Όταν ανήκεις σε μία συμμαχία, σε μία ένωση, σε έναν οργανισμό, υποτίθεται πως έχεις τις ίδιες απόψεις, τα ίδια ιδανικά και τους ίδιους στόχους. Επίσης, υποτίθεται, δεν δημιουργείς προβλήματα στα άλλα μέλη.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες, να μην δημιουργεί προβλήματα, αλλά και να μην διεκδικεί απαιτητικά, ακόμη και τα αυτονόητα. Η Ελλάδα αποτελεί πιστό και δεδομένο εταίρο και σύμμαχο.
Αντίθετα, η Τουρκία διεκδικεί και παζαρεύει όσα περισσότερα μπορεί, ώστε όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι να κερδίσει όσα περισσότερα καταφέρει.
Στην περίπτωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έφτασε στο όριο για να πει το «ναι», αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας. Στην περίπτωση των σχέσεών της με την Ελλάδα, θέτει συνεχώς νέα, παράνομα και παράλογα θέματα, με σκοπό να κερδίσει όσα περισσότερα μπορέσει όταν έρθει η ώρα των σκληρών διαπραγματεύσεων.
Γιατί όταν διεκδικείς 10, κερδίζεις τα 3-4. Όταν όμως δεν διεκδικείς τίποτα και παραμένεις πίσω από τα δικαιώματα που σου αναλογούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν κερδίζεις τίποτα. Άσε που μπορεί να χάσεις και όσα θεωρείς αυτονόητα.
Επομένως, στις σχέσεις μας με την Τουρκία, καλό θα ήταν, επιτέλους, να αρχίσουμε να διεκδικούμε και εμείς, όσα περισσότερα μπορούμε, ώστε στο τέλος να κερδίσουμε μερικά από αυτά.
Ας σκεφτούμε ένα σενάριο, στο οποίο η Ελλάδα θα απαιτούσε να γίνουν κάποια πράγματα για να συναινέσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Οι διεκδικήσεις θα μπορούσαν να αφορούν όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Βρετανία!
1. Να αποχωρήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να επιστρέψει η Δημοκρατία της Κύπρου στην κατάσταση πριν την εισβολή του 1974. Άλλωστε η Κύπρος ανήκει στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, η οποία εγγυάται την ισότητα όλων των πολιτών της, ανεξάρτητα από την γλώσσα που μιλούν και τη θρησκεία τους.
2. Να αρθεί του Casus Belli (απειλή πολέμου) της Τουρκίας στην περίπτωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.
3. Να υπάρξει γραπτή διακοπή πάσης φύσεως αμφισβήτησης της κυριότητας των νησιών και βραχονησίδων που βρίσκονται σε απόσταση άνω των 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μικράς Ασίας (Συνθήκη της Λωζάννης) και των κατοικημένων νησιών που ανήκουν στην Ελλάδα και βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 3 ναυτικών μιλίων.
4. Να σταματήσει ο χαρακτηρισμός της θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης ως Τουρκικής, καθώς παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάννης.
5. Να καταργηθεί το παράνομο και παράλογο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καθώς παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
6. Να καταργηθεί το παράλογο δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας από την Τουρκία, καθώς παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
7. Να ανακληθεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί και να γίνει και πάλι Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, στην οποία θα τελεί λειτουργία κάθε Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
8. Να αναγνωρίσει η Τουρκία τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ως Οικουμενικό και να ανοίξει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
9. Να εφαρμοστεί ο όρος της Συνθήκης της Λωζάννης που αφορά την αυτονομία της Ίμβρου και της Τενέδου, με ταυτόχρονη επιστροφή των περιουσιών στους Έλληνες των νησιών αυτών και στους εκδιωχθέντες Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.
10. Να υπογράψει η Τουρκία τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και στη συνέχεια να γίνει ο καθορισμός της ΑΟΖ βάσει αυτού.
11. Να εφαρμοστεί η πρόβλεψη για αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από την Αλβανία και να διακοπεί κάθε αναφορά σε θέματα Τσαμουριάς.
12. Να αφαιρεθεί το όνομα Μακεδονία από την ονομασία των Σκοπίων, τη γλώσσα, την εθνότητα και την εθνικότητα των κατοίκων της χώρας αυτής, όπως και να σταματήσει ο σφετερισμός της Ιστορίας της Μακεδονίας.
13. Να πληρώσει η Γερμανία τα περίπου 320 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα που αποτελούν οφειλές της για το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις για τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
14. Να επιστέψουν στην Ελλάδα από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και το τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα.
15. Να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο όλα τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη, μεταξύ αυτών και η Καρυάτιδα.
16. Να επιστρέψουν στην Ελλάδα όλα τα τμήματα της Ακρόπολης (Παρθενώνας, Ερέχθειο κλπ) που βρίσκονται σε μουσεία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Τι θα γινόταν εάν η Ελλάδα απαιτούσε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω 16 δίκαια αιτήματα ώστε να επικυρώσει την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας; Ίσως να βρισκόταν αμέσως στη γωνία. Ίσως όλες οι χώρες να «της έκοβαν την καλημέρα». Η Τουρκία όμως, γιατί δεν βρίσκεται ποτέ πραγματικά στη γωνία; Ή μήπως πλέον βρίσκεται; Ας το αποφασίσει ο καθένας μόνος του.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου