Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Αλλαγή σκηνικού στη Λιβύη: τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Χαφτάρ

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την ανατροπή και το λιντσάρισμα του Muammar Gaddafi. Στα χρόνια αυτά, η Λιβύη σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης (Ισλαμιστές - Αδελφοί Μουσουλμάνοι που αναγνωρίζονται ως επίσημη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ) και τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού του Khalifa Haftar, που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη. Όμως, ένα τηλεφώνημα φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος Donald Trump είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Khalifa Haftar. Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, αλλά δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Οι συνομιλίες αφορούσαν τις «εξελισσόμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία μάχεται ο Khalifa Haftar.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του Χαφτάρ στην μάχη κατά των τρομοκρατών και για την εξασφάλιση των πετρελαιοπηγών της Λιβύης. Επίσης συζητήθηκε το όραμα των δύο ανδρών για την μετάβαση της Λιβύης στη σταθερότητα και το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.

Ερωτηματικά προκαλεί η καθυστέρηση στην δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών από την Αμερικανική πλευρά.

Ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Patrick Shanahan, είπε πως υποστηρίζει τον ρόλο του Haftar στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πως η Ουάσιγκτον χρειάζεται την υποστήριξη του Haftar στην δημιουργία δημοκρατικής σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Ahmed Mismari που είναι ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, του οποίου ηγείται ο Khalifa Haftar, δήλωσε πως το τηλεφώνημα δείχνει τον κεντρικό ρόλο του ΛΕΣ στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Η Ρωσία αντιτίθεται στη Βρετανικό ψήφισμα που κατηγορεί τον Χαφτάρ για το τελευταίο αιματηρό ξέσπασμα βίας στην Τρίπολη της Λιβύης. Από την πλευρά των ΗΠΑ δεν έγινε γνωστός ο λόγος της άρνησης.

Με τον Khalifa Haftar συνομίλησε πρόσφατα και ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Bolton.

Την περασμένη Κυριακή, ο Khalifa Haftar συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ηγέτη Abdel Fattah al-Sisi. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέχουν το ανατολικό κομμάτι της Λιβύης, που συνορεύει με την Αίγυπτο.

Μετά την συνάντηση, η Αίγυπτος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνεται η υποστήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστών ανταρτών, ώστε να επέλθει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Λιβύη, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Διεθνείς αναλυτές πιστεύουν πως το τηλεφώνημα του Χαφτάρ με τον Τραμπ αποτελεί ευθεία υποστήριξη των Αμερικανών προς τον Λίβυο Στρατάρχη, ενώ η συνάντηση του Χαφτάρ με τον Σίσι ανοίγει παράθυρο για την επέμβαση του στρατού της Αιγύπτου στην Λιβύη.

Υπενθυμίζεται πως ο Στρατηγός Σίσι έφερε την ηρεμία στην Αίγυπτο, ανατρέποντας την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων που είχε αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Ahmed al-Mismari κατηγόρησε την Τουρκία ότι στέλνει εξτρεμιστές της Al-Nusra και της Al-Qaeda από τη Συρία στην Τρίπολη της Λιβύης για να πολεμήσουν τον ΛΕΣ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Al-Arabiya.

«Ο ΛΕΣ πολεμάει τις χώρες που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας απειλεί διπλωμάτες και πρεσβευτές για δημιουργία πραξικοπήματος εναντίον του ΛΕΣ» πρόσθεσε ο Ahmed al-Mismari.

Ο 75χρονος σήμερα Χαλίφα Χαφτάρ ανήκε στους στρατιωτικούς που το 1969 βοήθησαν τον Μουαμάρ Καντάφι να ανέλθει στη εξουσία. Έπεσε όμως σε δυσμένεια μετά τον πόλεμο Λιβύης – Τσαντ τη δεκαετία του 1980. Ο Χαφτάρ συνελήφθη και φυλακίστηκε από το Τσαντ και διασώθηκε από την CIA, αφού εργάστηκε για την ανατροπή του Καντάφι από το Τσαντ. Στη συνέχεια έζησε για περίπου 20 χρόνια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Το 2011 επέστρεψε στη Λιβύη για να ενταχθεί στους αντάρτες που τελικά ανέτρεψαν τον Καντάφι.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου