Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Νέος νόμος στη Ρωσία απαγορεύει την προπαγάνδα υπέρ ΛΟΑΤΚΙ

Οι νομοθέτες της Ρωσίας ενέκριναν σήμερα τροποποιήσεις σ' έναν υπάρχοντα νόμο για την απαγόρευση των συζητήσεων για σχέσεις και ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ δημόσια ή διαδικτυακά, όχι μόνο μεταξύ παιδιών αλλά και μεταξύ ενηλίκων.


Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας σήμερα ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους Ρώσους να προωθούν την «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα». Η κίνηση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, επεκτείνει τον νόμο του 2013 που απαγόρευε τις συζητήσεις για ομοφυλοφιλικές σχέσεις με παιδιά και στους ενήλικες.

Πριν γίνει νόμος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την άνω βουλή του Ρωσικού κοινοβουλίου και να το υπογράψει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ρώσοι νομοθέτες συμφώνησαν ότι οι παραβάτες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 400.000 ρούβλια (6.346 €) και τα νομικά πρόσωπα έως και 5 εκατομμύρια ρούβλια (79.985 €) στην περίπτωση που προωθούν ή επαινούν τις σχέσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Οι αλλοδαποί μπορούν να συλληφθούν για έως και 15 ημέρες ή να απελαθούν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οποιαδήποτε εκδήλωση ή πράξη που θεωρείται απόπειρα προώθησης ζητημάτων ΛΟΑΤΚΙ, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών, των βιβλίων, των διαφημίσεων και του διαδικτύου, ενδέχεται να επιφέρει πρόστιμο.

Ο Alexander Khinstein, ένας από τους αρχιτέκτονες του νομοσχεδίου, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «σήμερα η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι στοιχείο υβριδικού πολέμου και απ’ αυτόν τον υβριδικό πόλεμο θα πρέπει να προστατεύσουμε τις αξίες μας, την κοινωνία μας και τα παιδιά μας».

Οι Ρώσοι νομοθέτες παρουσίασαν τον νόμο ως σύγκρουση πολιτισμικών αξιών και προσπάθησαν να τον συνδέσουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ της Ρωσίας λένε ότι έχουν εξοικειωθεί με την ομοφοβία που επιχορηγείται από το κράτος, αλλά φοβούνται για την ασφάλειά τους λόγω των νέων περιορισμών. Μάλιστα τον περασμένο μήνα στο TikTok επιβλήθηκε πρόστιμο 3 εκατομμυρίων (σε ρούβλια) για την προώθηση βίντεο με θέματα ΛΟΑΤΚΙ. Η Ρωσική ρυθμιστική αρχή Μέσων Ενημέρωσης ζήτησε από τους εκδοτικούς οίκους να εξετάσουν την απόσυρση όλων των βιβλίων που περιέχουν ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα.

Οι επικριτές του νόμου θεωρούν την κίνηση ως μια προσπάθεια περαιτέρω εκφοβισμού και καταπίεσης των «μειονοτήτων» (με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό) στη Ρωσία. Οι αρχές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τους ισχύοντες νόμους για να σταματήσουν τις πορείες υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων και να περιορίσουν ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Οι νομοθέτες λένε ότι υπερασπίζονται την ηθική απέναντι σ’ αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι «αντιρωσικές παρακμιακές αξίες που προωθούνται από τη Δύση
».

Ωστόσο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι κινήσεις έχουν σχεδιαστεί για να απαγορεύσουν την εκπροσώπηση «μειονοτήτων» (με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό) στη δημόσια ζωή.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από Reuters και DW


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου