Πολύς λόγος γίνεται για το ποιοι είναι οι κακοποιοί στην Ελλάδα, εάν είναι αλλοδαποί, Έλληνες και από τους Έλληνες μήπως είναι Ρομά; Την απάντηση την έδωσε η Ελληνική Αστυνομία με έκθεσή της το 2021, η οποία όμως έχει «αποσυρθεί» και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.
Ευτυχώς όμως, κάποιοι την έχουν και μπόρεσαν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία της, που «χαλάει» το αφήγημα ορισμένων επαγγελματιών δικαιωματιστών και αντιρατσιστών.
Σύμφωνα με το NantiaReport η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το Οργανωμένο Έγκλημα στην Ελλάδα (2021) αναφέρει:
«Το 84% όσων αναφέρονται ως ημεδαποί (πολίτες με Ελληνικό ΔΑΤ) οι οποίοι εμπλέκονται σε κλοπές και διαρρήξεις είναι Ρομά, ενώ ακολουθούν οι Γεωργιανοί, οι Αλβανοί, οι Αλγερινοί και οι Πακιστανοί.
Το 71% των εγκληματικών ομάδων που εξαρθρώθηκαν (2021) στη χώρα αποτελούνταν από Ρομά».
«Κατά το 2021 δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας συνολικά 358 εγκληματικές ομάδες οι οποίες απαρτίζονταν συνολικά από 2538 μέλη. Περίπου μία στις δύο εξ αυτών (ποσοστό 50,56% επί του συνόλου) είναι εγχώριες. Σημαντική (ποσοστό 30,73% επί του συνόλου) είναι και η παρουσία αλλοδαπών εγκληματικών ομάδων (ομογενών ή μη)».
Για τις εγκληματικές οργανώσεις που αναφέρονται ως εγχώριες, με δράστες οι οποίοι έχουν Ελληνική υπηκοότητα, αποσαφηνίζεται στη σελίδα 64 της έκθεσης, δραστηριοποιούνται σε κλοπές και διαρρήξεις, με μέλη που κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι Ρομά (84%), ενώ μεταξύ των μελών, υπάρχουν συγγενικές και φιλικές σχέσεις.
Στην ανάλυση της δραστηριότητας των Ρομά (σελ. 69) οι ομάδες των Ρομά, δραστηριοποιούνται στις κλοπές και διακίνηση κλεμμένων τροχοφόρων.
«Κυρίαρχες εξακολουθούν να είναι οι Ελληνικές – εγχώριες ομάδες, σε ποσοστό 70%, με τη συμμετοχή ομάδων που απαρτίζονται κυρίως από άτομα ΡΟΜΑ σε σημαντικό ποσοστό (38%), σε σχέση με λοιπά εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας. Μάλιστα, παρατηρείται και συμμετοχή ομογενών από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (Καζακστάν, Ρωσία), αλλά σε μικρότερο ποσοστό και πιο συγκεκριμένα 15%».
Σε ληστείες εμπλέκονται (σελ. 68): «Οι Ελληνικές ομάδες έχουν κυρίαρχο ποσοστό επί του συνόλου, φτάνοντας το 65%, ωστόσο πολύ έντονη εξακολουθεί να είναι και πάλι η παρουσία των ΡΟΜΑ, καθώς το ποσοστό τους αγγίζει το 48%».
«Από τις αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες κυρίαρχο λόγο συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι Αλβανικές (σε ποσοστό 28,8% του συνόλου των αλλοδαπών ομάδων) ακολουθούμενες από τις Βουλγαρικές (σε ποσοστό 16,36%) και τις Γεωργιανές (σε ποσοστό 14,55%) τις Αφγανικές και τις Πακιστανικές (αμφότερες σε ποσοστό 9,09%), τις Συριακές (σε ποσοστό 6,36%) και της Ρουμανίας (σε ποσοστό 4,54%)».
«Η πλειοψηφία των ομάδων (σε ποσοστό 66,9% επί του συνόλου) ήταν ολιγομελείς (έως έξι μέλη). Σημειώνεται ότι σε σημαντικό ποσοστό (8,68% επί του συνόλου) επρόκειτο για εγκληματικά δίκτυα (άνω των 12 μελών) η πλειοψηφία των οποίων (30.17% επί του συνόλου αυτών) δραστηριοποιούνταν στις κλοπές και τις διαρρήξεις καθώς επίσης τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (25,3% επί του συνόλου αυτών)».
Στην ανάλυση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων πού δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών, για ηρωίνη, κάνναβη, κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη (κ.α.), οι εγκληματικές ομάδες παρουσιάζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ιεραρχική δομή και τα μέλη τους είναι κυρίως ημεδαποί, της φυλής των Ρομά και ακολούθως οι Αλβανοί, ενώ μικρότερη ήταν η συμμετοχή υπηκόων άλλων χωρών από Αφγανιστάν, Βουλγαρίας κ.α.
Διαβάστε την έκθεση ΕΔΩ:
Διαβάστε επίσης το άρθρο στο Πρώτο Θέμα ΕΔΩ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου