Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Γιατί αγοράζουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών;

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές Κεντρικές Τράπεζες μεγάλων και ισχυρών κρατών έφεραν στα θησαυροφυλάκιά τους τον χρυσό της χωρών τους από το εξωτερικό και ταυτόχρονα επιδόθηκαν στην αγορά νέων ποσοτήτων του πολύτιμου μετάλλου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει συνεχώς χρυσό τα τελευταία χρόνια. Το 2018 αγοράστηκαν 274 τόνοι χρυσού ενώ μέσα στο 2019 έχουν ήδη αγοραστεί τουλάχιστον 56 τόνοι. Έτσι, τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό έχουν φτάσει τους 2.170 τόνους, που αντιστοιχούν στο 18% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Η κίνηση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας γίνεται επειδή η χώρα θέλει να απεξαρτηθεί από το Αμερικανικό δολάριο και τα παράγωγά του. Το τελευταίο έτος η Ρωσία ξεφορτώθηκε 81 δισεκατομμύρια Αμερικανικά δολάρια και παράγωγά τους, ενώ η αξία του χρυσού που κατέχει ανέρχεται στα περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, το 98% των αποθεμάτων χρυσού της Γερμανίας φυλάσσονταν σε τράπεζες του εξωτερικού. Από το 2000 και μετά, η Γερμανία κατάφερε να επαναπατρίσει τουλάχιστον το 50% του χρυσού της από την Αμερική, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Από τους 3.378 τόνους χρυσού που φέρεται να κατέχει η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, οι 1.236 θα παραμείνουν στην Αμερική και 432 τόνοι στην Βρετανία, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Τα αποθέματα της Γερμανίας σε χρυσό αποτελούν το 69% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της.

Ο χρυσός των ΗΠΑ, που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως, αποτελεί το 74% τη αξίας των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Άλλες χώρες που αγοράζουν χρυσό είναι η Τουρκία και το Καζακστάν. Ταυτόχρονα, ξεφορτώνονται δολάρια, ώστε να μειωθεί η έκθεσή τους στο Αμερικανικό νόμισμα, εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας.

Από τις Ευρωπαϊκές χώρες, χρυσό αγόρασαν κυρίως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία που συλλέξαμε είναι αντιφατικά.
Το Trading Economics ισχυρίζεται πως από τους 132 τόνους χρυσού που διέθετε η Ελλάδα το 2001, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 25 τόνους λίγο πριν το 2004, ενώ από το 2008 τα αποθέματα διατηρούνται σταθερά στους 113 τόνους.
Στο Greek Reporter αναφέρεται πως η Ελλάδα κατέχει συνολικά 149 τόνους χρυσού, με το 47% αυτών να βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, το 29% στις ΗΠΑ, το 20% στην Μεγάλη Βρετανία και το 4% στην Ελβετία.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η είσοδος της χώρας στην ευρωζώνη περιλάμβανε ως συμβατική υποχρέωση την μεταφορά συγκεκριμένης ποσότητας χρυσού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που όμως είναι μικρή συγκριτικά με τα αποθέματα.
 

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.


Με πληροφορίες από τα RT, Reuters και Financial Times

2 σχόλια:

  1. "Από το 2000 και μετά, η Γερμανία κατάφερε να επαναπατρίσει τουλάχιστον το 50% του χρυσού της από την Αμερική, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Από τους 3.378 τόνους χρυσού που φέρεται να κατέχει η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, οι 1.236 θα παραμείνουν στην Αμερική και 432 τόνοι στην Βρετανία, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Τα αποθέματα της Γερμανίας σε χρυσό αποτελούν το 69% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της."

    πιο ακριβές σε σχέση με τον επαναπατρισμό χρυσού της Γερμανίας είναι το παρακάτω:
    Σε ένα άλλο σκέλος της οικονομικής σκακιέρας θα αναφερθώ στα γερμανικά αποθέματα χρυσού τα οποία άρχισαν να δημιουργούνται μεταπολεμικά χάρη στην επαναβιομηχανοποίηση της Γερμανίας. Η Γερμανία επανεπένδυε τα κέρδη της σε χρυσό και μέρος αυτών των αποθεμάτων που δημιούργησε, κατευθύνθηκαν λόγω της τότε Σοβιετικής Απειλής να φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια στο Παρίσι Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Φαίνεται πως πλέον δεν θεωρούν ότι υφίσταται περίπτωση απειλής από την πλευρά της Ρωσίας (βλέπε παρακάτω ενδυνάμωση εμπορικών ενεργειακών συμφωνιών) και το γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής ανασφάλειας και κρίσης και λόγω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με κόψιμο χρήματος κλπ και περίπτωση πληθωρισμού, υπάρχει και το προηγούμενο του υπερπληθωρισμού της εποχής της Βαϊμάρης, θεωρούν πως καλό είναι να υπάρχει αντίκρυσμα (back) σε χρυσό και αυτός να μην βρίσκεται μακριά απ την ίδια τη Γερμανία. Υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι οι οποίοι θεωρούν επίσης πως πιθανόν να ζήσουμε μια μεγάλη νομισματική κρίση στο προσεχές μέλλον πιθανότατα στο δολάριο άρα η ύπαρξη χρυσού σε περιόδους αστάθειας για Κράτη και ιδιώτες κρίνεται ως απαραίτητο στοιχείο.
    Η Γερμανία στo ζενίθ της Κρίσης Χρέους της ευρωζώνης το καλοκαίρι του 2012 έλαβε την απόφαση για επαναπατρισμό των αποθεμάτων της σε χρυσό από Γαλλία Αγγλία και ΗΠΑ. Μάλιστα ο αρχικός προγραμματισμός της ήταν πως στα τέλη του 2020 θα έπρεπε να έχει επαναπατριστεί και η τελευταία μπάρα χρυσού του προγράμματος και να υπάρχει στα θησαυροφυλάκια της Bundesbank στην Φρανκφούρτη.
    Ενώ το πρόγραμμα επιστροφής των αποθεμάτων χρυσού ξεκίνησε το 2013 και ήταν σε πλήρη εφαρμογή, αποφασίστηκε δε αυτό να ολοκληρωθεί εσπευσμένα!!! Συγκεκριμένα αυτό ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2017 με στόχο να ‘χει εντός Γερμανίας τουλάχιστον το 50% των αποθεμάτων της ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν για ολοκλήρωσή του το 2020!!
    πηγες
    https://bullion.directory/germany-continues-to-bring-its-gold-home/

    ΑπάντησηΔιαγραφή