Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Συνεργασία Αλεξανδρούπολης - Κριμαίας και πτήση για Αγία Πετρούπολη

Η περιφέρεια της Συμφερόπολης (Κριμαία – Ρωσία) και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Έβρου υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σε θέματα εμπορικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Επίσης στις 19 Φεβρουαρίου αδελφοποιήθηκε η Αλεξανδρούπολη με την Συμφερόπολη.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε γνωστή από τον Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Russia Today.

«Το ενδιαφέρον μας είναι πολύ σοβαρό. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη πως η πόλη (της Αλεξανδρούπολης) είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια, που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής προϊόντων παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο. Επιπλέον ο  Έβρος είναι μία περιοχή με πολύ ανεπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία, από την οποία τρέφεται σχεδόν όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των δύο πλευρών για να  υλοποιήσουμε εμπορική ανταλλαγή με ό,τι είναι αναγκαίο», είπε ο Δήμαρχος στην συνέντευξή του.

Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti και τη Ρωσική ιστοσελίδα Vestnik Kavkaza, η Αλεξανδρούπολη πρόκειται να γίνει ενεργειακός κόμβος, με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να περάνε από την πόλη, καθώς και σταθμό υγροποιημένου αερίου, ενώ ο νομός παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος από την Αιολική ενέργεια.

Για να υλοποιηθεί η συμφωνία, χρειάζεται και η συνεργασία της Βουλγαρίας, την οποία αναμένεται να πείσει η Ρωσική πλευρά.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν πραγματοποιηθεί  έργα εμβάθυνσης ώστε να δέχεται μεγάλα πλοία, ενώ ολοκληρώθηκαν και τα ανάλογα έργα υποδομής στην στεριά, όπως η σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην  Κριμαία δεν θα εμποδίσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών, τόνισε  ο  Ευάγγελος Λαμπάκης και
εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα οι κάτοικοι της Χερσονήσου της Κριμαίας θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν σχέσεις με όλες τις περιοχές της Ελλάδος, με τις οποίες η συνεργασία θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες.

Όπως έγινε γνωστό με την επιστροφή του Ευάγγελου Λαμπάκη στην Αλεξανδρούπολη, θα αρχίσει να εκτελείται και πάλι η πτήση Αγία Πετρούπολη – Αλεξανδρούπολη κάθε Σάββατο, με χρηματοδότηση από την Ρωσική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, Ρώσοι επιχειρηματίες θα χρηματοδοτήσουν κατά 100% (4 εκατομμύρια ευρώ) την ανέγερση Χριστιανικού ναού Ρωσικής αρχιτεκτονικής με 12 χρυσούς τρούλους, που θα αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης και προσκυνήματος για Ρώσους τουρίστες στην Αλεξανδρούπολη. Τα σχέδια είναι εντυπωσιακά και βρίσκονται ήδη στα χέρια του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμου. Ο πιθανότερος χώρος για την ανέγερση του Ναού είναι στο φυτώριο, σε οικόπεδο του Δήμου.

Ας ελπίσουμε πως οι συμφωνίες θα υλοποιηθούν και δεν θα μείνουν στα χαρτιά, όπως έμεινε στα χαρτιά ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και διάφορα άλλα επιχειρηματικά σχέδια που ακούστηκαν για την περιοχή τα τελευταία χρόνια…



Πηγές: RIA Novosti Vestnik Kavkaza Pentapostagma Status Radio 94,2 Maximum 93.6 pontos-news

1 σχόλιο:

  1. Εύγε Σ' Εκείνους Που Προσπαθούν Για Το Καλό Της Χώρας, Και Ανοίγουν Δρόμους Προόδου Και Ανάπτυξης.......Χαιρετίζω Τις Προσπάθειες-Ενέργειες......!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή