Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Ήρθε η ώρα να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ

Δεν είμαι σίγουρος ποιο ήταν το σκεπτικό του να έρθει στο ΝΑΤΟ ένα ισλαμιστικό έθνος με επεκτατικούς στόχους και όραμα για τη δημιουργία ενός αναθεωρημένου οθωμανικού χαλιφάτου, αλλά αν είχε ποτέ νόημα, δεν έχει πλέον. Ήρθε η ώρα να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.


Του Jonathan Feldstein για το All Israel News
Απόδοση κειμένου CosmoStatus


Δεν μπορεί να θεωρείται Τουρκία «Ευρωπαϊκή» και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τον Βόρειο Ατλαντικό. Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη. Η Τουρκία δημιουργεί ένταση επειδή είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ με τόσο ευρείς επεκτατικούς στόχους: στη Συρία, στη βόρεια Αφρική, καθώς και με την κατοχή της Κύπρου (η οποία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η Τουρκία επέτρεψε σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες από τη Συρία και αλλού να περάσουν τα σύνορά της και να εισέλθουν στην πραγματική Ευρώπη.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία φέρνει όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ σε μια πιθανή σύγκρουση εξαιτίας της επιθετικότητάς της, με κάθε μέλος να έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Φιλοδοξώντας να διαγράψει τα σύνορα, να απειλήσει και να ελέγξει άλλες χώρες, η Τουρκία μπορεί να εμπλέξει όλη την Ευρώπη σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Η πιθανότητα ενός περιφερειακού πολέμου δεν ήταν ποτέ πιο πιθανή. Η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, καθώς εξόπλισε και υποστήριξε τους τζιχαντιστές τρομοκράτες που τώρα ελέγχουν μεγάλο μέρος της Συρίας.

Τι θα συνέβαινε εάν η Ρωσία ή το Ιράν προσπαθούσαν να ανακτήσουν την χαμένη επιρροή τους δρώντας στρατιωτικά κατά της Τουρκίας; Πραγματικά χρειάζεται τα μέλη του ΝΑΤΟ να την υπερασπιστούν;

Τι θα συμβεί αν η αυξανόμενη κατοχή της Συρίας από την Τουρκία θέσει σε κίνδυνο την Κουρδική κοινότητα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ; Θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο που η Τουρκία θα επιτίθεται σε συμμάχους των ΗΠΑ, στον οποίο οι ΗΠΑ θα είναι υποχρεωμένες, λόγω ΝΑΤΟ, να υπερασπιστούν την Τουρκία;

Τι θα συμβεί αν η νεοαποκαλυφθείσα Τουρκική επιρροή και η κατοχή της Συρίας την φέρουν σε άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ, όπως είχε απειλήσει πολλές φορές ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν; Τώρα είναι πιο κοντά και σε θέση να εφαρμόσει τα νέο-οθωμανικά σχέδιά του. Θα αναγκαστεί το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει το Ισραήλ εάν το Ισραήλ επιτεθεί στην Τουρκία για να αμυνθεί;

Ίσως όλα αυτά να είναι τραβηγμένα, αλλά ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγους μήνες ότι θα ξυπνούσαμε ένα πρωί και δεν θα υπήρχε πλέον το καθεστώς Άσαντ μετά από μισό αιώνα; Ποιος θα φανταζόταν ότι το Ισραήλ θα ήταν σε θέση να εξολοθρεύσει την πλειοψηφία του Συριακού στρατού σχεδόν σε μία νύχτα, να μεταφέρει περισσότερους από 100 στρατιώτες βαθιά στη Συρία και να καταστρέψει ένα εργοστάσιο Ιρανικών πυραύλων ή ότι μια μέρα χιλιάδες τρομοκράτες της Χεζμπολάχ θα αφοπλίζονταν (κυριολεκτικά) από τις εκρήξεις των βομβητών τους;

Εντείνοντας τις απειλές που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι δυνατότητες των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Τουρκίας μεγαλώνουν, αυξάνοντας τον αριθμό των πυραύλων με βεληνεκές 800 km και με πυραύλους με βεληνεκές 2.000 km.

Ενώ ο Ερντογάν πυροδότησε το αντι-ισραηλινό αίσθημα στον λαό του εδώ και χρόνια, δεν τελειώνει η υποστήριξη του λαού για τις θέσεις του ισλαμιστή ηγέτη. Πρόσφατα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στη Γάζα και τη Χαμάς.

Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πιθανό πόλεμο εξετάστηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Nagel του Ισραήλ, για την αξιολόγηση του αυξανόμενου κινδύνου μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία.

Η έκθεση υπογραμμίζει «τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να ανακτήσει την επιρροή της Οθωμανικής εποχής, που αποτελεί απειλή, που θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και την Ιρανική πρόκληση», σημειώνοντας ότι «η Συριακή απειλή θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι πιο επικίνδυνο, με δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία να ενεργούν ως πληρεξούσιοί της για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Η επιτροπή πρότεινε την προετοιμασία αρκετών τομέων για το χειρότερο σενάριο με την Τουρκία, όπως: απόκτηση περισσότερων F-15, αεροσκαφών ανεφοδιασμού, drone και δορυφόρων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων κρούσης μεγάλης εμβέλειας, ενίσχυση των διαφορετικών αμυντικών συστημάτων Iron Dome, David’s Sling και Arrow του Ισραήλ, μαζί με τη νέα Iron Beam, ενισχύοντας το φράγμα ασφαλείας κατά μήκος της κοιλάδας του Ιορδάνη μέσω του οποίου οι τρομοκράτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είναι περιορισμένες, με περιστασιακές ελπιδοφόρες βελτιώσεις. Παρά τους πολλαπλούς πολέμους και τις επιχειρήσεις, τις πλαστές συλλήψεις Ισραηλινών τουριστών και πολλά άλλα, οι δύο χώρες διατηρούν γενικά διπλωματικές σχέσεις.

Οι σχέσεις των δύο χωρών διατηρήθηκαν ακόμη και μετά την απόπειρα του στολίσκου υπό την ηγεσία της Τουρκίας το 2010 να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα, που κατέληξε στον θάνατο 10 Τούρκων πολιτών, και τις κατηγορίες του Ερντογάν προς το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, κράτος απαρτχάιντ, ακόμη και όταν απείλησε να καταλάβει το Όρος του Ναού. Το 2018, οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους. Πιο πρόσφατα, το 2022, για την αποκατάσταση των σχέσεων, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Χέρτζογκ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν απάντησε στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς διακόπτοντας κάθε σχέση με το Ισραήλ και επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό στο Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο. Επίσης, η Τουρκία υποστήριξε στο Διεθνές Δικαστήριο την κατηγορία της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία.

Ο τουρισμός, κάποτε μια σημαντική πτυχή της διμερούς σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, έχει επίσης σχεδόν εξαφανιστεί. Κάποτε η Τουρκία ήταν κορυφαίος προορισμός για τους Ισραηλινούς. Όμως, δεν είναι πια. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ κάποτε οι πτήσεις ήταν καθημερινές και με μεγάλη συχνότητα.

Εκεί που κάποτε υπήρχαν τόσες πολλές πτήσεις, τόσος πολύς τουρισμός και οι δύο χώρες ήταν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, αναρωτιέται κανείς πόσο πιο χάλια μπορούν να γίνουν οι σχέσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο, τι μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να πραγματοποιήσει στις επιθετικές της απειλές;

Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή της στη Συρία, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ. Για χρόνια, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν επίσημα σε πόλεμο, τα σύνορα αυτά ήταν από τα πιο ήσυχα του Ισραήλ. Τώρα, καθώς η Τουρκία πλησιάζει γεωγραφικά στο Ισραήλ, αυτή η ησυχία θα μπορούσε να διακοπεί.

Μια στρατιωτική αντιπαράθεση, εσκεμμένη ή μη, μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ήταν άνευ προηγουμένου. Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη μέση ενός πολέμου με πολλά μέτωπα και την Ιρανική απειλή ακόμη υπαρκτή, αντιμετωπίζοντας ακόμα το τραύμα της σφαγής από την Χαμάς και τον πόλεμο που ακολούθησε, δεν θα ανεχθεί επιπλέον απειλές. Εάν ο Ερντογάν προχωρούσε σε επιθετική στρατιωτική δράση, το Ισραήλ θα ήταν δύσκολο να μην απαντήσει δυναμικά. Ένας πόλεμος με την Τουρκία θα ήταν συγκλονιστικός και άνευ προηγουμένου, αλλά όχι αδύνατος. Και τότε, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ποια θα ήταν η ευθύνη του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Τουρκίας;

Για όλους αυτούς και άλλους λόγους, είτε εκδιώκοντας την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, είτε να διαλύοντας το ΝΑΤΟ και να δημιουργώντας το ΝΑΤΟ νούμερο 2 χωρίς την Τουρκία, το status quo δεν μπορεί να παραμείνει ίδιο.

Ο μπαλαντέρ που απομένει είναι αν ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει την αυξανόμενη επικίνδυνη επιρροή της Τουρκίας και μπορεί και θα ενεργήσει επ' αυτής. Ας ελπίσουμε ότι η απάντηση είναι ναι.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου