Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026

Διεθνές Δίκαιο, ποιο Διεθνές δίκαιο;

Οι ενέργειες και τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ, έφεραν στο προσκήνιο το λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο και την παραβίασή του. Όμως, το Διεθνές Δίκαιο παραβιάζεται εδώ και δεκαετίες, ενώ ερμηνεύεται κατά το δοκούν από δεκάδες χώρες.


Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια λέει ο σοφός Ελληνικός λαός. Στην περίπτωση του Διεθνούς Δικαίου, μάθαμε από τον Ντόναλντ Τραμπ αυτό που όλοι λέμε μεταξύ μας και ελάχιστοι γράφουμε στα άρθρα μας: δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο, παρά μόνο το Δίκαιο του στρατιωτικά ισχυρού.

Αυτήν ακριβώς την πρόταση, οι αναγνώστες του CosmoStatus την διαβάζουν εδώ και χρόνια, σε πάρα πολλά άρθρα μας. Έπρεπε όμως να το πει (εμμέσως) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για να το αντιληφθούν οι περισσότεροι.

Η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στους New York Times είναι χαρακτηριστική για το Διεθνές Δίκαιο.

«Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η εξουσία του περιορίζεται μόνο από την «δική μου ηθική. Το δικό μου μυαλό. Είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει». 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα έπρεπε να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο, αλλά, όπως είπε: «Εξαρτάται από το ποιος είναι ο ορισμός σας για το Διεθνές Δίκαιο».

Ακριβώς αυτό είναι το κλειδί του μέλλοντος: ποιος ορίζει το Διεθνές Δίκαιο;

Όταν το Διεθνές Δίκαιο τηρείται επιλεκτικά και βάσει των συμφερόντων τους από τις περισσότερες χώρες που ανήκουν στην λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και από την ίδια την ΕΕ, τότε το Διεθνές Δίκαιο έχει ήδη καταργηθεί.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο τρόπος που αντιδρά η ΕΕ στην κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η ΕΕ και οι χώρες της λεγόμενης Ένωσης, αδιαφορούν για το ότι το 37% της έκτασης της Κύπρου που είναι μέλος της Ένωσης, βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή από το 1974. 

Με διάφορα τερτίπια, προφάσεις και πεισματικά, η Τουρκία αρνείται να απελευθερώσει την Κύπρο, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο ερμηνεύει κατά το δοκούν. 

Καμία Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε και η ΕΕ η ίδια, δεν έχει διανοηθεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για να αναγκαστεί να απελευθερώσει την Κύπρο.

Αντίθετα, η ΕΕ και οι περισσότερες χώρες της Ένωσης, αντιτάχθηκαν έμπρακτα στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία για να πιεστεί και να αναγκαστεί να σταματήσει την εισβολή και επί 4 χρόνια προσφέρουν όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί στην Ρωσική επίθεση.

Η Ρωσία, εισέβαλλε στην Ουκρανία, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, το Διεθνές Δίκαιο έχει παραβιαστεί πολλές φορές, μέσω των πολέμων που έχουν διεξάγει στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, στους βομβαρδισμούς του Ιράν και στη Νιγηρία και προσφάτως στην απαγωγή του δικτάτορα Μαδούρο από τη Βενεζουέλα.

Αυτό που όμως ξύπνησε και φόβισε του Ευρωπαίους, είναι η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να παραβεί το Διεθνές Δίκαιο και να εντάξει την Γροιλανδία στις ΗΠΑ. Την Γροιλανδία που ανήκει στην Δανία, μια επίσης χώρα του ΝΑΤΟ.

Ως διά μαγείας, ξύπνησαν οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δύο χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να πολεμήσουν μεταξύ τους, επειδή η μία αμφισβητεί την κυριαρχία της άλλης επί μίας νήσου!

Μα, εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια, επίσημα, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδος σε 152 κατοικημένα και μη νησιά στο Αιγαίο πέλαγος! Εδώ και 30 χρόνια, η Τουρκία παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, έχει ενεργό Casus Belli (αιτία πολέμου) κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Για την περίπτωση της Τουρκίας, όπου μία χώρα του ΝΑΤΟ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές χώρες αδιαφορούν!

Ε, για ποιο Διεθνές Δίκαιο μιλάμε; Το Διεθνές Δίκαιο είναι κουρελόχαρτο. Το Διεθνές Δίκαιο είναι για τους αδύνατους, για τους στρατιωτικά αδύνατους. Διότι εάν η Τουρκία διέθετε υπεροπλία έναντι της Ελλάδας και είχε σίγουρη τη νίκη σε περίπτωση εισβολής στα Ελληνικά νησιά, τότε θα το είχε κάνει προ πολλού. Ευτυχώς, γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλά εξοπλισμένη και ότι η απάντηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι συντριπτική. Έτσι, δεν έχει τολμήσει, ακόμα, το αδιανόητο: να παραβιάσει για μια ακόμη φορά το Διεθνές Δίκαιο χωρίς να τιμωρηθεί από την διεθνή κοινότητα.

Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά και όσοι αρνούνται να αντιληφθούν την πραγματικότητα, ας ανοίξουν επιτέλους το μυαλό τους και τα μάτια τους και ας δουν ότι δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχει μόνο το Δίκαιο του στρατιωτικά ισχυρού.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να βγούμε στους δρόμους σκίζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο συμφέρει την Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν την συμφέρει. Η ανομία και ο νόμος της ζούγκλας δεν συμφέρει κανέναν. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να προασπίζεται και να προτάσσει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό άλλωστε απαιτεί ο πολιτισμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφοπλιστεί. 

Η Ελλάδα είναι κυκλωμένη από χώρες που εποφθαλμιούν εδάφη της: η Αλβανία την Ήπειρο, η Ψευδομακεδονία την πραγματική Μακεδονία, η Τουρκία τα νησιά του Αιγαίου και η Βουλγαρία επιθυμεί έξοδο στο Αιγαίο.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να επιβιώσει στη νέα διεθνή πραγματικότητα όπου το Διεθνές Δίκαιο ακολουθείται κατά το δοκούν, όπου όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «εξαρτάται από το ποιος είναι ο ορισμός σας για το Διεθνές Δίκαιο» θα πρέπει απλώς να είναι στρατιωτικά πανίσχυρη. Θα πρέπει να διαθέτει τα πιο εξελιγμένα όπλα, ώστε να μπορεί να επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο μέσω των πανίσχυρων όπλων της.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου