Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Παγκόσμια δικαίωση της Ελλάδας για την ΑΟΖ

Οι χάρτες που δημοσίευσε η οργάνωση Marine Regions, που θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο χαρτογράφησης θαλασσίων ζωνών, δικαιώνουν τις θέσεις της Ελλάδας για την ΑΟΖ.

Η Marine Regions εξέδωσε στις 21 Οκτωβρίου 2016 την 9η έκδοση με τους αναθεωρημένους χάρτες των ΑΟΖ, όλων των κρατών της γης, που περιλαμβάνουν τα Χωρικά Ύδατα, τη Συνορεύουσα Ζώνη, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα Εσωτερικά Ύδατα και τα Ύδατα Αρχιπελάγους.

Στις πληροφορίες που δίνονται σε κάθε χάρτη, αναφέρονται οι συνθήκες και οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών, αλλά αναφέρονται και οι αμφισβητήσεις, όπου υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, αναφέρεται πως υπάρχει διαφορά – αμφισβήτηση μέσω του ΟΗΕ από την Τουρκία.

Στον πρώτο χάρτη βλέπουμε την ΑΟΖ της Ελλάδας, που είναι αυτό που ανήκει στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το Θαλάσσιο Δίκαιο:



Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.

Στον δεύτερο χάρτη βλέπουμε την ΑΟΖ της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα το δίκιο της Ελλάδας:


Στον τρίτο χάρτη φαίνονται τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ν.μ. αν ποτέ γίνει χρήση του δικαιώματός τους.

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο που δεν διαθέτει χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.


Ο χάρτης αυτός είναι ταυτόσημος με τον χάρτη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και τον χάρτη του Εθνικού Συμβούλιου Πληροφοριών των ΗΠΑ:


Ταυτόχρονα, δικαιώνεται και η Κύπρος, η οποία παρουσιάζεται ενιαία και ενωμένη:


Επειδή η Ελλάδα και όσοι την κυβερνούν διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα έναντι της Τουρκίας και φοβούνται να της απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο, έχει επιχειρηθεί να καλυφθεί η Ελλάδα στο θέμα της ΑΟΖ από την ΕΕ.

Έτσι, στις 7 Μαρτίου 2013, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε στην ΑΟΖ της Ευρώπης, τασσόμενος σαφώς υπέρ μίας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα θέματα των εξωτερικών συνόρων και της ΑΟΖ.

Στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει:
«Το Ελληνικό ή το Κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο και ευρωπαϊκό πετρέλαιο. Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις ΑΟΖ; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;».

Ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, είχε σχολιάσει πολύ θετικά την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να θέσει θέμα Ευρωπαϊκής ΑΟΖ λέγοντας:
«Όπως ξέρετε, εγώ αποφεύγω την εύκολη κριτική. Θεωρώ ότι μπορεί να αποδειχθεί καλή η κίνηση και η επιλογή αυτή. Λέω λοιπόν ότι μπορεί να αποδειχθεί μια ευφυής κίνηση, διότι απεμπλέκει την αξιοποίηση των πηγών, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, από το εθνικό επίπεδο και σε γεωπολιτικό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί ευφυής αυτή η κίνηση».

Τον Νοέμβριο του 1976 η ΕΟΚ είχε αποφασίσει την προέκταση των αλιευτικών ζωνών όλων των μελών της σε 200 ν.μ.. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η μεταβίβαση στην Κοινότητα της αποκλειστικής αρμοδιότητας για τις διαπραγματεύσεις για αλιευτικές συμφωνίες της ΕΟΚ με κράτη μη-μέλη της Κοινότητας. Επίσης, η Κοινότητα συμφώνησε σε ορισμένες αρχές για την μελλοντική της πολιτική σε θέματα διαχείρισης και διατήρησης των αλιευτικών πόρων.

Από το τέλος του 1976 η τότε ΕΟΚ προσπάθησε να δημιουργήσει μια κοινή αλιευτική πολιτική, αποδεκτή σε όλα τα μέλη της, με μακροπρόθεσμους στόχους.

Το 1983, η ΕΟΚ ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη της να δημιουργήσουν μια αλιευτική ζώνη 12 ν.μ. ανεξάρτητα από το μήκος των χωρικών τους υδάτων.
Η Ελλάδα όμως, δεν έκανε τότε καμία ενέργεια για να δημιουργήσει αλιευτική ζώνη 12 ν.μ.

Αργότερα, η Τουρκία βλέποντας πολλές χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν την αλιευτική τους ζώνη στα 12 ν.μ. και φοβούμενη ότι και η Ελλάδα θα έκανε το ίδιο, αντέδρασε και στις 25 Οκτωβρίου 1990 κάλεσε στην Άγκυρα όλους τους πρεσβευτές της ΕΕ, εκτός από τον Έλληνα πρέσβη και τους ζήτησε να μην επεκτείνουν την αλιευτική ζώνη τους στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο.

Δυστυχώς, η ΕΕ αποδέχτηκε το Τουρκικό διάβημα αλλά, ακόμα χειρότερα, το αποδέχθηκε και η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Όταν η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ΑΟΖ 200 ν.μ. για όλα τα κράτη-μέλη της, η Τουρκία ζήτησε να μη δημιουργηθεί μια τέτοια ζώνη στη Μεσόγειο. 

Η ΕΕ αποδέχθηκε και πάλι το Τουρκικό αίτημα, όπως και η Ελλάδα.

Η εξήγηση που δόθηκε από την ΕΕ ήταν ότι τα ψάρια σε αυτή τη θάλασσα έχουν υψηλή μεταναστευτική τάση και έτσι δεν κρίθηκε χρήσιμο να επεκταθούν τα 200 ν.μ. και σε αυτή την θάλασσα.

Όμως, η εξαίρεση της Μεσογείου από την ζώνη των 200 ν.μ., δεν εξυπηρετεί τα συνολικά συμφέροντα της ΕΕ και, ουσιαστικά, έχει πλέον αδρανήσει, ιδιαίτερα τώρα που η Κύπρος διαθέτει επίσημα ΑΟΖ.

Η Τουρκία, μέχρι στιγμής δεν έχει απειλήσει την Ελλάδα λέγοντας ότι η δημιουργία Ελληνικής ΑΟΖ θα είναι casus belli όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ.

Όμως, εάν δοθεί εντολή από την ΕΕ για δημιουργία ΑΟΖ σε όλα τα κράτη-μέλη της, ίσως η Τουρκία να αρχίσει τις απειλές. Τότε όμως η Τουρκία θα είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει το casus belli και κατά της ΕΕ.

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ και διεξάγει διαπραγματεύσεις. Ξεχνά όμως ότι δύο από τους όρους για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ είναι η υποχρέωσή της να επικυρώσει τη νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας και να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της ΕΕ.

Το κακό είναι πως και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεχνάει διαχρονικά να υπενθυμίσει στη Τουρκία αυτούς τους σημαντικούς όρους, κάθε φορά που παραβιάζονται τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Είναι καιρός η Ελλάδα να σηκώσει το ανάστημά της και να απαιτήσει τα δίκαιά της, που απορρέουν από τον ΟΗΕ, τις διεθνείς συμβάσεις, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το παγκόσμιο δίκαιο.

Ας μην ξεχνάμε όμως, τι λένε οι σοφοί Έλληνες:
«όπου δεν τύπτει λόγος, τύπτει ράβδος»…


60 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. ΑΟΖ έχει μια χώρα μόνο αφού μονομερώς την δηλώσει ! 4
      Οι ανθέλληνες των Αθηνών ούτε τώρα δεν προτίθενται να την δηλώσουν !
      Η Ελλάς δεν μπορεί έτσι να δικαιωθεί όταν δεν έχει κάνει τα ελάχιστα !

      Διαγραφή
    2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟς4 Δεκεμβρίου 2019 στις 1:06 μ.μ.

      Είναι βέβαιο ότι η ΑΟΖ δηλώνεται μονομερώς από το κράτος; Εάν ναι, πώς δημιουργήθηκε θέμα με την Αλβανία και εκκρεμεί ο καθορισμός ΑΟΖ στην πλευρά του Ιονίου
      ;

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Η ανακήρυξη ΑΟΖ γίνεται μονομερώς. Η οριοθέτηση χρειάζεται συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες.

      Διαγραφή
  2. Ο μεγαλύτερος φόβος της Ελλάδας ειναι οι πολιτικοί της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ . . .

      Διαγραφή
    2. Συγγνωμη αλλα, η Τουρκια εχει πληθυσμο 80 εκατομυριων εναντι 11 ημων και ΑΕΠ 852δις εναντι 200δις ημων.

      Διαγραφή
    3. Γιατί είσαι ανωνυμος;Καθε κράτος έστω και μικρό υπάγεται στο διεθνές δίκαιο για την ΑΟΖ της.

      Διαγραφή
    4. Καλά είναι τα λόγια και η μετάθεση των ευθυνών των μόνο στους πολιτικούς.Εάν δεν υπήρχε ο λαικισμός και το πεζοδρόμιο, ίσως σήμερα να μην είχαμε αυτά τα προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε τους λαοπλάνους κάθε μορφής με τις λαοσυνάξεις,τα λάβαρα και τις σημαίες.Αυτά και πολλά άλλα είναι η αιτία που κινδυνεύουμε να χάσουμε σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο-

      Διαγραφή
    5. Μήπως το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια καθώς και οι συνδικαλιστές πρέπει να έχει κατα νου ενα διευρυμένο Γουδί, αντίστοιχο του 22

      Διαγραφή
    6. Ναί, μαζί και με άλλους ‘λειτουργούς’· δικαστικούς, δημοσιογράφους, καθώς και μεγάλους καταχραστές δημόσιων πόρων και αποθεμάτων…

      Διαγραφή
  3. ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΠΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΛΕΓΕ ΑΟΖ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΒΕΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ρε φιλε τοσα χρονια τα λεει ο προεδρος αλλα ολοι βλεπουν το χαζοκουτι και πιστευουν τους επαγγελματιες ψευτες!!

      Διαγραφή
    2. ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ, ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΑΚΙ ΤΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΙ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΓΑΛΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ. ΜΗΝ ΜΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

      Διαγραφή
    3. την ωρα που ψηφιζε το μνημονιο, ρε καντε μπε

      Διαγραφή
    4. αντε ρε νιμου καρατζαφερη;ακομα πληρωνετε απο το διμοσιο;και δεν μπικε στη βουλι,αυτο το ξερει ο κοσμοσ;ακομα και ο λαφαζνισ το ιδιο,και αναρωτιεμε,πωσ πληρωνντε αυτα τα καθικια;μηπωσ γνωριζουν πολα και φοβατε ο πολητικοσ κοσμο;τη εχουν να φωβιθουν;και αν εινε ετσι;γιατη δεν βγενη κανεισ απ τουσ 2 να πουν τιποτα;

      Διαγραφή
  4. ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΑΟΖ ΑΠΟ ΤΑ 6 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΣΕ 12 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη μπερδεύεις ΑΟΖ με χωρικά ύδατα.

      Διαγραφή
    2. Ναι γιατί το χρήμα είναι το πιο σημαντικό, ποιος ενδιαφέρεται για το περιβάλλον έτσι;

      Διαγραφή
    3. Για το περιβάλλον να ενδιαφερθούν αυτοί που είναι υπαίτιοι, και σίγουρα σ αυτούς δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

      Διαγραφή
  5. Γλοιωδης δουλικοτητα προς Δυση, μαγκικα ζοριλικια προς Ανατολη απο μπατιρημενα πρεζονια που ζητιανευουν τη δοση τους.
    Σχιζοφρενεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επρεπε να γινεις ποιητης..αλλα η αληθεια να λεγεται..(σχιζοφρενεια)

      Διαγραφή
  6. Όπου δεν ΠΙΠΤΕΙ λόγος ΠΙΠΤΕΙ ράβδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστη η παρατηρηση σου..για το ρημα "πιπτει"..
      Ομως με μια πιο ΄λογικη σκεψη..και υστερα απο συζητησεις με φιλολογους..ακαδημαικους κ.λ.π..οταν τους το εξεθεσα..συμφωνησαν στο εξης: " οτι δηλ. ο λογος δεν πιπτει..οπως πιπτει η ραβδος.. ο λογος πειθει η δεν πειθει..και με το περασμα του χρονου η απο παραφορα εγινε το "πειθει"" πιπτει..!!
      Συμπερασμα.. το σωσωτο ειναι: ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ (Ο) ΛΟΓΟΣ, ΠΙΠΤΕΙ ΡΑΒΔΟΣ".

      Διαγραφή
    2. ΞΕΧΑΣΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ.. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΗΣ
      (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ "ΠΕΙΘΕΙ")

      Διαγραφή
    3. Κατά το ''εμένα δεν μου πέφτει (πίπτει) λόγος ν' ανακατευτώ στην συζήτηση'' ως εκ τούτου το σωσωτο είναι πίπτει κι όχι πείθει

      Διαγραφή
  7. Για αυτούς που είναι άνω των 30 ας θυμηθούν τον χάρτη στο σχολείο τους που τα παράλια της Τουρκίας ήταν ελληνικά! Σιγά μην πάνε στα 12 ν.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΓΓΟΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιός Έλληνας πολιτικός άνδρας από τη μεταπολίτευση Και
    Μετά είχε η έχει το σθένος να υψώσει το ανάστημα,στην
    Παράλογη οδό και ανθελληνική Πολιτική της Τουρκίας στον
    Καθορισμό από την Ελλάδα τα 12 ν.μ στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. απο εδω και περα τωρα ησυχασαμε ολα θα πανε κατα δ....κατ ευχην βαρεθηκα να ακουω τα ιδια και τα ιδια οι τουρκοι κανουν παρελαση πανω απο το αιγαιο καθημερινα και εμεις καμαρωνουμε οτι του αναχαιτισαμε οταν θα μπουνε στα σπιτια μας να δουμε τι αναχαιτηση θα κανουμε κοντος ψαλμος αλελουια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και τι ενοειται με το να πέσει ράβδος κυριοι;;Να κανουμε πολεμο με την Τουρκία;;Παρα πολυ καλα εκαναν και κάνουν ολες οι προηγουμενες κυβερνησεις που προαναφερθηκαν σχετικα με το θεμα. Γιαυτο η Ελλαδα αναπτηχθηκε στην 20ετια 80-90. Μην αγχωνεστε καθολου. Δεστε μερικες φωτογραφιες απο τουριστικα θερετρα στην χωρα μας μερικα καλα τοπια και 2-3 στρωμενα τραπεζια με καλο φαγητο,και πεστε στον εαυτο σας οτι πρπει να τα διαφημισω αυτα για το καλο ολων μας. Αντε και λιγο φυσικο αεριο η πετρελαιο καλο θα κανει.Βραχος μην κολλατε με της σειρηνες τουμπολεμου απο κυριως ακραιους αριστερους και δεξιους.Παντα αυτων τους αρεσε ο τζερτζελές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οταν εχεις πουλημενους πολιτικους πως να παει μπροστα η χωρα δυστυχως ολες οι λυβερνησεις σκαψανε απο ενα λακκο στο διαβα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΣΘΑΙ .ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟΝ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η αιτία που οι Τούρκοι δεν εξαφανίσθηκαν μέχρι τώρα,είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν συμφώνησαν πώς να μοιραστούν την Τουρκία.Τα πράγματα όμως αλλάζουν και κάποτε η Τουρκία θα πληρώσει όλες τις αμαρτίες της μαζεμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χρονια αυτο λεμε αλλα ο τουρκος το χαβα του,ποιος προκαλη ποιον ποιοσπαραωιαζη το διεθνες δικεο εμεις η οι γητονες μας γιατι εστη τιυςεχουν μαθη τα δηκασου δικαμου.ε οχι δεν τουσ περνα αρκετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) δεν υπογράφηκε ΠΟΤΕ από την Τουρκία οπότε με βάση πιο δίκαιο να διεκδικήσουμε τι?




    Το δίκαιο της θάλασσας το οποίο επικαλείται η Τουρκία είναι του πριν το 1982 που συστάθηκε η UNCLOS και εκεί έχει δίκιο.



    Με λίγα λόγια ο καθένας επικαλείται το δίκαιο που τον συμφέρει και έχει υπογράψει, το θέμα είναι ότι οι γειτονες μπορούν να το υπερασπιστούν οπότε οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση σταματάει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει νομίζεις σχέση τι δέχεται και τι υπέγραψε η Τουρκία; Καμμία απολύτως.
      Εμείς πρέπει να ανακηρύξουμε επίσημα την ελληνική ΑΟΖ σύμφωνα με τα ...πιστεύω μας και η Τουρκία ποτέ να μην τα δεχτεί.
      Και πρόσεξε, γράφω τι πρέπει να κάνουμε, τι επιβάλλεται να γίνει.
      Η οποιαδήποτε συζήτηση, πραγματικά σταματάει εδώ.-

      Διαγραφή
  17. Μια τρίπα στο νερό ειναι όλο αυτο. Όλα αυτα που είναι γνωστά απλά ανατυπώθικαν . Τίποτα άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ζωη μας ειναι ενας μαραθωνιος που εχει καλες στιγμες ,ασχημες στιγμες καθως και ευκολες και δυσκολες στιγμες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απαντήσεις
    1. Φοβούνται να ρισκάρουν, σε ένα δικαστήριο δεν ξέρεις το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  20. ΑΟΖ έχει μια χώρα μόνο αφού μονομερώς την δηλώσει !
    Πρώτα την δηλώνεις και μετά διαπραγματεύεσαι τα όρια της.
    Οι ανθέλληνες των Αθηνών ούτε τώρα δεν προτίθενται να την δηλώσουν !
    Άρα δεν μπορούμε τίποτε να διεκδικήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιους εννοειται ως ανθελληνες των Αθηνων, κυριε Βαμβακουση; Ειναι τοπικος προσδιορισμος;

      Διαγραφή
  21. ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΟΡΙΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΟΖ ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΗΛΩΣΕΩΣ !
    ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΟ ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ας μην ξεχνάμε όμως, τι λένε οι σοφοί Έλληνες:
    «όπου δεν τύπτει λόγος, τύπτει ράβδος»
    Τι δουλεια εχουμε εμεις με τους σοφους Ελληνες? Κοτες λιρατες ειμαστε και εμεις και οι πολιτικοι μας. Η Τουρκοι και παλι με θαρος και θρασος θα καταφερουν αυτο που προσπαθουν και οσοι πιστευουν το αντιθετο ζουν σε εναν για αυτους ουτοπικο κοσμο αυταπατης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι κατά καιρούς πρωθυπουργοί.. δεν τόλμησαν!
    Απλά υπάρχει κοινή συμφωνία καιμε την Ε.Ε. στο Αν.Αγαιο,να μην γίνουν τα 12 μίλια ούτε ΑΟΖ.
    Ο Κοτζιάς εκανε Π.Δγ/μα για τα 12 μίλια, Δυτικά και Νότια...
    Τι έγινε;
    Πάντα άτολμοι, Καιρός να ξυπνήσουμε
    Δεν το πιστεύω Όμως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. 🐦✨ Αν δεν ταυτίζεται το άρθρο με την πραγματικότητα του δίκαιου της θάλασσας, να επισημάνουν οι αμφισβητούντες στοιχειοθετημένα τις ενστάσεις - αντιρρήσεις τους… 🤔🌦🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΘΕΣΗ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΟΖ, ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ; ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ; ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ; ΓΙΑΤΙ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ; ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΕΞΩ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΟΗΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ, ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ, ΕΓΩΙΣΤΕΣ, ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΩΤΟΥΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ, ΑΝΑΝΔΡΟΥΣ, ΔΕΙΛΟΥΣ, Κ.Α. (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ); Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ, ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΕΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΔΙΩΓΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ. Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΥΡΗ, ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΓΡΑΦΗ, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΠΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΧΡΕΩΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΘΕΜΑΤΑ, ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ. ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΩΣΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ...
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. να σταματήσουν εντελως τα εργα του ερντογάν στο αιγαιο. θα το καταστρέψουν. ενα ατυχημα να γινει φανταστειτε τι θα ακολουθησει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η Ελλάδα δικαιώνεται αλλά ο πόλεμος θα γίνει δυστηχως για ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θελετε, ντροπή και μερα πόλεμο , η πόλεμο αλλα με το κεφάλι ψηλά; Εμεις δεν θελουμε ουτε ειμαστε πολεμοχαρείς αλλα δεν θα τους αφήσουμε! Πόλεμοι σήμερα γινοντε με ναυτικο και αεροπορία . Εκει πρεπει να επενδύσει ο ελληνισμός!

      Διαγραφή
  28. Να συμπληρώσω πως οι σύμμαχοι της Ελλάδας είναι ψευτο σύμμαχοι και ότι αν γίνει το μπαμ με την Τουρκία όλοι θα κάνουν πίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε λάθος οσοι σκέφτεστε ετσι.
      Οι συμμαχίες φαίνονται παντα μετά και εχει συμμάχους η Ελλας και δεν χρειαζόμαστε εαν παμε χερι χερι με την Κυπρο! Μαζι ήμαστε αρκετά ισχυροί απλα αυτος ο φόβος να μην ηταν!

      Διαγραφή
  29. ΤΩΡΑ, ειναι ευκαιρία να κηρύξουμε ΑΟΖ, και οι τουρκς μας εδωσαν την ευκαιρία, λογο που πήγε να τα βρει με την Λιβύη, μπορούμε τωρα να αποδείξουμε της κακες βλέψεις της αναθεωρητικής νεο-οθωμανική ς Τουρκίας , που θελει τα παντα δικα της και δεν σέβεται κανεναν!

    Τι λενε οι τουρκς, να παμε στην Χάγη ; ΧΑΧΑΧΑΧΑ! ΝΑΙ, πείτε τους, "ναι κύριοι ορίστε ελατε να πάμε "! Μην πέφτουμε στης συνεχείς μπλόφες τον τουρκον, και ύστερα λενε στους Τούρκους (και τον διεθνή παράγοντα), "εμείς θέλουμε αλλα οι Έλληνες φοβούνται μην χάσουν και δεν θέλουν η "να βλέπετε, οι Έλληνες τα θελουν ολα δικα τους!"

    Κατ αρχάς πρεπει πρώτα να υπογράψει το δίκιο της θάλασσας αλλιώς η Χάγη δεν δέχεται! Η Τουρκία εαν υπογράψει, αποδέχεται αμεσα τα θαλάσσια σύνορα , ελληνοκυπριακή ΑΟΖ...
    Βλεπετε το παράλογο; τι λεει απλα για εσωτερική κατανάλωση και να προκύψει η γνώμη "οη Έλληνες τα θελουν ολα δικα τους"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολύ απλά γιατί η Χώρα μας είναι αποικία και ασοβαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Στείλτε τους χάρτες με συστημένο στο παλάτι του αφαιρεμενου να τελειώνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή