Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Κίνηση όξυνσης από τα Τίρανα (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Ένα ακόμη βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της όξυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, καθώς με δήλωσή του από τα Τίρανα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα, υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας του «να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα».

Ο Έντι Ράμα επιβεβαιώνει πλήρως τα συνεχή δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η Αλβανία έχει ζητήσει «πληροφορίες» για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, αλλά και την Ήπειρο!

Τα Τίρανα έχουν ζητήσει τροποποίηση των σχεδίων για έρευνες υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα Αλβανικά χωρικά ύδατα, και τους χάρτες των περιοχών που θα γινουν έρευνες στην Ήπειρο, θέση που απορρίπτουν οι ειδικοί επιστήμονες στην Ελλάδα.

Ο κ. Ράμα, είπε ότι «εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Βλέπουμε πως η Αλβανία, δεν ενδιαφέρεται για σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, αλλά βάζει πάνω απ' όλα τον μεγαλοϊδεατισμό της για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Επίσης ο κ. Ράμα είπε ότι «δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς».

Η δήλωση του κ. Ράμα είναι αναληθής, καθώς ενώ η Αλβανική κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα ήταν εκείνη που υπέγραψε την συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα. Στη συνέχεια όμως, με πρωτοβουλία του Έντι Ράμα, ακυρώθηκε η συμφωνία από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Συνεπώς, δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας η μη εφαρμογή της συμφωνίας.

Επίσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός, υποστήριξε πλήρως την επιλογή του για την υποστήριξη  και  εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του Αλβανικού κοινοβουλίου,  δηλώνοντας ότι «όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».

Σημειώνεται ότι στην εκλογή Ιντρίζι είχε αντιδράσει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με δήλωσή του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα είχε αναφερθεί στο ιστορικό παρελθόν και στην συνεργασία των Τσάμηδων με τους ναζί, σημειώνοντας την ενόχληση της Αθήνας.

Για τις προκλήσεις των Αλβανών τις τελευταίες ημέρες, σας είχαμε ενημερώσει λεπτομερώς από το cosmostatus με το άρθρο:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/05/blog-post_24.html

Πριν από λίγο, έγινε γνωστή και ολόκληρη η προκλητική δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, αλλά και η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Έντι Ράμα Δήλωσε:
«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το Αλβανικό κράτος ζητάει από τις Ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας απάντησε λέγοντας:
«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά. Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».Με πληροφορίες από άρθρο του Σωτήρη Σιδέρη για το kathimerni.gr και το defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου