Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Ευτυχώς, οι μισθοί στον δημόσιο τομέα είναι ακόμη υψηλότεροι από τον ιδιωτικό

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τον δημόσιο τη τελευταία διετία, ενώ σήμερα κατά μέσον όρο οι μισθοί στο Δημόσιο ξεπερνούν κατά 15% τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με άρθρο του enikonomia, τα νέα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δείχνουν ότι οι μισοί υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα έχουν αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ και την ίδια στιγμή στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι έχουν τουλάχιστον κατά 50% αμοιβές άνω των 1.000 ευρώ. Μάλιστα μόλις το 11% των εργαζομένων στο Δημόσιο έχει αμοιβές κάτω από τα 800 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα μόλις το 17% των υπαλλήλων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν μισθό πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως παρά την περικοπή κατά 40-50% των ετήσιων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχουν ακόμη κάποιοι Έλληνες που διαθέτουν κάποια χρήματα ώστε να κινείται η αγορά! Αν δεν υπήρχαν αυτοί, τότε πολλά περισσότερα καταστήματα θα είχαν βάλει λουκέτο και πολλοί περισσότεροι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα είχαν απολυθεί.

Επομένως, οι Έλληνες θα πρέπει να αγωνιστούν για την άμεση εξίσωση των μισθών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με αύξηση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα και όχι με μείωση του μισθού στον δημόσιο τομέα!

Είναι γενικώς παραδεκτό πως με μισθό μικρότερο από 1000 ευρώ μηνιαίως, η επιβίωση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η μισθολογική δαπάνη στη γενική κυβέρνηση αυξήθηκε το 2016 κατά 0,7% σε σχέση με το 2015 και στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2016 οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 17.880.

Στο δημοσίευμα όμως δεν αναφέρεται πως οι 17.880 «δημόσιοι υπάλληλοι» είναι οι αναπληρωτές – συμβασιούχοι για 8-9 μήνες νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, που κλήθηκαν να στελεχώσουν τα σχολεία στις εσχατιές της Ελλάδας, αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου