Όταν δεν έχεις Ιστορία, προσπαθείς να δημιουργήσεις για να δείξεις πιο ισχυρός και να κερδίσεις τον σεβασμό των αμαθών.
Ο Τούρκος Πρόεδρος με ανάρτησή του στο Χ μίλησε για την 2234η επέτειο ίδρυσης των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων…
«Συγχαίρω με τα πιο εγκάρδια συναισθήματά μου, την επέτειο ίδρυσης των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεών μας, οι οποίες έχουν ιστορία 2234 ετών γεμάτη ένδοξες νίκες. Χαιρετίζω με σεβασμό τα ηρωικά μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Χερσαίων Δυνάμεών μας και θυμάμαι με ευγνωμοσύνη τους μάρτυρες μας» έγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η άνοδος στον θρόνο του Αυτοκράτορα Μετέ Χαν το 209 π.Χ. αναγνωρίζεται ως η ίδρυση του Τουρκικού Στρατού. Το οργανωτικό μοντέλο του στρατού, που ξεκίνησε ο Χαν, χρησιμοποιήθηκε επίσης και από άλλα τουρκικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Γκιοκτούρκων, των Ουιγούρων, των Σελτζούκων και των Οθωμανών.
Σύμφωνα με την Wikipedia, Μετέ Χαν είναι το όνομα που χρησιμοποιείται στα Τουρκικά για τον Modu Chanyu. Αυτός ήταν γιος του Τούμαν και ιδρυτής της αυτοκρατορίας των Ξιονγκνού. Ανέλαβε την εξουσία διατάζοντας τους άντρες του να σκοτώσουν τον πατέρα του το 209 π.Χ.
Ο Μόδου βασίλευσε από το 209 έως το 174 π.Χ. Ήταν στρατιωτικός ηγέτης υπό τον πατέρα του Τούμαν και αργότερα τσανγιού (τίτλος ανώτερου άρχοντα) της Αυτοκρατορίας Ξιονγκνού, με έδρα το Μογγολικό Οροπέδιο.
Εξασφάλισε τον θρόνο και ίδρυσε την ισχυρή Αυτοκρατορία Ξιονγκνού ενοποιώντας με επιτυχία τις φυλές των Μογγολικών-Μαντζουριανών νομάδων σε απάντηση στην απώλεια των βοσκοτόπων Ξιονγκνού από τις εισβολές των δυνάμεων Τσιν υπό τη διοίκηση του Μενγκ Τιάν το 215 π.Χ.
Ενώ ο Μόδου προώθησε την στρατιωτικοποίηση και ουσιαστικά συγκέντρωσε την εξουσία των Ξιονγκνού, οι Τσιν γρήγορα έπεσαν σε λάθη με τον θάνατο του πρώτου αυτοκράτορα το 210 π.Χ., αφήνοντας στον Μόδου ελεύθερο χώρο να επεκτείνει την αυτοκρατορία του σε μια από τις μεγαλύτερες της εποχής του.
Τα ανατολικά σύνορα εκτείνονταν μέχρι τον ποταμό Λιάο, τα δυτικά σύνορα της αυτοκρατορίας έφταναν μέχρι τα βουνά Παμίρ, ενώ τα βόρεια σύνορα έφταναν στη λίμνη Βαϊκάλη. Οι επιδρομές του Μόδου στην Κίνα είχαν ως αποτέλεσμα η δυναστεία να συμφωνήσει να πληρώνει ετήσιο φόρο υποτέλειας μαζί με άλλα αγαθά όπως μετάξι, σιτηρά και ρύζι. Τον Μόδου διαδέχθηκε ο γιος του Λαοσάνγκ.
Η ιστορία του νεαρού Modu μοιάζει με μια διαδεδομένη κατηγορία λαϊκών παραμυθιών στις οποίες ένας νεαρός ήρωας εγκαταλείπεται, πηγαίνει σε μια εκστρατεία, αποδεικνύει την αξία του, αποκτά μια ομάδα έμπιστων συντρόφων, επιστρέφει στην πατρίδα του, σκοτώνει μια ισχυρή προσωπικότητα και γίνεται βασιλιάς.
Το όνομα Modu έχει συνδεθεί με τον Oghuz Khagan, έναν θρυλικό πρόγονο των Oghuz Turks (Τούρκων). Ο λόγος γι' αυτό είναι μια εντυπωσιακή ομοιότητα της βιογραφίας του Oghuz Khagan στην τουρκοπερσική παράδοση με τη βιογραφία του Modu στις κινεζικές πηγές (διαμάχη μεταξύ πατέρα και γιου και δολοφονία του πρώτου, η κατεύθυνση και η ακολουθία των κατακτήσεων, κλπ).
Μια άλλη πρόταση τη συνδέει με το όνομα της βασιλικής φυλής των Μαγυάρων της Ουγγαρίας και με τους μακρινούς συγγενείς τους, τους Mators, που τώρα έχουν εξαφανιστεί.
Ο Μόδου έχει συνδεθεί και με τους Βούλγαρους Χαν.
Φυσικά οι Τούρκοι τον θεωρούν δικό τους «γενάρχη» θα λέγαμε, ώστε να φανεί ότι έχουν ιστορία 2234 ετών. Ταυτόχρονα όμως παραδέχονται ότι προέρχονται από τις στέπες της Μογγολίας και δεν αποτελούν τους ιδιοκτήτες της Μικράς Ασίας, την οποία κατέκτησαν εκδιώκοντας τους Έλληνες, τους Ασσύριους, τους Αρμένιους, τους Κούρδους και όποιους άλλους λαούς βρέθηκαν στην περιοχή.
Εμείς να ευχηθούμε στους Τούρκους, καλή επιστροφή στα πατρώα εδάφη της Μογγολίας και σύντομα!
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου