με τα drones που παρείχε στην κυβέρνηση της Λιβύης βοήθησε στο να κερδηθεί η μάχη της Gharyan σύμφωνα με το Al Arabiya.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της μάχης για την πόλη Gharyan, οι δυνάμεις του ΛΕΣ έχασαν 43 άνδρες από τις δυνάμεις του στρατού της Τρίπολης. Η πόλη Gharyan αποτελούσε προκεχωρημένη βάση του ΛΕΣ, όπου υπάρχουν στρατιώτες, όπλα και πυρομαχικά. Ο ΛΕΣ ξεκίνησε την επιχείρηση κατά της Τρίπολης από την Gharyan.

Ο ΛΕΣ κατέχει ακόμη την πόλη Tarhouna που βρίσκεται νότια της Τρίπολης που αποτελεί την δεύτερη σημαντική θέση της εκστρατείας του.

Η Τουρκία έχει προμηθεύσει με drones και οχήματα τις δυνάμεις που είναι φιλικά προσκείμενες στον Πρωθυπουργό Fayez al-Serraj, ενώ ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Khalifa Haftar υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο του Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil El-Sisi.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) έχει δημιουργήσει μια παράλληλη κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη και προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη μέσω της αεροπορίας που διαθέτει.

Ο Haftar και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να απελευθερώσουν την πρωτεύουσα Τρίπολη από τους πολιτοφύλακες τους οποίους κατηγορούν για την αποσταθεροποίηση της Λιβύης μετά την πτώση του Muammar Gaddafi από την επιχείρηση του ΝΑΤΟ το 2011.

Οι επικριτές του Haftar τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να πάρει την εξουσία με τη βία και πως εξαιτίας του βαθαίνει η διαμάχη μεταξύ των φατριών της ανατολικής και δυτικής Λιβύης.

Η επίθεση του Haftar ανέτρεψε τα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών για τη σταθεροποίηση της Λιβύης μετά από χρόνια συγκρούσεων που άφησαν την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα διχασμένη και προκάλεσαν την πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Οι συγκρούσεις διατάραξαν την παραγωγή πετρελαίου και δημιούργησαν ένα κενό που εκμεταλλεύτηκαν οι πολιτοφύλακες αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να μεταναστεύσουν προς την Ιταλία με πλοίο.

Τον Απρίλιο είχε γίνει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump και του Λίβυου ηγέτη του ΛΕΣ Khalifa Haftar. 

Το CosmoStatus σας είχε ενημερώσει έγκαιρα και έγκυρα. Διαβάστε σχετικά εδώ.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφερόταν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του Χαφτάρ στην μάχη κατά των τρομοκρατών και για την εξασφάλιση των πετρελαιοπηγών της Λιβύης. Επίσης είχε συζητηθεί το όραμα των δύο ανδρών για την μετάβαση της Λιβύης στη σταθερότητα και το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.

Άραγε, αποτελεί η Λιβύη το νέο αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου