Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Γιατί τέτοια στασιμότητα στα ενεργειακά;

Ενώ από το 2011 ξεκίνησαν οι σοβαρές προσπάθειες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στο Ελληνικό υπέδαφος, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στασιμότητα, που δεν οφείλεται στις εταιρείες, αλλά στο Ελληνικό κράτος.


Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας και νυν Ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης, παραχώρησε συνέντευξη στον Λάμπρο Καλαρρύτη. Ακούστε τη συνέντευξη ΕΔΩ.

Μέχρι το 2020 με νόμους το κράτους υπήρχαν 13-14 παραχωρήσεις προς εταιρείες, οι οποίες με δικά τους κεφάλαια θα προχωρούσαν σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα στοιχεία ήταν πολλά υποσχόμενα. Το Δημόσιο δεν θα ξόδευε ούτε ένα ευρώ και θα εισέπραττε το 40-50% των εσόδων. Τα έσοδα θα χρηματοδοτούσαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σήμερα, οι εταιρείες αποχωρούν από την Ελλάδα. Έχουν μείνει ενεργές μόλις 6 άδειες. Ποιος φταίει; Το Ελληνικό κράτος, που δεν κάνει τα αυτονόητα, όπως να εκδώσει άμεσα τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που τις καθυστερεί για σχεδόν 3 χρόνια. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχθεί η εκμετάλλευση των Ελληνικών κοιτασμάτων.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση εταιρείας που έφυγε από την Ελλάδα, είναι στην περίπτωση των Ιωαννίνων. Παρά τα 40 εκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι εταιρείες Repsol και Energean, παρά τις θετικές γνωμοδοτήσεις Δήμων και Περιφέρειας, παρά την απόρριψη των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι εταιρείες αποχώρησαν. Και αποχώρησαν όταν όλες οι ενδείξεις ήταν θετικότατες για την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων, επειδή δεν μπορούν να περιμένουν 3 χρόνια για την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα ίδια συνέβησαν με τις εταιρείες στον Πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στην περιοχή Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐας. Οι εταιρείες αποχώρησαν, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης για να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Εάν Πρωθυπουργός, Υπουργός Ενέργειας, συναρμόδια Υπουργεία, δεν ξεκαθαρίσουν στους επενδυτές, οι οποίοι βάζουν τα χρήματά τους και αναλαμβάνουν όλο το ρίσκο, ενώ το Δημόσιο δεν επενδύει ούτε 1 ευρώ, ότι θα τους στηρίξει, δεν θα υπάρξει πρόοδος.

Για τις παραχωρήσεις έχουν συμφωνήσει τα 3 μεγαλύτερα κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, γιατί δεν στηρίζονται οι εταιρείες, ώστε να ωφεληθεί το Ελληνικό Δημόσιο και ο Ελληνικός λαός;

Η Ελλάδα πληρώνει 8-10 δισεκατομμύρια ετησίως για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Προφανώς κάποιοι δεν θέλουν να σταματήσει αυτό και αντί να γίνονται εισαγωγές να χρησιμοποιηθούν τα Ελληνικά κοιτάσματα.

Θα πρέπει να αλλάξουν οι αντιλήψεις και οι πολιτικές, ειδικά τώρα που η Ευρώπη ολόκληρη αναζητά φυσικό αέριο. Η Ελλάδα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη. Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για ύπαρξη πολύ μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει μια δύσκολη συζήτηση μεταξύ Ελληνικού δημοσίου και Exxon, καθώς η εταιρεία φέρεται να ζητά διασφαλίσεις ότι πριν προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση δεν θα υπάρξουν νέα εμπόδια με προσφυγές από περιβαλλοντικές οργανώσεις, που θα καθυστερήσουν το έργο για χρόνια.

Οι επενδυτές το μόνο που ζητούν είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι. Για παράδειγμα, ο νόμος λέει ότι η γνωμοδότηση πρέπει να γίνεται εντός 3 μηνών και όχι εντός 3 ετών, όπως γίνεται τώρα. Έτσι, ο επενδυτής παίρνει τα χρήματά του και τα επενδύει σε άλλη χώρα.

Οι ενεργές συμβάσεις σήμερα στην Ελλάδα για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είναι οι 2 νοτίως της Κρήτης, βορείως της Κέρκυρας, στον Κυπαρισσιακό κόλπο και το Κατάκολο, όταν ξεμπλοκάρει.

Φυσικά τα ενεργειακά περιλαμβάνουν και την προώθηση της κατασκευής του αγωγού East Med που τελευταία έχει ξεχαστεί, κυρίως με Ελληνική υπαιτιότητα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου και Ελλάδας – Ισραήλ, καθώς χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Τη στιγμή που επιβεβαιωμένα υπάρχουν 680 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε φροντίσει ήδη να γίνεται η εκμετάλλευσή τους προς όφελος του Ελληνικού λαού και να αφήσει στην άκρη την δήθεν πράσινη ενέργεια και τα πράσινα άλογα.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου