Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Ο Σοϊλού χαρακτήρισε την FRONTEX τρομοκρατική οργάνωση!

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε την υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex, τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να περιορίσει τη μετανάστευση στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα την 1η Απριλίου 2022, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ίδρυσε μια υπηρεσία που λειτουργεί ακριβώς όπως μια τρομοκρατική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι η εντολή της είναι να καλύψει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση στην Ευρώπη, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Nordic Monitor.

«Όλοι είδαμε τι έγινε στην Ελλάδα. Είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας. (Λένε) μην τους αφήσετε να έρθουν. Αφήστε τους να πεθάνουν οπουδήποτε» είπε ο Σοϊλού, προσθέτοντας ότι «(η Δύση) σιωπά όταν (οι μετανάστες) πεθαίνουν από το κρύο μετά από απωθήσεις. Αφήστε τη Frontex, μια οργάνωση που μοιάζει ακριβώς όπως μια τρομοκρατική οργάνωση, να τα συγκαλύψει. Δεν δείχνουν έλεος. Μην νομίζετε ότι έχουν συμπόνια ή έστω ίχνος ανθρωπιάς μέσα τους».

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να συγκρατήσει τη μεταναστευτική κρίση στην Ελληνοτουρκική μεθόριο, περιγράφοντας αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ως μόνο μέρος της συνολικής εικόνας, ενώ ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει τους μετανάστες.

Στη συνέχεια, έστρεψε την κριτική του στις ΗΠΑ, θυμίζοντας πώς οι Αφγανοί προσπάθησαν να μπουν σε Αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα για να φύγουν από τη χώρα και την περιέγραψε ως την πιο αξιομνημόνευτη σκηνή στην κατάρρευση των ΗΠΑ.

«Μην ξεχνάτε. Η φωτογραφία στην οποία φάνηκε η χρεοκοπία των ΗΠΑ (και του ΝΑΤΟ) είναι η φωτογραφία του (Αμερικανικού) αεροπλάνου που απογειώνεται από το Αφγανιστάν. Είναι μια φωτογραφία απόδρασης, χρεοκοπίας, της καταστροφής των ΗΠΑ» είπε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Σοϊλού, που θεωρείται ακροδεξιός, συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «όχι μόνο εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και προκάλεσαν τον θάνατο παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και άλλων, αλλά ανακάτεψαν επίσης ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί μύησαν τον κόσμο στα ναρκωτικά».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών επιτίθεται στη Frontex ή τις ΗΠΑ, για το θέμα αυτό, καθώς παλαιότερα διατύπωσε έντονα σχόλια και για τις δύο, προσπαθώντας να επωφεληθεί πολιτικά και να μεταθέσει την ευθύνη της κυβέρνησης στην οποία ανήκει, αλλού.

Αλλά το να αποκαλεί τη Frontex τρομοκρατική οργάνωση είναι κάτι που δεν έχει ξανακάνει. Ο κύριος λόγος που ο Σοϊλού και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι στοχεύουν την Ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων είναι η προσπάθεια της Frontex να εμποδίσει τα σχέδια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως μέσο πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κερδίσει προνόμια από τις Βρυξέλλες.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της με την Ελλάδα σε μετανάστες και πρόσφυγες και μετά η Ελλάδα είδε μεγάλο αριθμό μεταναστών στα σύνορά της με την Τουρκία να προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ. 

Ο Σοϊλού μέσω της Τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης, ήταν αυτός που συντόνισε τη μεταφορά των μεταναστών στην Ελληνοτουρκικά σύνορα, με σκοπό να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. 

Τότε ο Υπουργός είχε πει ότι οι μετανάστες που θα περάσουν στην Ευρώπη σύντομα θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο και ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα καταρρεύσουν λόγω της οικονομικής αποσταθεροποίησης που θα προκληθεί, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα αφήσει όλους τους μη Σύριους πρόσφυγες (μετανάστες), συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Ιράν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Αφρική, να πάνε στην Ευρώπη.

Η Τουρκική κυβέρνηση οργάνωσε τη δωρεάν μεταφορά των μεταναστών με λεωφορείο στα σύνορα με την Ελλάδα και ενθάρρυνε τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων, αλλά η εκστρατεία απέτυχε σε μεγάλο βαθμό όταν η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της με τη βοήθεια της Frontex. 

Στις 18 Μαρτίου 2020 η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα και Βουλγαρία) λόγω του lockdown για τον COVID-19. Ωστόσο, ο Σοϊλού προειδοποίησε στις 27 Μαρτίου 2020 ότι οι μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη θα μπορούν να μεταβούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας μόλις υποχωρήσει η πανδημία.

«Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που το κοινό δεν γνωρίζει ακόμη. Αυτή είναι ίσως νέα πληροφορία. Από χθες το βράδυ (26 Μαρτίου), εκκενώσαμε τη συνοριακή περιοχή Pazarkule (Καστανιές). Πήραμε πρόσφυγες πίσω σε εννέα επαρχίες» είπε ο Σοϊλού σε τηλεοπτική συνέντευξη, αφού διέταξε την εκκένωση της περιοχής από όλους.

«Θα τους φιλοξενήσουμε όλους σε κέντρα απέλασης. Η επιχείρηση έγινε από το βράδυ μέχρι το πρωί. Απομακρύνθηκαν περίπου 5.800 πρόσφυγες. Το κάναμε προληπτικά. Έπρεπε να το κάνουμε. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να νιώθει άνετα για αυτό ακόμα. Όταν τελειώσει η πανδημία, για όποιον θα θέλει να πάει στο Pazarkule (στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας), δεν πρόκειται να του πούμε όχι» πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής, ο Σοϊλού είπε: «Καθόλου. Κάναμε αυτό το βήμα μόνο για λόγους υγείας και ανθρωπιστικούς».

Η Frontex είχε μόνο έναν αξιωματικό - σύνδεσμο στην Άγκυρα από το 2016, αλλά ανέπτυξε σχεδόν 600 αξιωματικούς στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης Ποσειδών, για να υποστηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της, ενισχύοντας την τεχνική ικανότητα στις τακτικές επιτήρησης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Τον Ιανουάριο του 2022 η Frontex εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων το 2021 ήταν ο υψηλότερος από το 2017, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σύγκριση με το 2020, όταν ίσχυαν οι περιορισμοί για τον COVID-19.

Ο οργανισμός πιστεύει ότι και άλλοι παράγοντες εκτός από την άρση των περιορισμών στην παγκόσμια μετακίνηση, είναι η αιτία της αυξημένης μετανάστευσης και έδωσε το παράδειγμα της κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας ως απόδειξη ότι η μετανάστευση χρησιμοποιήθηκε σε μια υβριδική επιχείρηση που στόχευε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η διακίνηση ενόπλων τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας είναι μια άλλη σημαντική ανησυχία στην Ευρώπη εν μέσω της συζήτησης για τους μετανάστες. Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν βοηθά και υποκινεί το ταξίδι ξένων και Τούρκων τζιχαντιστών στη Συρία από το 2011, ενώ κλείνει τα μάτια κατά την επιστροφή τους από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, την Αλ Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις ΗΠΑ και τις Ρωσικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό.

Τον Φεβρουάριο του 2022 σε ομιλία του ο Σουλεϊμάν Σοϊλού αποκάλυψε ότι η Τουρκία είχε στείλει τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους πίσω στην Ευρώπη. «Έχουμε στείλει χιλιάδες μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh (Ισλαμικό Κράτος) στη Δύση επειδή τους μετέφεραν σε εμπόλεμες ζώνες», είπε ο Σοϊλού. «Είναι εταίροι στη διακίνηση ναρκωτικών και στο λαθρεμπόριο μεταναστών και πετρελαίου», πρόσθεσε.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου