Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Απορρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το οικόπεδο 6 της ΑΟΖ με επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ

Απάντησε η Κυπριακή Δημοκρατία με έγγραφο που απορρίπτει το casus belli της Τουρκίας για το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και κατατέθηκε στον ΟΗΕ από τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στα Ηνωμένα Έθνη Κορνήλιο Κορνηλίου.

Με το έγγραφο (Α/71/900–S/2017/392) που δημοσιεύτηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απαντώνται οι αιτιάσεις της Τουρκίας αναφορικά με το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες περιέχονταν σε επιστολές του Τούρκου πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Δείτε το έγγραφο στον σύνδεσμο: https://undocs.org/A/71/900

Διαβάστε για τις Τουρκικές αιτιάσεις στο άρθρο:
Τουρκικό casus belli στον ΟΗΕ εναντίον της ΑΟΖ της Κύπρου

Με το απαντητικό έγγραφο, η Κύπρος τεκμηριώνει βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας το δικαίωμά της για έρευνα και εκμετάλλευση του Οικοπέδου 6 στο πλαίσιο της άσκησης αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύει τον παραλογισμό των Τουρκικών απαιτήσεων με γεωγραφικούς όρους και προειδοποιεί ότι θα προστατεύσει και θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματά.

Η επιστολή του κ. Κορνήλιου Κορνηλίου γράφει:

«Σε σχέση με την επιστολή με ημερομηνία 12 Απριλίου 2017 του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας (A/71/875-S/2017/321), που επίσης αναφέρεται στην επιστολή με ημερομηνία 28 Απριλίου 2016 (A/70/855-S/2016/406), κατόπιν οδηγιών από την Κυβέρνησή μου, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα, παρακείμενη ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το δικαίωμα αυτό έχει καθιερωθεί ως εθιμικό διεθνές δίκαιο και ως τέτοιο ισχύει και για τα κράτη που δεν είναι μέρη της Σύμβασης, όπως η Τουρκία. Οι Τουρκικές απαιτήσεις που περιγράφονται στις ανωτέρω επιστολές, αφήνουν την Κύπρο χωρίς υφαλοκρηπίδα και / ή αποκλειστική οικονομική ζώνη στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18’’E, παραβλέποντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θαλάσσιες ζώνες στα δυτικά της νήσου Κύπρου.

Η Δημοκρατία της Κύπρου ανακήρυξε την ΑΟΖ το 2004 και έχει απαράγραπτα  δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της νήσου, με τα εξωτερικά όρια των ζωνών να είναι στην μέση γραμμή με τα απέναντι κράτη με τα οποία πρέπει να έρθει σε συμφωνία. Σε σχέση με αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία  υπέγραψε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο στην βάση της μέσης γραμμής.

Η υπεράκτια εκμετάλλευση του οικοπέδου 6, που ανακηρύχθηκε και αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, περιέχεται αναμφίβολα εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου και έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, μεταξύ των σχετικών παράκτιων χωρών, δηλαδή της Κύπρου και της Αιγύπτου, δηλαδή οριοθέτηση κατόπιν συμφωνίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (το 2003). Η έρευνα και / ή η εκμετάλλευση του οικοπέδου 6 αποτελεί αποκλειστικό κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Οι ισχυρισμοί που έγιναν από τη μεριά της Τουρκίας είναι επομένως νομικά αβάσιμοι και πέρα από λογικά γεωγραφικά όρια. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου παραμένει αποφασισμένη να στηρίξει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πηγών εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους τρόπους, καλή τη πίστη και εντός του διεθνούς δικαίου
».

Η επιστολή καταχωρήθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί  στην περιοδική έκθεση του Δικαίου της Θάλασσας.

Με την επιστολή αυτή η Κύπρος δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά με όλα τα ενεργειακά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί. Η πιο κρίσιμη και σημαντική στιγμή είναι στα μέσα Ιουλίου, όταν αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 από την TOTAL, που δείχνει να αψηφά τις Τουρκικές προειδοποιήσεις και απειλές.

Από την πλευρά του ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσείν Οζγκιουργκιούν, αναφερόμενος στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, απείλησε λέγοντας:
«Εάν ενταθεί η κατάσταση τον Ιούλιο μπορεί να έχουμε και θερμό επεισόδιο».

Από την  πλευρά τους, Κύπρος και Ελλάδα, θα πρέπει να είναι αποφασισμένες να μην δεχτούν τετελεσμένα από Τουρκικής πλευράς και να μην αφήσουν την Τουρκία να στήσει εξέδρα άντλησης Φυσικού Αερίου ή Πετρελαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου ή της Ελλάδας, με κάθε τρόπο. Εάν η Τουρκία στήσει εξέδρα, τότε δημιουργείται θέμα χρησικτησίας και σε περίπτωση διεθνούς διαιτησίας, η Τουρκία σίγουρα θα κερδίσει κάτι από αυτά που δεν δικαιούται και δεν της ανήκουν…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου