Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

Προκαλούν την Ελλάδα οι Αλβανοί

Μπορεί να ζουν και να τρώνε ψωμί στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια, δεν σέβονται όμως την χώρα που τους έσωσε από τον «σοσιαλιστικό παράδεισο» του Χότζα. Μπορεί να έγιναν προσπάθειες «ένταξής» τους στην Ελλάδα, οι Αλβανοί όμως ονειρεύονται την Μεγάλη Αλβανία, που θα περιλαμβάνει την Ήπειρο και την Κέρκυρα!

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό σταθμό Ora News, ο πρόεδρος του κόμματος PDIU των Τσάμηδων, Σπετίμ Ιντρίζι, εξελέγη στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Αλαβανικής Βουλής και προχώρησε σε δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Είπε συγκεκριμένα:
«Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας, αλλά και στην υπόθεση, την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και Τσάμη αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος».

Η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών από τον εκπρόσωπο Τύπου Κωνσταντίνο Κούτρα, ήταν άμεση για το θέμα της «τσαμουριάς»:
«Η επιλογή προσώπων, που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έχει προκύψει όχι μόνο ακραίος εθνικιστής αλλά και φανατικός της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας.
Μόλις προ δύο μηνών είχε μιλήσει για την ένωση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, (http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/04/blog-post_75.html) ενώ μόλις πριν δύο εβδομάδες είχαμε τα αιματηρά γεγονότα του Κουμάνοβο στα Σκόπια με Αλβανόφωνους εισβολείς.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να θυμίσουμε πως κατά την επίσκεψη του τότε Υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια στα Τίρανα το 1987, για να αρθεί το εμπόλεμο με την Αλβανία και να ανοίξουν τα σύνορα, είχε παραδοθεί πλήρης φάκελος στην Αλβανία, με τον οποίο ξεκαθαριζόταν το θέμα των Τσάμηδων και της Τσαμουριάς. Οι Αλβανία είχε αποδεχθεί τον φάκελο και είχε συμφωνήσει σε όλα. Έτσι υπήρξε η άρση του εμπολέμου προς την Αλβανία από την Ελλάδα.
28 χρόνια μετά, η Αλβανία ανακινεί και πάλι ένα διευθετημένο θέμα. Αυτό μόνο σοβαρότητα δεν μπορεί να υποδεικνύει για την Αλβανία, που υποτίθεται θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αλβανία προσπαθεί να ηγηθεί όλων των Αλβανικών πληθυσμών στην Βαρντάρσκα (FYROM), στο Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Τα Τίρανα απειλούν με ΒΕΤΟ τα Σκόπια σε σχέση με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, εάν δεν ικανοποιηθούν τα Αλβανικά αιτήματα για αυτονομία των Αλβανών της χώρας.
Μήπως θα έπρεπε να απειλήσει με ΒΕΤΟ την Αλβανία και η Ελλάδα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν σταματήσουν τα παράλογα αιτήματα περί τσαμουριάς;
Μετά τις προκλήσεις των Αλβανών που αμφισβητούν τα θαλάσσια αλλά ακόμη και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, (διαβάστε λεπτομέρειες στο link: http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/05/blog-post_69.html) η Ελλάδα απάντησε με προκήρυξη διαγωνισμού παραχώρησης των 20 θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Η εν λόγω προκήρυξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με αριθμό 2014/C400/03 στις 17 Νοεμβρίου 2014 και σε αυτή αποτυπώνονται οι χάρτες με τα υπό παραχώρηση οικόπεδα, προσδιορισμένα ακριβώς με τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες κατά τα πρότυπα αντίστοιχων διαγωνισμών στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Η αναλυτική παρουσίαση των οικοπέδων καλύπτει 7 σελίδες της προκήρυξης, όπου εκτός από τον Χάρτη, καταγράφονται και τα «στοιχειώδη ορθογώνια που συνιστούν τις προς παραχώρηση περιοχές». Εκεί θα παρατηρήσει κανείς ότι σε αρκετά σημεία υπάρχει ένας αστερίσκος. Πρόκειται για εξωτερικά όρια οικοπέδων που γειτονεύουν με τις ΑΟΖ γειτονικών χωρών και συγκεκριμένα της Αλβανίας και της Ιταλίας για την περιοχή του Ιονίου και της Λιβύης και την περιοχή της Κρήτης.

Στην προκήρυξη υπάρχει σημείωση για τους αστερίσκους που αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τα εξωτερικά όρια του κάθε μπλοκ που είναι χαρακτηρισμένα με αστερίσκο οριοθετούνται σύμφωνα με τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης και σε περίπτωση απουσίας τέτοιων συμφωνιών, με τη μέση γραμμή, όπως περιγράφεται στο άρθρο 2, παράγραφος 1 του νόμου 2289/1995, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 156 παράγραφος 2 του νόμου 2289/1995 (ΦΕΚ Α179/22.08.2011)».
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις Ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετρείται το εύρος της αιγιαλίτιδος ζώνης».

Η προκήρυξη για την παραχώρηση οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη στηρίχτηκε στους νόμους 2289/1995 και 2289/1995 που σέβονται απολύτως τις διεθνείς συνθήκες για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Αλβανία από τον Νοέμβριο που δημοσιεύτηκε η προκήρυξη στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν αντέδρασε, ενώ είχε προηγηθεί η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου 2014.
Πολύ περισσότερο προκαλούν εντύπωση οι αμφισβητήσεις που έχει εκφράσει η Αλβανία για τα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων, οι χάρτες των οποίων δημοσιοποιήθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη, το 2011.

Παράγοντες από τον χώρο της ενέργειας συνδέουν τις όψιμες αιτιάσεις του πρωθυπουργού και «οραματιστή της Μεγάλης Αλβανίας» Εντι Ράμα με την προσπάθεια υπονόμευσης του Ελληνικού διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακες που λήγει στις 14 Ιουλίου, δεδομένου ότι οι περιοχές που εμφανίζουν ως αμφιλεγόμενες είναι οι πιο ελπιδοφόρες σε κοιτάσματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εντι Ράμα είναι αυτός που από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε οργανώσει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας για την ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Αλβανία το 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Ουδέποτε τέθηκε οποιασδήποτε φύσης θέμα όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός των θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων και δημοσιεύθηκε ο αντίστοιχος χάρτης στην Εφημερίδα της Ε.Ε. Αυτό αποτελεί απόδειξη της σοβαρότητας και τεκμηρίωσης του διαγωνισμού στο διεθνές δίκαιο, αλλά και της προώθησης των εθνικών δικαίων και συμφερόντων» τόνισε στην Καθημερινή ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και συμπλήρωσε:
«Οποιαδήποτε υποχώρηση από το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας να προωθεί τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι αδιανόητη και εθνικά επιζήμια».

Ας ελπίσουμε πως η φίλη Αλβανία θα σεβαστεί την χώρα που την στήριξε και έθρεψε επί 25 χρόνια και δεν θα φερθεί σαν την Τουρκία που θεωρεί ευκαιρία το να «χτυπήσει» την οικονομικά πληγωμένη Ελλάδα.Με πληροφορίες από: kathimerini.gr και defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου