Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Τουρκία: Ώρα για ορθολογικές εναλλακτικές πολιτικές για την Κύπρο

Η θέση της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό άρχισε να γνωστοποιείται μέσω «συνεδρίων» που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, ο καθηγητής Huseyin Gokcekus από το Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο, κατά το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για την Κύπρο, που έλαβε χώρα μεταξύ 1 και 3 Απριλίου και είχε τίτλο «το Κυπριακό θέμα: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κύπρου», εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να βρεθούν νέες ορθολογικές εναλλακτικές πολιτικές για την λύση του Κυπριακού.

«Είναι καιρός να εφαρμοστούν νέες ορθολογικές εναλλακτικές πολιτικές» είπε ο Huseyin Gokcekus, καθώς οι πολιτικές που προσπαθούσαν να επιβληθούν μέχρι σήμερα δεν είναι πλέον βιώσιμες.
 

Ο Huseyin Gokcekus είπε πως το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για το Κυπριακό έγινε το 2001 καθώς οι Ελληνοκύπριοι υπέβαλλαν μονομερώς αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και πρόσθεσε πως μετά από 18 χρόνια, ένα Δεύτερο Συνέδριο λαμβάνει χώρα, με το ίδιο θέμα, καθώς έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές καις συνθήκες στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Για μισό αιώνα γίνονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης, αλλά δεν υπάρχει ευτυχής κατάληξη, είπε ο καθηγητής.

«Από εδώ και πέρα, θέλουμε να ζήσουμε σε δύο χωριστές χώρες, με καλές σχέσεις γειτονίας» είπε ο καθηγητής Huseyin Gokcekus και πρόσθεσε πως η ανακάλυψη πηγών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αύξησε τη σημασία της περιοχής.

Ο Huseyin Gokcekus είπε πως οι Ελληνοκύπριοι προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες στο θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού (σ.σ. Eastmed), ενώ αυξάνουν την ένταση με το να μην αναγνωρίζουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, που έχουν τα ίδια δικαιώματα στο νησί.

Ο Huseyin Gokcekus είπε επίσης πως η Ιταλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ελληνοκύπριοι, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας το 2018 για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο στις Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πιστεύει πως το πρωτόκολλο αυτό απέχει πολύ από την επιστημονική πραγματικότητα και αποτελεί μοχλό πολιτικής πίεσης στην Τουρκία.

«Το να φτιαχτεί ο αγωγός όπως συμφωνήθηκε είναι σχεδόν αδύνατο από τεχνικής πλευράς» τόνισε ο Huseyin Gokcekus και πρόσθεσε πως η λύση στο θέμα αυτό βρίσκεται στην συνεργασία με την Τουρκία και την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που γίνεται πλέον σαφές είναι πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να πιέσει με κάθε τρόπο να εγκαταλειφθεί η ιδέα της παράκαμψής της μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed και η γενικότερη περιθωριοποίησή της από την ενεργειακή πίτα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία θα απειλήσει με τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο, ακόμη και με προσάρτηση των κατεχομένων.

Αυτό που θα πρέπει να τονίζεται συνεχώς στους Τούρκους είναι πως από το 1974 υπάρχει εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό, πως θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι χώρα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και μέλλος της ΕΕ και πως η λύση για το Κυπριακό είναι η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το νησί, ενώ την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η είσοδος της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου