Για ενδέκατη φορά (11) η Τουρκία αρνήθηκε αίτημα της ΕΕ στα πλαίσια της επιχείρησης Ειρήνη, για την νηοψία πλοίου της που παραβίαζε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Libya Review με την άρνησή της η Τουρκία να γίνει νηοψία στο πλοίο MV MATILDE A αψηφά την απόφαση 2292 του 20216 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά την επιβολή εμπάργκο στην προμήθεια όπλων και αντιβαίνει την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τα μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν στις νηοψίες.
Η επιχείρηση Ειρήνη είναι κυρίως ναυτικής φύσης και ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2020, μετά την Σύνοδο του Βερολίνου. Ο κύριος σκοπός της είναι η επιβολή του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη που επέβαλε ο ΟΗΕ εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύρραξης.
Από τότε, έχουν ελεγχθεί 7.298 πλοία και έχουν γίνει 385 φιλικές επαφές και 24 έρευνες. Επίσης έχουν ελεγχθεί 1.010 ύποπτες πτήσεις και έχουν συνταχθεί 40 ειδικές εκθέσεις προς τον ΟΗΕ από ειδικούς για την Λιβύη, που τονίζουν τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και το λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Η Τουρκία έχει αρνηθεί να συναινέσει στην επιβίβαση και τον έλεγχο σε ύποπτα πλοία της από τις στρατιωτικές δυνάμεις της επιχείρησης Ειρήνη, υποστηρίζοντας ότι η όλη επιχείρηση είναι προκατειλημμένη. Η στάση αυτή είναι μέρος της μεγαλύτερης εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρατιώτες της και μισθοφόροι για να υποστηρίξουν φατρίες που της είναι πιστές.
Η Τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, την οποία η Άγκυρα θεωρεί νόμιμη, υποστηρίζεται από μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και την στρατιωτική συνεργασία που υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) τον Νοέμβριο του 2019. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η εμπλοκή της στην Λιβύη έχει σκοπό να βοηθήσει την σταθερότητα και την δημιουργία ενιαίου Λιβυκού στρατού.
Οι επαναλαμβανόμενες αρνήσεις της Τουρκία για νηοψία Τουρκικών πλοίων τονίζει την ένταση στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Λιβύη και τις προσπάθειες της Διεθνούς κοινότητας να σταθεροποιήσει την περιοχή μέσω της επιβολής του εμπάργκο όπλων.
Προφανώς οι συνεχόμενες αρνήσεις της Τουρκίας γίνονται επειδή τα πλοία της μεταφέρουν απαγορευμένα φορτία. Έτσι, ρεζιλεύεται ο ΟΗΕ που είναι ανίκανος να επιβάλει το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, καθώς ζητά την άδειά της για να ελέγξει τα ύποπτα πλοία. Εάν ένα πλοίο θεωρείται ύποπτο, τότε θα πρέπει να ελέγχεται. Εάν η χώρα της οποίας το πλοίο φέρει την σημαία δεν συναινεί, τότε και η χώρα αυτή θα πρέπει να θεωρείται συνεργός, ότι παραβιάζει το εμπάργκο και θα πρέπει να της επιβάλλονται κυρώσεις.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Ο ο.η.ε ειναι ενας οργανισμος της πλακας και της καρπαζιας υαρχη αυτη η αποφαση και δεν εχει τηνδυναμη να την διαικεραιωση με βαση του ψηφησματος του συμβουλιου ασφαλειας, ελενχος για το εμπργκο εδωμαλλον διακρινουμε μια τεραστεια μπαλκωνοπορτα που οιδιος ο ο.η.ε ρωτατηνΤΟΥΡΚΙΑ αν θα πρεπει να την ελενχουν.Κυριοι του Ο.Η.Ε η επιβαλλετε εμπαργκο η οχι η στρατιωτικη αποστολη απο τον Ο.Η.Ε δεν θα πρεπει να ρωτα για ελενχο θα επιβηβαζεται οταν κρινη οτι κατι υπαρχη και θα ελενχη χωρις αστερισκους μα εγω υπεγραψα με τηνκυβερνηση της ΛΥΒΙΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ,ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΠΟΥΡΔΕΣ Ο Ο.Η.Ε Η ΘΑ ΚΑΝΗ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ Η ΝΑΤΟ ΚΛΕΙΣΗ ΤΟ ΚΟΛΟΜΑΓΑΖΩ ΤΟΥ .
ΑπάντησηΔιαγραφή