Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Εκτεταμένες Τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ

Τη στιγμή που όλες οι Δυτικές χώρες ασχολούνται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με το στραπάτσο που έχει πάθει η Ρωσία, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία για νέες πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ.


Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια η Τουρκία έχει εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, στο λεγόμενο Ιρακινό Κουρδιστάν και έχει δημιουργήσει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις. Ο σκοπός της Τουρκίας υποτίθεται πως είναι η εξάλειψη της τρομοκρατίας, δηλαδή των Κούρδων ανταρτών του PKK που μάχονται για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν.

Από την Δευτέρα, έγινε γνωστό από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ότι Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ), επιθετικά ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις με ελικόπτερα, δυνάμεις πυροβολικού και δυνάμεις του πεζικού, ξεκίνησαν επιθέσεις κατά θέσεων των Κούρδων του ΡΚΚ, κατά καταφυγίων, κατά κέντρων διοίκησης, κατά αποθηκών με οπλισμό και κατά των τούνελ που έχουν σκάψει οι Κούρδοι στις περιοχές Metina, Zap και Avashin-Basyan εντός της επικράτειας του Ιράκ.

Στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι η επιχείρηση γίνεται «σε συντονισμό με τους φίλους και συμμάχους μας».

Η επιχείρηση που ονομάζεται «κλείδωμα δαγκάνας» αποτελεί μέρος της μακροχρόνιας επιχείρησης της Τουρκίας κατά των Κούρδων του ΡΚΚ στο Ιράκ, τη Συρία και εντός της Τουρκίας και αποτελεί κανονική εισβολή στο Ιράκ.

Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την προκλητική και προσβλητική δήλωση του Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι «θα σώσουμε τη Συρία και το Ιράκ από τα χέρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης και θα φέρουμε την ειρήνη εκεί».

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την επιχείρηση, εκτός από το ότι τουλάχιστον 2 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως επίσης και τουλάχιστον 19 Κούρδοι, ενώ 4 Τούρκοι έχουν τραυματιστεί.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως έχει συνεννοηθεί για την επιχείρηση με την Βαγδάτη και το Ερμπίλ, όπου εδρεύει η κυβέρνηση του Κούρδου Μασρούρ Μπαρζανί. Από το βόρειο Ιράκ (Ιρακινού Κουρδιστάν) εξαπολύθηκαν πολλές επιθέσεις κατά Τουρκικών βάσεων και φυλακίων τις προηγούμενες ημέρες και οι Τούρκοι θέλουν να εκκαθαρίσουν την περιοχή.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Euronews, Arab News και PBS



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου