Οι διαδικασίες για την αναβάθμιση / εκσυγχρονισμό των 38 πολύτιμων F-16 Block 50 σε Viper επιτέλους ξεκίνησαν. Η αναβάθμιση έχει κριθεί απολύτως απαραίτητη από τη στρατιωτική ηγεσία ώστε να δημιουργηθεί ένας πανίσχυρος και ομοιογενής στόλος 120 αεροσκαφών.
Όμως η τελική (επιτέλους) απόφαση θεωρείται πολιτική, ώστε να επιταχυνθούν οι προμήθειες από τις ΗΠΑ.
Το συνολικό κόστος του εκσυγχρονισμού των 38 F-16 Block 50 σε Viper εκτιμάται ότι θα είναι λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Με βάση τον προγραμματισμό που προωθείται, οι διαδικασίες για την σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν εντός του 2026, ενώ η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2027.
Η πρώτη παραλαβή αναβαθμισμένου αεροσκάφους F-16 Block 50 σε Viper θα γίνει το 2031. Το τελευταίο F-16 Block 50 που θα αναβαθμιστεί σε Viper θα παραδοθεί το 2037. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική διάρκεια της σύμβασης θα είναι για 10 έτη και θα εκτείνεται και μετά το τέλος του τρέχοντος Μεσοπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ).
Η αναβάθμιση θα γίνει στην Ελλάδα και θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η παράδοση των πρώτων 82 Viper.
Το ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ως το 2037 γεννά ερωτηματικά, καθώς δείχνει να έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Ο εκσυγχρονισμός των πρώτων 82 F-16, μετά την παράδοση του πρώτου εκσυγχρονισμένου στις ΗΠΑ αεροσκάφους το 2021, αναμένεται να μην υπερβεί τα 6 χρόνια και να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2027. Επομένως, για ποιον λόγο αναμένεται να διαρκέσει επίσης 6 έτη ο εκσυγχρονισμός μόλις 38 αεροσκαφών (2031-2037);
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που τα χρήματα υπάρχουν καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο ΜΠΑΕ, έως το 2031 δεν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος στον προϋπολογισμό αμυντικών εξοπλιστικών δαπανών, καθώς ο διαθέσιμος χώρος έχει ήδη δεσμευτεί από άλλα μεγάλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το πλαίσιο που θέτει το Υπουργείο Οικονομικών είναι συγκεκριμένο και εξαιρετικά δεσμευτικό με αποτέλεσμα η δυνατότητα που διαφαίνεται να αφορά σταδιακή αποδέσμευση των σχετικών πόρων σε βάθος χρόνου από το 2031 έως το 2037.
Δηλαδή η λεγόμενη δημοσιονομική πειθαρχία είναι ανώτερη από την ασφάλεια της χώρας!!!
Μόνο εφόσον εξασφαλιστεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για αμυντικές δαπάνες μπορεί το πρόγραμμα να ξεκινήσει νωρίτερα και να μην μετατεθεί για το 2031, με αρνητικές συνέπειες τόσο στην επιχειρησιακή ομοιογένεια του στόλου των αεροσκαφών όσο και στη διατήρηση του ρυθμού παραγωγής εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών στην ΕΑΒ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου